Spørgsmål om ADHD

Har du spørgsmål om diagnosen ADHD?

Er der noget som du ikke forstår eller som du har behov for at få klarhed over?

På denne side har du mulighed for at stille dine spørgsmål. Så vil jeg gøre mit bedste for at svare – og give dig nogle kilder til at fortsætte din udforskning af svaret.

Jeg skal advare på forhånd: Jeg interesserer mig ikke for specifikke typer medicin og har enten ingen eller meget vage svar på det område.

Min kernekompetence er coaching af mennesker med diagnosen ADHD. Hvis du stiller spørgsmål inden for det område, er sandsynligheden for et svar meget større.

Stil dit spørgsmål nedenfor i kommentarerne.

Klik her for at få mit nyhedsbrev

400 replies
 1. Mikkel
  Mikkel says:

  Jeg er 27 år og har hele mit liv været ret glemsom og distræt. Da jeg gik i de små klasser i folkeskolen kunne min mor komme til den årlige skole-hjemsamtale og finde 5-10 jakker hængende ude foran mit klasselokale, som jeg havde glemt alt om. I udgangen af folkeskolen ville mine klasselærere ikke anbefale mig til gymnasiet fordi jeg altid sad og tegnede, aldrig lavede lektier og generelt var meget fjollende og uopmærksom. Jeg læser dog nu medicin på 4. år og til trods for at jeg stadig er meget uopmærksom, har en usammenhængende livsstil og dagligt glemmer aftaler og gøremål, så er det faglige intet problem for mig og har aldrig været det. Kan jeg stadig have ADHD? Jeg tog en snak med min læge som mente at jeg bare var distræt af natur og ikke “psykisk syg”, grundet at jeg jo kunne formå at læse medicin.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Mikkel
   Ja, det kan du sagtens, – og det kan også være at du bare er distræt af natur. Hvad er foreskellen egentligt?
   Vær opmærksom på at inden for medicin er der mange, der ser på ADHD som netop “psykisk syg”, og det handler om at det jo netop er “medicin” og ikke psykologi, du studerer. Der er al mulig grund til at tænke positivt om din hjerne og dit sind – uanset i hvilket omfang, du har ADHD træk. Dit sind er anderledes end andres, men der er ikke noget i vejen med det.
   Kh. Anders.

   Svar
 2. Kenneth Pedersen
  Kenneth Pedersen says:

  Hej. Du skriver: “Jeg skal advare på forhånd: Jeg forstår mig ikke på medicin og har enten ingen eller meget vage spørgsmål.” Når din hjemmeside, nu engang hedder “altomadhd”, og medicin nu er sådan en stor del af behandlingen af denne lidelse, burde du så ikke læse en bog eller to om emnet? (Ikke fordi jeg mener du skal rådgive folk, noget kun en psykiater/læge kan, men blot for at få en idé om hvad det er for en størrelse?) Jeg kan forestille mig at mange af dine kunder bruger mediciner daglig, og jo mere man ved om emnet, jo nemmere kunne man forestille sig det er, at sætte sig ind i den enkeltes problemer. Eller skal det tolkes som at du som udgangspunkt et modstander af, eller ihverfald skeptisk til farmakologisk behandling af ADHD? (Man kan nemlig få det indtryk, når man læser nogle af dine svar). Det er i så tilfælde fair nok, dem er det mange af. Men så skulle siden måske ændre navn til f.eks. “nogetomadhd”, eller lignende? Du virker ihvertfald til at have sat sig noget ind emnet, sideløbende med alle andre problemstillinger, du tilbyder hurtige løsninger i. Mvh. Kenneth

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Kenneth
   Jeg ved en del om medicin, men det interesserer mig ikke og jeg har vitterlig ingen gode svar, når folk stiller mig spørgsmål om medicin.
   Dertil kommer at når jeg ikke er sundhedsfagligt uddannet skal jeg være lidt forsigtig, og må ikke rådgive mine klienter ift. deres medicinforbrug. Det gør jeg så let for mig selv ved slet ikke at have en holdning. Hvis folk gerne vil være på medicin, så kan jeg fint arbejde med det, – og hvis de gerne vil udtrappe eller afholde sig fra medicin, så kan jeg fint arbejde med det.
   Hvis du vil have en bedre forståelse af min holdning til medicin, kan du læse den hér: http://www.altomadhd.dk/adhd-alternativ-behandling/
   Kh. Anders.
   PS: I en ældre udgave af hjemmesiden argumenterede jeg selv for at den burde hedde http://www.AltDetAndersSynesErInteressantOmADHD.dk, men det har jeg fjernet igen. ;)

   Svar
 3. Michelle
  Michelle says:

  Jeg vil gerne spørge om et spørgsmål angående min diagnose med adhd og en søn som jeg pt har på samvær.
  Jeg bor Ca 40 min fra min søns bopæl/børnehave. Problemet ligger i at der er mellem 3- 4,5 times offentlig transport den ene vej og lige pt har jeg ikke en bil eller råd til at anskaffe bil. Er der muligheder for at man kan søge et eller andet om tilskud/lån/bevilling af bilkøb?

  Svar
 4. mathilde
  mathilde says:

  Hej
  Jeg vil gerne vide hvad adhd er lige præcis har skole projekt og jeg skriver om adhd og add og medicin til begge dele, men vil du ikke forklare hvad adhd er lige præcis og hvad add er lige præcis :)

  Svar
 5. Noa
  Noa says:

  Hej mit navn er Noa. Jeg ville gerne vide hvad bivirkningerne på ADHD piller er, hvis man ikke har ADHD? Altså hvad sker der med en hvis man tager nogle ADHD piller uden at have det (ADHD)..?

