Få styr på livet med en enkelt rutine

 

I januar 2013 hørte jeg Mads og Monopolet, hvor en af de faste gæster (med noget der lød som pinlighed i stemmen) indrømmede at han altså havde rutiner for rigtig mange ting. Han gav som eksempel, at når han tørrede sig efter baddet, så havde han opdaget at han altid tørrede sig på nøjagtig samme måde.

Det blev der grinet meget af i studiet, – som om det var ham, der var den mærkelige i forsamlingen.

Jeg undrede mig – over de andre.

Jeg ved lige præcis, hvordan jeg tørrer mig efter baddet, – og jeg ved endda hvorfor jeg tørrer mig på den måde. Det gør jeg, fordi det er den mest effektive måde, jeg har fundet at gøre det på, – så den genbruger jeg selvfølgelig hver dag.

Det sparer mig tid og mentale ressourcer hver dag. Ikke fordi jeg sparer nogle sekunder lige dér, men fordi den måde at tænke over tingene og den måde at gøre tingene på gennemstrømmer mit liv, så store dele af det er optimeret og kører på automatpilot, mens jeg kan bruge mine ressourcer på at nyde livet.

I denne artikel kan du læse om, hvorfor det er fedt at have rutiner for alting, – og hvordan du får dem opbygget, så de bliver rutiner og ikke daglige (indre) kampe.

(Hvis du sidder og sukker og tænker “Åh nej, nu skal jeg analysere hele mit liv selv om jeg ikke engang kan finde ud af at rydde op derhjemme, så tro om igen. ;)

Bevidsthed er der hvor det starter
Ved du hvilken vej din toiletrulle vender ude på badeværelset lige nu? Vender den flappen udad, så den hænger ude i rummet og er let at få fat i – eller vender flappen indad så den hænger ind langs væggen og er lidt svær at få fat i?

Ja, du undrer dig måske over dette latrinære indslag. Bare rolig, der kommer en pointe! ;)

Det er faktisk vigtigt. Ikke om den hænger indad eller udad – selvom det jo er tosset at vende den indad, så det er sværere at få papir af rullen. Det vigtige er om du er bevidst om det. Hvis ikke du har været det tidligere, så er du det i hvert fald nu.

Hvis du er i tvivl om hvilken vej den vender, så gå lige ud og tjek. ;)

Hvis man kigger på rullerne ude hos folk, så hænger ca. halvdelen indad og udad, hvilket kunne tyde på at folk ikke er opmærksomme på noget så relativt (hm) centralt i deres liv, – og hvilken rutine de har omkring det. Jeg kan stadig huske den dag, da jeg som ung teenager ræsonnerede mig frem til at udad var det smarteste, – og at jeg derfor fremefter valgte ALTID at hænge min rulle sådan. Det er bare en lille bitte beslutning, men den har sparet mig for mange væghængte ruller gennem årene.

Min gode ven i gymnasiet gik frem efter tilsvarende principper og kaldte det optimering af dagligdagen.

Hvorfor er det så smart?
Det er smart, fordi det er enkelt. Det er smart fordi der ikke er tale om en overvældende opgave med at lægge hele ens liv om. Det er ikke en kæmpe opgave, hvor alt skal registreres og ændres, så man er ved at kvæles i sit forsøg på at lave alting om på en gang. Det er én simpel optimering af gangen.

Det lækre ved at ændre på tingene på den måde er at hver ændring for sig bliver lille – og dermed relativt let. Det er for pokker da let at tage en beslutning om at vende rullen på en bestemt måde. Det er let, når det giver mening. Det er let, når man kan forestille sig effekten af det.

Og det allerbedste er det, der på engelsk hedder compounding effekten – det danske “renters rente” er ikke helt så sigende. Når du laver en lille ændring, så får det en stor effekt over tid, og når du laver mange små ændringer, så får det en enorm effekt.

Ændringer af rutiner bliver lette
Processen med at ændre på tingene bliver simpel.

