Anders Rønnau med to sæt hovedtelefoner på

Sådan styrer du dit humør og får sovet med en enkelt app

De sidste par uger har jeg arbejdet med to (2) headsets på.

På samme tid.

Det lyder måske vildt mærkeligt, men som du kan se på billedet, så kan det godt lade sig gøre.

Hvorfor!? (Et meget naturligt spørgsmål!;)

Når jeg er træt, hvilket jeg ofte er med to små tøser, – eller når jeg laver opgaver, hvor jeg skal lave det samme igen og igen, – så kan jeg godt have liiidt svært ved at holde fokus på opgaven.

Måske kender du det fra dig selv? Måske kender du det fra dit barn eller dem du arbejder med?

Jeg har ellers en fantastisk evne til at dykke ned i emner og blive i dem i timevis (har engang siddet i 8 timer med hovedet ind i en skærm uden at opdage at frokost kom og gik), – og nogle gange er det som om den egenskab bare ikke rigtigt klikker i gang.

Så må jeg have lidt hjælp.

Når jeg i perioder er stresset – eller vildt begejstret – eller bekymret – så kan jeg have svært ved at falde i søvn. Så presser tankerne sig på, og jeg kan tænke på mange forskellige ting på ganske få minutter. Til gengæld kan det fortsætte i timevis, hvis ikke jeg sætter en stopper for det. (Argh!)

Koncentration på kommando

I perioder bruger jeg næsten hver dag en app, der hedder Brain Wave. Sådan en periode er det lige for tiden.

Med app’en kan jeg beslutte mig for, hvilken mental tilstand eller hvilket humør, jeg gerne vil være i – og hvor lang tid.

Så klikker jeg på play – og så går der ganske kort tid før min hjerne ligesom finder ind i den tilstand.

Koncentration på kommando. Jatak!

Så mens jeg sidder og redigerer videoer i timevis, så indstiller jeg app’en på 1 time med “Problem Solving” mindset, hvorefter jeg er fuldt koncentreret i 60 minutter – og ofte i noget tid efter den stopper.

Det er helt vildt og jeg anbefaler mange af mine klienter at bruge denne app, til at styre humøret, koncentrere sig, når det er svært – og i særklasse til at falde til ro om aftenen og falde i søvn. Verdensklasse tidspunkt at få lidt hjælp.

Det er altså derfor, jeg har to headset på. I det lille hvide inde i øret har jeg Brainwaves fra min iphone og i det store uden på ørerne har jeg lyden af de videoer, jeg redigerer, fra min mac.

Manipuler dine hjernebølger

Brain wave bygger på en teknologi, der hedder Binaural Beats. Grundlæggende betyder det, at når du hører to forskellige lyde/frekvenser i ørerne, så bliver de “blandet sammen” til en ny frekvens inde i hovedet. Hvis du for eksempel hører en frekvens på 530 Hz i det ene øre og en anden på 520 Hz i det andet øre, så vil der opstå en tredie tone på 10 Hz inde i hovedet. Denne tredie lyd kaldes “binaural beat”.

Det er interessant, fordi der er et andet fænomen i spil inde i hovedet. Det er nemlig sådan, når vi er i forskellige humører og mentale tilstande, så opstår der forskellige frekvenser inde i vores hoved. Disse neurale oscillationer/svingninger/frekvenser kaldes for hjernebølger/brainwaves og kan måles med electroencephalografi (EEG).

Det epokegørende fænomen, der ligger til grund for app’en er så, at ved at afspille brummelyde i dit headset, hvor de “binaural beats” matcher bestemte grundlæggende hjernebølger, så “inviteres” hjernen til at gå ind i de samme hjernebølger. Det hedder på engelsk brainwave entrainment.

Din hjerne følger altså den udefra kommende frekvens, sådan at du kan indstille dine egen hjernebølger.

Konkret betyder det, at du kan styre dit humør ved at stikke ørebøffer i ørerne og indstille app’en på det humør, du gerne vil have!

Hvis du ikke synes, at det er vildt, så ved jeg ikke, hvad der skal til for at du mærker hjertet slå lidt hurtigere af begejstring!?

Jeg bruger den næsten hver dag

I dag – klokken er 15 – har jeg allerede brugt app’en 3 gange.