  Svar
 6. lærke
  lærke says:

  hej jeg har adhd i en meget slem og svær form skal skrive om adhd i en måneds opgave jeg vil gerne vide hvornår fandt man ud af diagnosen adhd i hvilket år og jeg har det mega svært så min adhd form er den slemmeste og væretse på en måde da men hvilket år fandt man ud af der var en diagnose adhd

  Svar
 7. Conny Sørensen
  Conny Sørensen says:

  Jeg har et barnebarn Nicolai på 23 år han har ADHD har haft det næsten altid det gik helt galt da forældrene blev skilt han går i skole lige for tiden. Men han pjækker og ond ved sine små søskende. Han har boet hjemme ved hans mor men er nu ved at blive smidt ud da de ikke kan klare det mere. Hvad og hvor kan man henvende sig for at få hjælp?

  Svar
 8. mike
  mike says:

  hej mit navn er mike og jeg har selv ADHD og finder det svært nogen gange at finde ud af at gøre det rigtige hele tiden jeg prøver virkelig at passe på men (ikke NOK) for jeg har været så uheldig og nogen vil sige “dum” at køre bil mens jeg hade fået 4 sorte slots dåse øl og en 30cl fad øl på det diskotek jeg var inde på og besøge min veninde .. ( skal hilses og siges at det er fra ca 18.30-19.00 til kl 03.08 om nattan .. at det er blevet drikket over så jeg regnede med jeg lå lige på grænsen :O .. ) hvilket jeg ikke gjorde for jeg blev stoppet og røg til blodprøve og fik lov at køre hjem osv.. 4 uger efter kommer de med resultatet hvilket viste 1,51 ;O ?!?!?!?! hade jeg så høj promille var jeg da pænt fuld .. og var jeg ikke førte ganske normal samtale med betjentene og var venlig .. men blev godt nok lagt i håndjern men det er jo nok pga. hvordan jeg ser ud .. men mit spørgsmål er i inlægseddlen til (Ritalin uno 40mg hvilke jeg får 5 af om dagen)
  står der følgene “”””

  Oplys altid ved blodprøvekontrol og urinprøvekontrol, at du er i behandling med Ritalin Uno. Det kan have
  betydning for prøveresultaterne.

  kan det også glæde udtagning af blodprøve for promille kørsel ?

  med venlig hilsen
  en fustreret ung herre der virkelig prøver at gøre det rigtige

  Svar
   • Christina Kure jakobsen
    Christina Kure jakobsen says:

    Hej Anders
    Jeg er i tvivl, om jeg skal bremse min søns hyperaktivitet/ flagrende fra den ene ting til den anden og holde ham til vores plan for dagen, selv om reelt ønsker noget andet end denne. Dette er i forhold til en weekend/ ferie, hvor min søn førhen fra tidlig morgen flagrede rundt, hvis der netop ikke var en plan for dagen.
    Jeg har læst, at hyperaktivitetens funktion er ,for at holde hjernen vågen, så skal jeg bare vænne mig til at han skifter fokus? Selvfølgelig skal han støttes i at holde fokus på de mere nødvendige ting, det er jeg klar over.

    Svar
    • Anders Rønnau
     Anders Rønnau says:

     Jeg kan godt lide at tænke på sådan nogle situationer i perspektivet af læringsmål. Hvad er det du gerne vil lære ham og hvad er det han med fordel kan lære i og af den slags situationer?
     Er det vigtigt for ham at han ikke bare flagrer rundt? Er han skuffet når dagen er ovre over de ting, han ikke nåede eller har han haft en god dag? Hvis du starter dagen med at spørge ham om hvad han har lyst til, hvor tæt lander hans svar på “at flagre rundt”? Undervejs kan du overveje at bringe ham en tur “op i helikopteren” og fortælle ham (som objektiv observation) hvad du ser, – og høre med ham om han er tilfreds eller om han vil have hjælp til at ændre på dagens forløb.
     Hvis han er tilfreds, så kan du overveje to ting:
     1. Hvad er det for en kompetence han udviser ved at “flagre rundt”? Hvordan kan du begynde at omtale det positivt?
     2. Hvad har du brug for at lære ham inden han fylder 18 for at det ikke bliver et handicap men en styrke at han kan det?
     Du kan lære mere om den måde at gå til ham på mit Forældrekursus ADHD Online, som du finder hér: http://www.altomadhd.dk/barn
     Mvh. Anders.

     Svar
 9. Lisette Jensen
  Lisette Jensen says:

  Hej Anders :-)
  VI sidder og skal i gang med at skrive bachelor omkring mennesker med ADHD, og vi er faldt over din guide vedrørende dette. Har du nogen Links til at finde studiet af den forskning/viden om det du skriver omkring motion som behandlingsform?

  Svar
 10. Mia
  Mia says:

  Jeg har en søn på 8 år. Min kæreste og jeg mener han har en form for adhd eller hyperaktiv. Hans temperament er voldsomt og det er mest har hjemme. Sidste år kom han til ppr og de mente ikke han fejlede noget. Nu har jeg spurgt klasselæren om de ikke kan henvise ham til ppr men det mener de ikke der er nogen grund til for de mener ikke han har adhd. Mange af de træk min søn har dem kan vi se på min kærestes lillebror. men skolen mener bare at det er fordi han gerne vil bestemme og styrre. Kan man ikke få ham undersøgt uden at skolen skal indblandes

  Svar
  • Petti Ravn
   Petti Ravn says:

   Hej Anders. Jeg underviser i PMTO, forældretræningsprogram som er til forældremed børn far 4-12 år med udadrettet adfærd. Jeg mangler inspiration til hvad jeg skal sige til forældre når det gælder ældre børn især teenagere. Kender du en god artikel eller litteratur om området?
   Mvh Petti

   Svar
 11. René
  René says:

  Jeg vil lige tilføje at jeg har været enormt ustruktureret da jeg var mindre glemt at tage medicin til tiden glemte bøger i skolen glemte at lave opgaver osv osv. Men det som om det aftaget efter jeg er flyttet for mig selv måske jeg har udviklet en morgen rutine? Jeg er dog stadig hyperaktiv og impulsiv især i social sammenhæng hvor der er flere personer til stede jeg fungere bedre med en til en kontaktog er mmere rolig i mit eget hjem hvis jeg har en på besøg fremfor hvis jeg er i social sammenhæng eller arbejdes mæssige sammenhæng hvor flere snakker på en gang.