Det først du kan gøre, er at opdage at alt er små rutiner – ja, alt.

Der er slet ikke tale om store rutiner. Det er alt sammen en kæder af små rutiner.

Nogle af rutinerne virker bare kaotiske indtil de bliver skilt ad i deres del-rutiner.

Det kan for eksempel være, at du har en rutine med at lægge beskidte ting fra dig i køkkenvasken, så den fylder op og bliver et helvede at komme til – sådan at opvasken bliver uoverskuelig.

Når vasken er fuld bliver OPVASKEN til noget stort. Men det er ikke opvasken, der er noget galt med. Det er den enkle lille rutine, at lægge ting ned i vasken, – for den gør det svært at komme til under vandhanen – og dermed vanskeligt lige at vaske en enkelt eller to ting op.

Når du opdager det, så kan du ændre på den lille vane, – og begynde at lægge beskidte ting ved siden af vasken. Nu har du let adgang til vasken, – uanset om du har tænkt dig tage hele opvasken samlet senere eller i små bidder.

Det sidste kan jo være lige meget nu, for det er en helt anden rutine, og den kan du vente med at kigge på til i morgen eller når du er klar til det en anden dag. ;)

Vi kan sagtens blive enige om, at det vil være et godt træk at tage opvasken med det samme eller i et hug, men når nu det kan virke som en uoverskuelig forandring, så gælder det om at finde de små skridt, der for alvor vil forandre situationen. De små rutineforandringer, der giver store effekter.

Hvad ligger der bag denne måde at tænke?
I psykologisk forskning arbejder man med et begrab, der hedder Decision Fatigue – eller beslutningstræthed (egen oversættelse;). Det er et fænomen, hvor vores beslutninger bliver dårligere og mindre gennemtænkte, når vi har taget mange beslutninger på en dag. Dette er påvist med især med forbrugere og hvordan deres valg bliver dårligere og dårligere, når de udsættes for at skulle tage mange beslutninger.

Effekten kan altså være, at der tages dårlige beslutninger. Den kan også være at man “løber tør” for beslutningskraft. Det vil sige, at man udskyder eller lader helt være med at tage stilling til ting. Det er den lige vej til handlingslammelse og udpræget brug af sofa, take away og fjernsyn.

For os i forhold til denne artikel betyder det, at nye rutiner skal ikke skabes som valg. De skal laves til en ny permanent beslutning, der kun tages den ene gang. Den skal kun tages om, hvis vi bliver præsenteret for en endnu bedre måde at gøre tingene på. Når mange beslutninger kun tages en enkelt gang, giver det simpelthen overskud fremefter.

Jeg skal ikke tage stilling til en masse småting i min dagligdag, så jeg har overskud til at tage mig af de vigtige beslutninger i mit liv.

Hvad kan det bruges til?
Jeg har den slags rutiner i alle områder af mit liv. Alt hvad jeg gør mere end to eller tre gange bliver udsat for en eller anden grad af analyse og optimering.

Som for eksempel:

 • Måden jeg kommer ind ad døren og lægger mine ting fra mig. Samme måde hver dag. Samme sted til tasken, nøglerne, jakken, mobilen, etc.
 • Måden jeg nusser min ældste pige i søvn. Samme bevægelser hver aften. Hun reagerer tilbage ved at fortælle mig, hvordan jeg skal gøre det, hvis jeg viger fra normen. ;)
 • Måden jeg rydder op hver aften, støvsuger og vasker gulv – de sidste to helt sikkert ikke hver aften!
 • Måden jeg vasker hænder.
 • Måden jeg indretter mine apps på mobilen, så jeg har let adgang til dem, jeg bruger hver dag.
 • Og så videre.

Hvad kan det ikke bruges til?
Rutiner giver ro på og overskud til alle mulige andre ting. Hvis du gerne vil gøre noget kreativt, så skal du måske ikke sætte det i alt for stramme rutiner/rammer. Og hvis du gerne vil bevare noget af din impulsivitet, så sørg for at du gør det på en passende måde.