Fra morgenstunden var jeg træt efter en alt for kort nat. Jeg sad i møde til kl. 22.30 og måtte stå op af sengen kl. 23.30 for at tømme hovedet ud på papir for at kunne sove. Kl. 04.48 kom min ældste datter så ind for at sove i arm, og det tog mig lidt tid at falde i søvn igen.

Så da jeg endelig var igennem aflevering af tøserne og satte mig til tastaturet for at redigere videoer, var jeg træt og havde udsigt til at sidde og fedte med det hele formiddagen uden rigtigt at nå noget. Overspringshandlingsalarmen var aktiv!

Derfor satte jeg Brainwaves i ørerne med programmet Problem Solving og gik bare i gang med det samme. Jeg manglede kun en enkelt video, og nu er kurset færdigt. Den sidste video er færdig og uploadet til hjemmesiden, og jeg glæder mig til at i næste uge at præsentere dig for det nye kursus på AltOmADHD.

Jeg arbejder hjemme, så efter frokosten kunne jeg lige tage mig en lille power nap. For at falde godt til ro og få det meste ud af de 20 minutter satte jeg Brainwaves i ørerne igen. Denne gang med programmet Power nap. Zzzzzzz. Efter 20 minutter havde programmet hjulpet mig til at dykke ned i søvn og komme ud igen. Frisk igen. Derefter Brainwaves i igen (Problem Solving) til at komme i gang med arbejdet. Nu er jeg uden og stadig fuldt fokuseret.

Nogle dage bruger jeg den endnu flere gange. Nogle dage bruger jeg den slet ikke. Det er mest, når jeg er træt, demotiveret eller i dårligt humør. Så kan jeg redde en dag hjem på den konto.

Hvad kan den så?

Der er 32 forskellige programmer i app’en. Dem jeg bruger mest kommer her:

Problem Solving

Screenshot fra Brainwave app - Problem SolvingDet meste af mit arbejde foran computeren handler om problem solving. Det er en tilstand, der tiltaler mig og som jeg føler mig effektiv i. Nogle gange veksler jeg mellem Concentration, Critical Thinking og Problem Solving, når jeg skal have noget gjort.

Jeg har en oplevelse af, at min hjerne retter ind på opgaven foran mig, når jeg bruger det program. Det betyder også, at hvis jeg kommer på vildspor og begynder at læse om et eller anden træningsrelateret eller noget andet, så kan jeg komme til at fordybe mig i det i stedet for. Det er ikke en magic pill, der løser alting, men den giver mulighed for at blive i det jeg vælger at lægge mit fokus på.

Power Nap

Jeg har power nappet siden jeg startede i gymnasiet og brugt det som en form for meditation. Især i de mange år, hvor jeg har kæmpet med ekstrem træthed pga. candida. Derfor er jeg i god træning med bare at lægge mig og falde til ro i hovedet. Jeg ved også, hvilke dage, det ikke kommer til at ske. Så tager jeg Brainwaves i ørerne.

Jeg bruger kun Power nap om dagen, og om aftenen og en sjælden gang imellem om natten veksler jeg mellem Power nap, Meditation, Deep Relaxation og Yoga Meditation. Endnu mere sjældent, men godt at have i baghånden, bruger jeg Reduce Anxiety eller Anger Relief, hvis jeg er stresset, bekymret og/eller vred over et eller andet.

Brainstorm

Når jeg udvikler nye kurser, workshops eller starter på en bog (!), så lukker jeg computeren, stiller mig foran min whiteboard tavle med en tusch, masser af farvede post-it’s og Brainstorm i ørerne.

Jeg kan også finde på at kombinere med Creativity Boost, hvis jeg føler mig låst fast.

Focused and Alert

Screenshot fra Brainwave app - Focused and AlertArgh, nogle gange er jeg så smadret, så jeg bare sidder og glor. Og jeg tåler kaffe dårligt, så den eneste koffein, jeg indtager er den, min hjerne selv skaber. Focused and Alert sammen med Espresso Shot og Morning Coffee gør netop dette. Det er faktisk muligt at få hjertebanken for mig, når jeg tager et Espresso Shot i ørerne. Kroppen er en mærkelig en. ;)

Udover dem, jeg har nævnt, er der så Positive Mood Boost (til når du er nede), Morning Meditation, Memory Boost (til lige før eksamen?), Confidence Boost (måske skulle jeg bruge den lidt mere?), Pre-Exercise Energy, Motivation Boost, Euphoria (ikke så vild som det lyder!), Stress Reduction, Calm Reflection, Lucid Dreaming, Dreamy Sleep, Deep Sleep, Deep Sleep/Wake-Up, Dreamy Sleep/Wake-up, Headache Relief, Hangover Relief (!), Alpha Meditation og Theta Meditation.