  Mvh René

  Svar
 12. Rene Mortensen
  Rene Mortensen says:

  Hej Anders

  Jeg har Adhd/Aspeger,Ocd,Angst jeg er meget impulsiv og hyperaktiv og har svært ved at overskue opgaver med for mange led. Men jeg har en nogenlunde tidsfornemmelse og kan godt møde til tiden på en arbejdesplads og har meget struktur/orden i mit hjem / kalender. Kan man have ADHD når man er i stand til at opretholde orden i sit hjem ? – Min psykiater siger at mit Ocd/Angst kompensere Adhd til en hvis grad. Hvad mener du ? – Er jeg den første du har hørt om med Adhd der holder pinlig orden i hjemmet. ( Jeg er meget glemsom med aftaler osv HVIS jeg ikke får dem skrevet i mobilen hvilket jeg prøver at gøre til en fast strategi men det kan glippe indimellem pågrund af hyperaktiviteten – Jeg er hurtig videre i programmet ).

  Udover det så er nogle af mine vanskeligheder:

  Svært ved at overskue mere en en opgave af gangen
  Svært ved at blive forstyrret hvis jeg er i en samtale med en af andre udefra
  Svært ved at skifte fokus / løsrive mig fra en opgave
  Nem til at miste overblik i en arbejdsopgave hvis jeg bliver forstyrret
  Kropslig uro/svært ved at sidde stille som drevet af en motor
  Kommer nemt til at afbryde andre i en samtale pågrund af min impulsive tankegange
  Når folk siger noget feks “cykel” i en samtale så ryger min tankegang lynhurtig hen på “Min onkel har en motorcykel” – Og jeg begynder at snakke om det / eller slår over i et andet emne.

  Jeg synes jeg har mange ting som passer godt diagnosen men jeg synes også jeg adskiller mig meget ved at have meget struktur / orden i hjemmet samt at jeg er meget pligtopfyldende med hensyn til fremmøde på feks job. Men en psykiater har sagt til mig at jeg ikke skal definere mig selv på diagnosen fordi vi er så forskellige som individer og der altid vil være nogle som ikke passer 100% i kassen. Hvad synes / mener du ?

  Mvh Rene

  Mvh Rene

  Svar
  • Ditte
   Ditte says:

   Min bror, kusine og jeg har lige fået diagnosen ADHD og vi har den så i 3 forskellige grader. Min bror har svært ved at sidde stille og styre sit temperament, min kusine har ADD og er meget stille og depressiv. Jeg kan så spejle mig meget i det du skriver. Jeg vil have orden i mit hjem og dyrker meget min indretning. Jeg afbryder folk og sidder faktisk og smiler over det du skriver med cyklen, for jeg gør præcist det samme :) Folk tror jeg er binde gal, og jeg kan godt selv se det bagefter. Min psykiater siger at jeg bestemt har ADHD, men jeg forstår bare ikke hvordan jeg så kan, som du også skriver, passe mit arbejde, møde til tiden. Det sker at jeg glemmer at vi skal have møde og jeg bliver så ringet op af mine søde kolleger der minder mig om det, så jeg ikke kommer alt for sent. Hvis jeg bare følger min kalder og skriver alt ned, så husker jeg det hele. Hvis ikke, så glemmer jeg alt det der normalt ikke sker i min hverdag.

   Svar
 13. Aria
  Aria says:

  Hej Anders

  Først og fremmest: Tak for en god hjemmeside!

  Min 8-årige søn fik i dag stillet diagnoserne ADD og emotionel forstyrrelse. Ikke overraskende og efter mange år, hvor han har reageret udad i skoler og institutioner (ikke så meget herhjemme) er det en lettelse at få sat ord på, så vi kan finde det rette skoletilbud til ham, og så vi herhjemme kan skabe en hverdag, der fungerer bedst muligt for ham. Derfor researcher jeg nu løs, men bliver i tvivl om, i hvor høj grad de mange gode råd omkring børn med ADHD er fuldstændig identiske med de råd, man ville give omkring børn med ADD. Er de det, eller er der er en forskel/nogle vigtige nuancer/ting, der er mindre vigtige, hvis H’et/det hyperaktive mangler i diagnosen?

  Jeg er med på, at mange af ADHD-rådene er gode for alle børn med og uden diagnoser, men vil alligevel gerne blive skarpest mulig på ADD’en og håber, du kan hjælpe.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Aria

   Tak for det. ;)

   Når jeg coacher, så bruger jeg de samme metoder uanset om det er et barn med diagnosen ADHD eller ADD.

   Problemerne er forskellige fra barn til barn – også inden for kategorien ADHD. Diagnosekriterierne giver dig kun overskrifter. Du bliver nødt til at se på dit barn, lytte til dit barn og finde ud af, hvad det er han har af problemer.

   Jeg er nødt til at smide diagnosen væk, når barnet først er landet i stolen. Ellers kan jeg ikke være nærværende og lytte til barnet og høre, hvad der er lige præcis dette barns problem.