Hvad vil du bruge det til – i dag?
Skriv i kommentarerne nedenfor, hvis denne artikel har givet dig en anledning til at ændre på bare den mindste lille ting i dit liv. Det kan være at andre bliver inspireret til det samme.

God fornøjelse med de små skridt.

Mvh. Anders.

Klik her for at få mit nyhedsbrev

23 replies
 1. M
  M says:

  Rutiner er Mega vigtig, så man ikke gøre tinge 2 gange.. for det svært at huske ting, men hvis føler din rutine, så har jeg gjort det..
  når jeg tager hjem til en ven, tæller jeg altid hvor mange løse genstande jeg har, sko, jakke, nøgler, tlf, briller. 5 ting. Så skal jeg bare huske 5

  Svar
 2. Elisabeth
  Elisabeth says:

  Jeg er helt enig – nyder selv godt af dagligdagens rutiner. Tak for et super indlæg, der nemt og enkelt beskriver vigtigheden af rutiner og strukturer!

  Svar
 3. ida
  ida says:

  Jeg blev træt af alle de ting jeg ikke kunne finde og har taget konsekvensen. Mine nøgler var en evig kamp at lokalisere om morgenen indtil min dejlige mor købte nogle fine knage til mig og min skønne kæreste hang dem op lige inden for døren, så det er det første jeg ser når jeg kommer ind. Før det endte de i sko, på hylder, i min lomme, i køkkenet, på badeværelset – bare det første sted jeg kunne ligge dem når jeg væltede ind ad døren. Har brugt mange timer på at visualisere hvordan jeg kom hjem dagen før, i et forsøg på at finde de åndssvage nøgler! Toiletpapiret sidder altid udad når jeg sætter det op. Et levn fra dengang jeg gjorde rent på hoteller, hvor vi altid skulle sætte papiret sådan – og endda lave en fin lille fold, så det var lettere at komme til!

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Fedt. Laver du stadig folden, når du hænger din egen rulle op? ;)
   Faste ting på faste steder. Mine nøgler *kan* kun ligge to stedet – i min lomme eller på hjørnet af min lille hylde lige inden for døren. Ingen grund til at visualisere noget som helst. ;)

   Svar
  • Helena
   Helena says:

   Kan genkende det med at lede og visualisere, og ja kan mærke at det jo også er det der har gjort mig til et “vanemennneske” med spontane armbevægelser, jeg ved også hvor en evt engangsgrill står, så jeg ikke skal lede
   Og alt til morgenmad er samlet et sted
   Nøglen i taskelomme eller taskeknagen eller mit hjørne af køkkenbordet sammen med de huskesedler jeg også har der
   Dejligt med noget man ikke skal “spilde” tid med❤️

   Svar
 4. lotte
  lotte says:

  Hej Anders. God artikel :-). I vores hverdag har vi mange rutiner og struktur. Med 2 drenge med ADHD og en mor med samme vanskeligheder er rutiner og samarbejde i fokus hos os.
  Jeg bruger meget tid og krafter på at lære mine drenge rutiner, om virkelig mange ting i hverdagen. Ikke alt på en gang, men små skridt. Ting som faste pladser til ting, nemme måder at gøre ting på, måder at huske på osv .
  Det går fremad. Jeg ved jo fra mit eget liv hvor vigtigt rutiner og overlevelses teknikker er, til trods for at jeg først fik min diagnose som 34 årig, for 1 år siden. Så har jeg jo alligevel haft en forståelse for drengenes vanskeligheder, uden helt at vide hvorfor tidligere, og så er mine teknikker og rutiner jo virket og faldet mig naturligt at lære dem den måde. De er 7 og 9 nu.
  Jeg ved godt at jeg lære dem min måde, mine rutiner og min struktur, og håber på det i sidste ende giver dem den ro og overskud, til at de en dag selv kan ændre det der ikke virker helt optimalt for dem i deres liv.
  Vi var på kursus i 2011 på pindstrup hvor du var med. Vi bruger stadig de udtryk du lærte børnene, da de skulle tegne eller bygge deres ADHD. Når det hele er træls, snakker vi om hvordan vi kan komme over i den gode glade del. Væk fra den sure atom eksplosion til den glade blomsterpark, som vores ældste, dengang 7 årige, lavede.

