Billede fra filmen Inside out / Inderst Inde

Hjælp dit barn til at sætte ord på følelserne på denne nemme måde

Der er ofte forældre til børn med diagnosen ADHD, der kontakter mig for at høre, hvordan de kan begynde at hjælpe deres børn til at italesætte hvad der foregår inden i dem.

For vi andre ved det jo ikke, så vi bliver nødt til at høre det fra barnet selv.

Hvordan starter man den snak?

Jeg plejer at anbefale, at man ser de to videoer, der er på siden med præsentationen af mig, – fordi jeg dér gennemgår forskellige måder at tænke om det der foregår inden i – og forskellige eksempler på, hvordan man kan ændre på det der foregår derinde.

Find siden hér, hvis du vil kigge med.

Det er helt fint, at børnene kan kigge med på et par videoer af mig, men det er jo videoer til et voksent publikum, og jeg har endnu ikke fået taget mig sammen til at lave nogen til børn.

Hvad gør man så?

Fremover tror jeg at jeg vil vælge en anden strategi først.

Siden jeg første gang hørte om filmen Inside Out – eller Inderst Inde på dansk – har jeg glædet mig til at se den. Både fordi den kommer fra Pixar, – OG fordi den handler om det der foregår inden i os. Eksemplificeret – eller fortalt – gennem små personliggørelser af vores følelser Glæde, Tristhed, Angst, Vrede og Afsky, der holder til i Kommandocentralen og styrer pigen Rileys følelsesliv.

Det gør de på en fed måde, og hen igennem filmen bliver det bl.a. illustreret at både Riley, OG Rileys mor og far har de følelser inden i som også styrer deres følelsesliv og adfærd. Undervejs går det også op for os som tilskuere at det ikke kun er Glæde, der arbejder for at holde Riley glad. Det gør de faktisk alle sammen, – på hver deres måde.

Den og mange andre erkendelser i filmen er fantastiske, og det vil være meget nemmere for jer som familie at begynde at sætte ord på de følelser, der rumsterer rundt derinde og er på spil imellem jer.

Forestil dig, at dit barn kan sætte ord på tingene på en ny måde:

“Nu er Vrede på vej hen mod kontrolpanelet!”

Det vil give jer nogle helt andre muligheder for at italesætte hvad der sker – og finde ud af, hvad der skal til for at holde vrede væk fra kontrolpanelet, så I kan snakke om tingene i stedet for.

Filmen er rated 2-7, så vidt jeg kan finde, hvilket jeg ikke kan forstå, da den faktisk er ret aktiondrevet og spændende og ofte med en ret avanceret humor.

Jeg er vild med filmen og skal helt klart se den igen. Snart.

Og jeg glæder mig til at se den med mine små tøser, når de bliver store nok til at se den.

Køb filmen hos CDON.dk eller iTunes.

God fornøjelse.

Mvh. Anders.

PS: Husk at du kan få mange flere værktøjer til at tale med dit barn og hjælpe dit barn på Forældrekursus ADHD Online. Klik her for at læse mere.

2 replies
 1. Ann
  Ann says:

  Hej Anders
  Jeg er enig med dig at den film er værd også for de større børn. Både min søn på 12 år og jeg nød at se filmen. Og vi har haft stor glæde af at bruge den i snakken om følelser. “Det er Triste, der har styret i dag” sagde han en dag. Det er en fantastisk gave at have det sprog, som åbning på snakken om den dårlige dag.
  I øvrigt så kan selv seje teenagere finde filmen underholdende – og anbefale filmen videre. :-)
  Ann

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Hvis du vil være sikker på at få flere artikler, som de kommer ud, så skriv dig op til det hér. […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.