   Og problemerne skal løses på samme måde. Ved at barnet byder ind på, hvad der skal være anderledes og at I sammen skaber den forandring.

   Lyt evt. til podcast nummer 2 og 3 med Jenny Bohr og Trish Nymark, hvor du får masser af gode råd.
   http://www.altomadhd.dk/podcast

   Og så kan jeg varmt anbefale Forældrekursus ADHD Online, som giver dig værktøjer til i meget højere grad at forstå din søn og hjælpe ham hen til en mere hensigtsmæssig adfærd.
   http://www.altomadhd.dk/foraeldrekursus-adhd/

   Mvh. Anders.

   Svar
 14. Tine
  Tine says:

  Hej min mand har selv afgjort, at han har ADHD , men her kommer mit spørgsmål. Kan det passe, at hanekam blive frisk af retalin? Han siger at han ikke kan stå op uden dem. Jeg mener at de skulle gøre ham træt istedet for. De erudstedt af psykiater og er på 40 mg x2 dlg. Håber inderligt på et svar. På forhånd tak

  Svar
 15. Niels Petersen
  Niels Petersen says:

  Hej Anders
  Jeg er 47 år og jeg har hele livet levet med store problemer på opmærksomheds-området. Dvs. overblik, hukommelse, struktur, koncentration etc.
  For ca. 5 år siden fik jeg en konsultation hos en psykiater (Klavs Nicholson, Psyka Klinik), der efter at have snakket med mig i ca tre kvarter sagde at jeg havde ADD.
  På mig virkede det meget overfladisk og upålideligt at han, uden at have mødt mig og efter så kort en samtale, bare lige kunne slynge den diagnose ud. Til sammenligning har jeg en niece der har fået konstateret Asperger, og hun var igennem en udredning der tog næsten en uge før diagnosen kunne sættes.
  Men uanset hvad så har jeg både før og siden hen levet med de store problematikker som en (mulig) ADD giver. Men jeg har virkelig brug for at blive ordenligt udredt, så jeg forhåbentlig både kan få støre klarhed og forståelse + få nogle redskaber der måske kan hjælpe mig.
  Jeg har af min læge fået en henvisning til en valgfri psykiater, men ved ikke rigtig hvordan jeg nu griber det an? Jeg bor i Odense. Skal jeg så bare søge psykiatere på må og få eller bør jeg søge specialister inden for dette felt? Måske kan du anbefale nogen?
  Venlig hilsen
  Niels

  Svar
  • Karina
   Karina says:

   Jeg kan hurtig lige sige, at en rigtig god psykiater indenfor dette områder, ang ADHD, havde jeg en i Svendborg, han høre dog under psykiarien der! Jørgen Christoffersen. Han var en skide dygtig psykiater og ikke mindst grundig, inden jeg fik diagnosen, var jeg nemlig igennem en udredning, dvs. En masse spørgsmål omkring barndom og mit voksen liv, inden diagnosen kunne gives, dette tog omkring 1mdr inden han var helt sikker, fordi jeg havde nogle samtaler osv. samtidig med, er han en meget travl mand!. Men ellers se om din egen læge vil henvise dig til ham i svendborg, han kan varmt anbefales!

   Svar
 16. Brian
  Brian says:

  Hej Anders.
  Jeg skriver egentlig “bare” for at takke for den øvelse hvor du opmuntrer til at sætte en alarm/timer på 10 min og så give den gas med oprydningen og så stoppe op. (Jeg bruger den visuelle timer :-))
  Jeg satte timeren og gik igang (belønningen i det for mig er at det “kun” er 10 min, det var overkommeligt. Det fede ved det var at jeg lige gav den næsten 10 min mere, fordi jeg kunne “mærke” tilfredsheden over de første 10 min :-) (og jeg er ellers et rodehoved af Dimensioner.
  Så tak skal du ha. Jeg håber at jeg “magter” at vedholde mig til øvelsen.
  Mvh Brian

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Brian
   Fedt at høre, at det virkede for dig. Der er god energi i at være begrænset på forhånd. Husk at holde dine forventninger nede på 10 min selv om det var sjovt at køre til 20 min første gang. ;)
   Mvh. Anders.

   Svar
 17. Brian
  Brian says:

  Hej Anders.
  Tak for en masse gode artikler, inspiration og alt dit engagement :-)
  Jeg har selv ADHD og har godt og vel opfyldt samtlige kriterier for at være sikker på at jeg nu også har lidt knald i låget :-) (eller skal jeg sige knald på låget)
  Jeg er uddannet pædagog og har undervist på sosu-uddannelsens kursusafdeling i et par år.
  Det er ikke derfor jeg skriver, men har bare lige lyst til at nævne noget tragisk-komisk. Jeg har været en “elsket” underviser blandt kursisterne og har fået en masse dejlig feedback, jeg er ikke i tvivl om at det rent faktisk er pga min ADHD (og mig) der har gjort undervisningen anderledes, spændende og levende (og det har været fantastisk at opleve at kunne være brugbar for levende mennesker med egne udfordringer (eller deres elskede børn)
  Trods mange fyldte hold og knaldgode evalueringer, så fik jeg at vide efter ca to år at kursusafdelingen havde et princip om at man kun kunne være i kursusafdelingen hvis man var konsulent. Og da jeg ikke var god til at sidde med kursusbookninger, dobbeltbookninger osv, så kunne jeg ikke være konsulent, men “kun” underviser.
  Det “sjove” i det er, at jeg har undervist i inklusion, men selv blev jeg ekskluderet.
  Jeg har ikke støbt kugler, men da nogle kursister fandt ud af at jeg ikke kunne blive ansat på Sosu, så skrev de et pænt brev om at de ikke kunne forstå at jeg ikke kunne blive fastansat. Og de skrev ligeledes i brevet at jeg var den eneste af de undervisere de havde haft, kunne holde dem fænget fra 8.15-15.40 og at den undervisning de havde fået var meget lærerig (det var primært ADHD og misbrug og kommunikation)
  Nå nu kom jeg rigtigt ud på et sidespor :-) for det jeg egentlig ville spørge dig om, det er at det er en fantastisk lang spændende liste af forskellige forfattere/fagfolk som har delt ud af deres viden om ADHD. Jeg glæder mig til at få hænderne fyldte med de spændende og dygtige mennesker, inklusiv dig naturligvis.
  Jeg tænkte på om der er en speciel grund til at fx Bogen “ADHD-et liv uden bremser” ikke er med. Jeg spørger kun fordi jeg syntes den er rigtig god og han hat ligesom dig, en god/spændende/interessant måde at formidle på.
  Måske jeg en dag får mulighed for at videreuddanne mig inde i dit regi
  Tak for en god side
  Mvh Brian :-)