  Og ja min toilet rulle hænger ud af. :-) hvis det skulle ske at deres far vender den omvendt, så påtaler den ældste det nu som besværligt :-) :-)

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Lotte.
   Jeg bliver helt rørt over at høre, at det vi lavede for 3 år siden stadig spiller en rolle i jeres liv. Det var så sandelig hensigten med weekenden, og det er jo ikke til at vide, hvordan det lever videre ude i familierne. Tak for feedback på det!
   Skønt at høre, at I kører på med rutiner til drengene, – og at de reagerer positivt. Det bliver så meget værd for dem resten af livet.

   Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hvis det er tilfældet, så er du måske i gang med at overgøre det. Hvis du kan finde et sted, hvor det giver god mening at ændre på det, – så er der kun den ene ting at holde fokus på. Glipper det, så glipper det. Så må du se om der er andre måder, du kan få det til at blive så vigtigt, at du ikke kan glemme det.
   Jeg har let ved at huske mine ændringer, fordi jeg kan se den langsigtede effekt af forandringen.

   Svar
 5. Birgit Jensen
  Birgit Jensen says:

  Kære Anders
  Tak for en overskuelig og konkret artikel, der på glimrende vis anskueliggør hvorfor jeg altid har vendt toiletrullen RIGTIGT, og hvorfor betydningen af hensigtsmæssige strategier ikke kan overvurderes, hvis målet er øget livskvalitet.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Birgit
   Enig – og selv tak for kommentaren. Det kunne næsten lyde som om, du har været uenig med nogen om, hvad der var den “korrekte” måde at vende rullen. ;)

   Svar
 6. Helena
  Helena says:

  Jeg gør som du gør med mange ting, med bideskinnen jeg bruger om natten, læbepomaden, tasken, nøglerne osv
  Månedens indkøbshuskeliste, lister over hvad der skal bruges onsdag til børnenes timer, til bålet i inst, O lign, jeg havde jo en gang tænkt hvad der skulle med, og skrev eventueller på, hvis der nu blev lavet andet på bålet ;-)
  Det eneste svære er at jeg har oppe et andre synes det er lidt for rutinepræget..
  Jeg har fundet “måden”, men andre vil gerne have deres ;)
  Jeg har dog valgt at åbne toiletrullen og lade den være hængende, stående inda, udad for at gøre plads til åbenhed❤️

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Helena
   Skønt at høre, at du har fundet nogle gode rutiner, der gør det let for dig.
   Det er klart, at så snart der er andre involveret, så begynder det at blive en anelse mere kompliceret, – for så skal der jo inviteres, forhandles og laves aftaler. Eller også må man bare køre sine egne rutiner af – og forsøge at åbne dem op for at kunne rumme andres mærkeligheder. ;)

   Svar
   • Heidie Mette Mortensen
    Heidie Mette Mortensen says:

    Fed artikel.
    Det er fuldstændig som at læse om mig selv.
    Jeg har også faste rutiner til rigtig mange ting. Har da ikke tænkt over det før nu, men kan godt se at det gør hverdagen meget lettere og overskuelig :)
    Tak fordi du satte ord på det.
    Mvh Heidie

    Svar
   • Helena
    Helena says:

    Ps har haft en bestemt plads for toiletrullen. En arbplads viste en god vej, en kurv med ruller ❤️
    Og jeg kunne blive irriteret hvis den var vendt

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.