Der er masser af muligheder for at gå på opdagelse. Nogle af de oplagte virker rigtigt dårligt for mig – som Deep Sleep, der giver mig vildt overfladisk søvn. Andre har været overraskende effektive som Anger Relief – også selv om det ikke har været vrede, der har været den primære følelse.

Så det gælder bare om at prøve det af og se, hvad der virker for dig og dit barn.

Brainwaves i skolen

Brainwaves virker selv om de ikke spilles særligt højt. Faktisk er det muligt i app’en at spille lyde (jeg bruger stille regn), hvid støj eller musik fra dit musikbibliotek ind over. Jeg har brugt den sammen med podcasts, men det giver ikke så meget mening, hvis jeg vil arbejde…

Hvis dit barns lærer tillader det, så vil det være fuldt ud muligt både at lytte til Brainwaves og følge undervisningen i skolen. De er ikke et forstyrrende element. Tvært imod.

Ellers havde det ikke givet så meget mening for mig at have brainwaves i samtidig med, at jeg har redigeret videoer.

Kom i gang med Brainwaves

3d white person sitting cross-legged with a tablet and headphones.

App’en koster 29,- og så har du fuld adgang til alle 32 programmer deri.

Det har ændret så mange ting for mig, så jeg kan bare på det varmeste anbefale at komme i gang.

Brug den mens du er stået tidligt op for at smøre madpakker og ikke er i pissegodt humør (endnu), i bilen på vej til arbejde, i toget/bussen, mens du arbejder, når du er på vej hjemover, når børnene er puttet hvis du har brug for at slappe godt af, når du skal tage dig sammen til at kigge på bunken af rudekuverter, – og igen når du er på vej i seng for at slappe nok af til at kunne sove.

Lad dit barn bruge den på vej til skole, i skolen, mens I laver lektier, før eksamen/tests, til at putte med og hvad I ellers kan finde på.

Download den her til iOS:

Brain Wave ™ – 32 Advanced Binaural Brainwave Entrainment Programs with iTunes Music and Relaxing Ambience – Banzai Labs

Jeg håber, at den vil gøre dig godt.

Kh. Anders.

PS: Jeg ved ikke om der findes en tilsvarende app til Android. Hvis du finder den, så læg gerne et link til den i kommentarerne nedenfor, så jeg kan inkludere den her.

PPS: Jens har i kommentarerne foreslået denne her til Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=imoblife.brainwavetuner.market&hl=en, – og jeg kan se at denne her også ser ud til at have mange gode programmer: https://play.google.com/store/apps/details?id=app.com.binauralbeatsapp.com.binauralbeats

 

4 replies
 1. Jens
  Jens says:

  Hej Anders!

  Det lyder spændende, men efter at have læst dit post igennem et par gange undrer jeg mig over hvor de 2 headsets kommer ind i billedet? Kan du opklare?
  Et bud på en app i Android kunne være Brainwave Tuner BTW.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Jens
   Tak for anbefaling af Brainwave Tuner. Den sætter jeg ind i artiklen.
   Jeg bruger to headset, fordi jeg har brainwaves i det hvide headset, der går til min iphone, og det store headset udenpå, der går til min mac, hvor jeg så redigerer video imens.

   Svar
 2. Bo Vestergård (Som du har mødt hos Jonas)
  Bo Vestergård (Som du har mødt hos Jonas) says:

  tak for input. jeg har downloadet og brugt den på job i dag og umiddelbart giver det mening.

  Nu er jeg jo ingeniør, så har du fundet videnskabeligt baggrunds information som underbygger princippet ?

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Fedt.
   Ja, hvis du følger de to links til wikipedia, så er der en ret detaljeret beretning om det videnskabelige arbejde helt tilbage til 1920’erne. Jeg er ikke bekendt med de specifikke studier selv – og da jeg fik den anbefalet handlede det ikke om ADHD, men om produktivitet. Så testede jeg bare effekten på mig selv.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.