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Brian
   Tak for de rosende ord. Det lyder som om du er blevet fællet af ligegyldigt bureaukrati og det er sgu ærgerligt.
   Og tak for anbefalingen. Kigger på bogen og tager den med på listen.
   God vind.
   Anders

   Svar
 18. Emma
  Emma says:

  Jeg er fjerde års studerende på UCN. Jeg er igang med at skrive min bacheloropgave. I denne opgave kigger jeg på bevægelses indflydelse på ADHD symptomerne. I den forbindelse fandt jeg jeres guide til alternativ behandling. Heri henviser i under motion til undersøgelser som viser effekten af motion i forhold til ADHD.

  Kan I eventuelt fortælle mig hvilke undersøgelser der her henvises ti

  Svar
 19. Hanne
  Hanne says:

  Hej.
  Jeg har en voksen søn som jeg er meget sikke på der har ADHD eller nok nærmer ADD, eller måske noget helt andet, men hvordan får vi hans læge til at få ham udredt. Jeg orker snart ikke mere. Han er 28 og har hutlet sig igennem livet, men det er hele tiden op af bakke og 2 skridt frem og 3 tilbage. Jeg kan også godt se at jeg selv, hele hans liv har kompenseret for hans manglende evner/problemer. Føler virkelig at han har brug for hjælp og det har jeg også, hvis jeg skal hjælpe ham. Han bor i Horsens.
  Vh hanne

  Svar
 20. Diana Ditlevsen
  Diana Ditlevsen says:

  Jeg lider af voldsom ADHD, angst og OCD med psykotiske træk. Jeg har piller på 60 mg for adhd og 100 mg sertralin for OCD. Depot.
  Hvem skal jeg kontakte for at forhindre at kommunen sætter diverse undersøgelser i gang når jeg bliver gravid, eller i værste tilfælde tager mit barn fra mig? Jeg er 18 år og drømmer om at blive ung på. 2-3 år hvis det passer i tilværelsen.
  Jeg har på det eneste fået lyst til at ryge, da jeg høre det kan hjælpe på ADHD, hvor korrekt er dette? Kan det hjælpe på sådan nogle ting som situationsfornemmelse og lignede som ikke har noget med uroen at gøre? Mine piller virker fint der. Jeg er ikke under uddannelse, har prøvet HHX, 10’ende klasse og HG og har fejlet efter blot nogle dage trods medicin. Kan noget i smøgerne måske hjælpe mig? Intet ellers gør.
  Hele min skolegang har været et stort lokum, og grundet ADHD og uretfærdig behandling, har jeg ikke lige de bedste indberetninger i mine skolepapir. Blandt andet lidt vold, skolepsykolog, meninger fra lærer om voldsom sindforstyrelse osv. Jeg er rigtig bange for at der er nogle der vil tage mit kommende barn fra mig (når jeg engang bliver gravid). Du har tilfældigvis ikke hørt om nogle ting kan man gøre, for at bevise for kommune-folk, at jeg 100% egnet til at være mor, og min ADHD og tidligere problemer i skolen vil påvirke min opførelse og opdragelse hos mine børn.
  Jeg har brug for din hjælp, for Google ved åbenbart ikke alt.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Diana
   Hvis jeg var dig, så ville jeg kontakte min sagsbehandler i kommunen. Forklare dem situationen og høre med dem, hvad de kan tilbyde dig af hjælp for at sikre at du er/bliver klar til at være mor, når der kommer et barn.
   Lad for guds skyld være med at ryge. Det hjælper ikke andre en tobaksfabrikanterne. Du bliver syg af det, dit barn kan få en masse skader af at du ryger – og du bliver fattig.
   Spar pengene og brug dem til at du får styr på dig selv i stedet for – på en ordentlig måde.
   Mvh. Anders.

   Svar
  • Karina
   Karina says:

   For din helt EGEN skyld… Hvis du bliver gravid, tager du fat i den jordmoder eller din læge ell lign. fortæller dem hvordan og hvorledes.. og så fortæller du at du gerne vil have støtte, så de KAN se at til trods for diagnoserne, kan du sagtens klare det at blive mor!!! Tro mig, det er ikke en dans på roser!!! jeg er mor til en pige på 2år & 2mdr. har fået lavet en paragraf 50 (forældreevnen) på mig. Fordi de skulle sikre sig at jeg kunne magte mit barn, da jeg på det tidspunkt “kun” havde Borderline, social fobi & OCD. Jeg en til og komme i 8mdr.. Nu har jeg så fået ADHD oven i også, og nu der snakket om de muligvis vil igang igen med og se hvordan det hele går.. men mit hoved gør kaos.. MEN fornuften kommer alligevel og siger .. at selvfølgelig må de tjekke om på det! og rygning hjælper IKKE!!. jeg er selv ryger!! men dette skyldtes jeg har et temperament og en del uro.. og jeg tager KUN medicin for min ADHD og for at kunne sove!! så mine smøger kvitter jeg ikke!!.

   Svar
 21. hanne
  hanne says:

  Hej altomadhd.
  jeg har fået en henvisning af min læge til en add-udredning. Synes det er svært at finde en psykiater, som har overenskomst med sygesikringen. Desværre har jeg ikke råd til at betale selv. Bor i Sydjylland. Har hørt om en i Herning, men ved ikke hvad han/hun hedder. Er der nogen som kan hjælpe? Jeg har også skrevet til Klavs Nicholson, men han er åbenbart meget optaget. Har i hvert fald ikke hørt tilbage. Hjælp..

  Svar
 22. brian
  brian says:

  hej jeg hedder brian og jeg har adhd tager nogle depot piller på 54 mg der hedder concerta og hver evigeneste dag når jeg har taget dem så til sidst på dagen det vil sige cirka klokken fire så begynder mit syn at blive sløret jeg kan ikke se orden ligt jeg går med briller og der er ikke nogle problemer hvis jeg ikke tager pillerne nogle der kan hjælpe med hvorfor ??

  Svar
 23. Rodrigo Luli
  Rodrigo Luli says:

  Har du brug for et lån? Har du været på udkig efter hvor man kan få et lån? Har du forsøgt at få nogen form for lån? derefter anvende nu på? (rodrigoluliloanfirm@yahoo.com), hvis du ønsker at få en overkommelig lån. Lån tilbydes her til en meget lav rente på 3%. Kontakt os nu, hvis du er interesseret.

  Jeg gladeligt afventer Deres hurtig reaktion,

  Rodrigo Luli

  Svar
 24. Hugo
  Hugo says:

  Hej
  Jeg er i “familie” med en un fyr på 18 år, han har diagnosen ADHD og har altid været en glad og smilende dreng, ind til for et par uger siden, hvor hans adfærd har ændret sig markant. Han er blevet udadreagerende og har selvmordstanker. Denne opførsel har han dog ikke hele dagen, da han opfører sig normalt ca ind til klokken 16:00. Han er blevet sat op i medicin og ryger muligvis hash, har det måske noget med den opførsel og gøre, hvis ikke hvad kan det så skyldes?

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Hugo
   Det lyder da i høj grad som om den unge fyr skal en tur forbi psykiateren igen for at få justeret medicinen. Det håber, jeg at I allerede har fået ham til – eller at han har fået hjælp til at justere ned til tidligere kendte niveauer.
   Mvh. Anders.

   Svar
 25. Peter
  Peter says:

  Hej

  Jeg har ikke ADHD og tager ikke selv Ritalin eller lignende, men jeg har en god ven der gør og jeg synes at jeg kan mærke at han i stigende grad bliver meget centeret om enkelte emner, som han kan tale om i laaang tid, uden egentlig at kunne mærke andres interesse derfor (eller mangel på samme)

  Jeg føler også at han er blevet meget selvcentreret, hvilket jeg ikke føler han har været tidligere. Jeg føler også at han er blevet mere “kold” (i mangel af bedre ord). Jeg er bekymret for ham, både pga. de bivirkninger jeg ved der er, men også fordi jeg ikke ved, ikke om dette også kan være en bivirkning af ritalinen eller om der er noget andet galt.

  Den eneste ændring i hans liv jeg umiddelbart kan se, er at han er startet på dette præparat!?
  Er der andre der har oplevet lignende bivirkninger? Jeg synes jeg kunne læse på en norsk hjemmeside at personlighedsforandringer kunne være en bivirkning, men jeg har ikke kunne finde meget materiale på dansk. Foreligger der noget et sted?

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Peter
   Det er en relevant bekymring, – og det er kun din ven, der kan svare om det er medicinen eller en forandring i hans forståelse af verden.
   Følelsesmæssig ustabilitet er en såkaldt “almindelig bivirkning” ved medicinen, hvilket betyder at 1-10% får den bivirkning. I samme kategori er aggression, uro, rastløshed og irritabilitet.
   Det kan være, at du med fordel kan tage en snak med din ven, så han overhovedet kan blive opmærksom på at du oplever en forandring. Så kan han tage den viden med til sin psykiater og få justeret medicinen, hvis han i øvrigt genkender fænomenet.
   Mvh. Anders.

   Svar
 26. kæmpe eskimo
  kæmpe eskimo says:

  Hej alt om adhd.

  Jeg har adhd og fik diagnose som 43 årig. Er kommet på ftp. Og har været meldt ud af tandlæge ordningen med eftersyn hvert halve år, da vi har stram økonomi. Nu var jeg til tandlæge og fik en regning på 1300,00, (han ville også have taget et røøgent billede, men det ville jeg ikke have da det ville fordyre undersøgelse). De 1300,00 kr. Er nok til at vælte økonomi et halvår frem. Tandlæge spurte om jeg ikke arbejde ved siden af min pension, om jeg røg og han var anderledes i hans væremåde. Selv om jeg har haft ham siden jeg gik ud af folkeskolen. Jeg har fortalt ham om min adhd.

  1.Hvad tilskud kan jeg søge. Jeg har sagt til ham at jeg kun har råd til at blive indkaldt 1 gang om året.

  2. Har tandlæger indberetnings pligt til kommunen?

  Venlig hilsen

  Anders Jakobsen

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Anders.

   Det er spørgsmål hvor jeg desværre ikke har den fjerneste anelse om, hvad svaret er.

   Ring til ADHD foreningen, der har en sagsbehandler som du kan tale med. Hun kan svare på de spørgsmål tror jeg.
   Mvh. Anders

   Svar
 27. Dorthe Poulsen
  Dorthe Poulsen says:

  Hej igen
  Vi bor i Nordjylland,hvad mener du med at den bor hos os begge ?
  Jeg forsøger af alt min magt at min datter får det godt men hun har de ture på 4 til 5 timer næsten hver dag ,hvor hun kalder mig alt og råber og skriger og siger mange dumme ting hun vil gøre ved sig selv,jeg prøver af hele mit hjerte at få hende til at forstå
  Men først når hendes vrede er forbi græder hun og sige hvorfor er der ikke nogen der vil hjælpe mig,2 elev pladser har hun droppet andre job er droppet,det gør mig så ked af det prøver kun på at hun skal få et skønt liv,men kan ikke få hende til at forstå,penge kan hun ikke adminstrere regninger som er hobet sig op må vi udrede,oprydning er ved at gå hende over hovedet og vi må ikke hjælpe hende forstår simpelhen ikke hvad jeg gør forker hendes bror får lede SMS jeg gør min mand gør og hendes far INGEN af os
  Behandler hun okay jeg forsøger kun af hele mit hjerte at hjælpe min Datter
  Dorthe

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Dorthe. Det lyder som om I skal sætte alle sejl ind på at få jeres datter til den rette hjælp. Og her mener jeg i første omgang at finde en psykiater til hende. Psykiater vil formentlig kun kunne give piller. Find derfor også en psykolog/terapeut/coach til hende, der kan hjælpe hende med hendes vrede, frustration, – og alle de andre ting. Lad være med at vente på at nogen træder til. Hun skal have den hjælp hun har brug for nu. Sælg bilen, hvis I ikke har pengene til det…
   Når jeg skriver at den bor hos os begge, så handler det om at man ikke kan skændes i flere timer, hvis du ikke går ind i skænderiet på en eller anden måde – om det så er ved skændes med, ved at forsøge at forklare hende noget, eller ved at lade hende forstå at hun gør dig ked af det, – eller hvad det nu er mellem jer. Der er noget, der holder hende kørende. Find en måde at bryde det spil mellem jer, – ændr din rolle i det, så hjælper du også hende til at ændre sin.
   /Anders.

   Svar
 28. Dorthe Poulsen
  Dorthe Poulsen says:

  Hej
  Nu har jeg kæmpet i 5 år for at få en diagnose på min datter,alt bliver værre og værre
  Men ingen vil høre mig,nu går hun til psykolog og det hjælper ikke en fis,her læst en masse om ADHD og jeg er sikker på det er det hun har,hun er 19 år i dag har vi haft konflikt fra kl 14 til kl 19 det er uholdbart vi kan ikke mere HVAD GØR jeg for at få hjælp
  Følger alt er ganske umuligt,ingen ved hvem jeg skal henvende mig til er bare fortabt
  HJÆLP
  Mvh DP

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Dorthe
   Det lyder også som om I skal finde en privat praktiserende psykiater. Og så skal I finde en måde at løse jeres konflikter. Den bor hos jer begge to.
   Hvor er I henne i landet?
   Mvh. Anders.

   Svar
 29. Ole
  Ole says:

  Hejsa..
  Jeg har været til en neuropsykologisk undersøgelse og konklusionen var, at jeg havde tegn på svær add. Jeg er nu blevet henvist til yderligere udredning og har fået en indkaldelse til adha-ambulatoriet på Glostrup hospital. Der er 4 måneders ventetid til en første samtale og jeg har , grundet tidligere dårlige erfaringer, ikke den store tiltro til den offentlige behandling. Sidder og surfer på nettet og faldt over Privathospitalet Hejmdal og alle mulige andre psykiatre men jeg er i tvivl om jeg overhovedet skal prøve at søge noget andet og om det går hurtigere. Er der nogle anbefalinger til alternativer til det offentlige? Mit forløb med udredning har efterhånden taget 3 år og jeg er træt af at vente og vil rigtig gerne videre i mit liv. mvh ole

  Svar
 30. DM
  DM says:

  Hej. Jeg er ved at lave en opgave om ADHD børn som skal inkluderes
  i almen børnehave.

  Hvad vil din råd være til Personalet når de skal arbejde
  med ADHD børn, hvad skal de tage hensyn til.

  Hvad kan barnet blive påvirket af i børnehaven.
  Hvordan påvirker kosten barnet.
  Hvornår kan diagnosen stilles.
  Hvad synes du generelt om Inklusion i forhold til børn
  med ADHD.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej DM.
   Personalet skal tage hensyn til barnet og ikke dets diagnose.
   Barnet påvirkes af larm, uro, manglende struktur.
   Kosten er de fleste steder fin, hvis man arbejder ud fra en normal forståelse af, hvad der er vigtigt til børnene.
   Diagnosen kan stilles tidligt. Spørg en psykiater/Ring til Bispebjerg.
   Godt og skidt med inklusion. De færreste pædagoger er klædt på til det, – og så er det skidt.
   Læs evt. Jenny Bohrs nye bog om inklusion.
   Mvh. Anders

   Svar
 31. Sanne
  Sanne says:

  Jeg er midt 20erne, fået diagnosen ADHD og mild Aspergers.
  Jeg har begrænsninger, det har jeg altid vidst, den eneste forskel er, at jeg nu erkender at jeg ‘bare’ kan ændre mig, og tilpasse mig normen. Mit spørgsmål lyder, hvad er det for nogle talenter som vi har, som ‘normale’ ikke har? De siger, at det der begrænser mig, også beriger mig – men hvad og hvordan? Jeg har fået fortalt, at jeg ser ting som andre ikke ser (jeg studerer indenfor socialvidenskaben), men at jeg også tit ikke giver mening. Hvad er det der er specielt ved ADHD’ere? Hvad er det der gør os attraktive for de arbejdsplads?

  Jeg har ingen ide om, hvordan jeg kan få et normalt arbejdsliv, når det eneste jeg kan sige er, at jeg er anderledes, men ikke kan definere anderledes så en ‘normal’ fungerende person kan forstå det. Jeg er kreativ, men jeg er ikke dygtig til det. Jeg er handlekraftig, men også utrolig dårlig til at tage initiativ.

  Jeg har altid troet, at alle tænkte på samme måde som mig, men at de kunne styre det bedre end jeg. Nu kan jeg slet ikke sætte mig ind i, hvordan en normal hjerne fungerer?
  Så vil opsummering, hvilke styrker har vi ADHD’ere i forhold til andre?

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Sanne

   Hvis jeg svarede på dit spørgsmål, ville jeg uvægerligt lave en grov generalisering om en meget stor gruppe mennesker, med meget vidt forskellige styrker og svagheder. Det er i mine øjne ikke rimeligt at udtale sig om hele gruppen med diagnosen ADHD. Det ville være let at sige at så er man mere kreativ, men de fleste oplever også at de er bedre til at holde deres gode ideer for sig selv, – og så udfolder kreativiteten sig jo ikke.

   Jeg vil hellere opfordre dig til at finde ud af, hvad DINE kompetencer og styrker er – i stedet for at binde dig an på din diagnose.

   Der findes en virkeligt god test til det, som du med fordel kan tage – gratis på nettet – og bruge output derfra til at finde dine styrker. Den ligger hér – hvis du følger linket til højre på siden:

   http://www.viacharacter.org/www/

   Mvh. Anders.

   Svar
 32. Mig
  Mig says:

  Hej netdoktor

  Jeg skriver til jer fordi jeg for en uges tid siden fik dianosen adhd, jeg blev også undersøgt for det da jeg var omkring de 13 år men var meget passiv og ikke rigtig ville undersøges for det dengang, men valgte at høre noget ved det nu, jeg har mange af symtomerne og jeg har prøvet at kunne leve med dem, hvilket har gjort mange ting svære for mig, og grundet til jeg søgte om hjælp var fordi jeg ikke kunne overskue det mere, jeg er igang med frisør udd og er færdig lige om lidt, jeg har klaret mig rigtig dårligt igennem uddannelsen men har valgt at gøre det færdigt, jeg fik engang nogen concerta 54 mg af en bekendt og indså det virkelig hjalp mig jeg kunne koncentrere mig og gå op i detaljer og gøre mit arbejde 100 procent istedet for 60 procent, d jeg havde taget pillen nød jeg virkelig mit arbejde og havde lyst til at være på arbejde, det var også derfor jeg søgte hjælp og tænkte hvis det bar er en pille som ændre meget i min hverdag så vil jeg gerne ta dem, de gav mig en følelse af ro og ikke var stresset og ikke så vildfarende, jeg satte ikke alt muligt igang og det jeg gik i gang med gjorde jeg færdigt, det er sårn at jeg nu har fået dem af min psykiater og han sagde han ikke var et sekund i tvivl om at jeg havde adhd, min bekymring er så at hjernen begynder vel at vænne sig til at få mere dipomin og hvis jeg om en måned vælger at stoppe med dem og tænker jeg vil klare mig uden medicin, vil jeg så ha vænnet hjernen til det ekstra dipomin at jeg efterfølgende med mit medicin stop, vil være nedtrykt ked af det måske få en depression fordi jeg ikke får det ekstra ?? Og aldrig vil kunne være glad og føle mig lykkelig på samme måde som inden jeg startede på medicin ??? For har taget den beslutning at det kun Skal være mens jeg er på udd jeg tager pillerne og stopper med dem lige efter ( er færdig om 3 uger)
  For har valgt ikke at blive frisør men vil gerne gøre det færdigt og pillerne hjælper mig med at fokusere og at kunne være koncentreret mens jeg er på skole.
  Er dt en dum ide at jeg tager concerta 54 mg i hverdagene i tre uger ? Vil jeg tage skade ? Jeg tager dem nemlig ikke i weekenderne da jeg ikke skal bruge min koncentration på samme måde.. Håber i kan hjælpe mig med et svar …:) mvh mig:)

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Mig
   Det er ikke Netdoktor, du har skrevet til, – det er AltOmADHD.dk – og jeg rådgiver ikke ift. konkrete sager om medicin.
   Når det er sagt, tror jeg roligt, jeg kan sige at du på tre uger ikke tager skade af 54 mg Concerta. Der burde på den korte tid ikke komme et bagslag, og hvis det kommer bliver det formentligt ganske kortvarigt, – så vil din hjerne gå tilbage til sådan som den gjorde før. Mit gæt er at det bliver så lidt, så det lige så godt kunne forveksles med den afstressningsreaktion, der alligevel kommer efter en eksamen. Og jeg ville kontakte min psykiater eller læge, hvis jeg var dig. Gør det først…
   Mvh. Anders.

   Svar
 33. Senior
  Senior says:

  Hej Anders.
  Jeg har haft noget stress som udmattede mig, så jeg blev og er stadig mere træt end vanligt. Jeg har også været gennem megen sorg pga. en del dødsfald i familien, for det meste helt uventede dødsfald, det gør det jo ikke bedre. Har taget mig meget af mine forældre som ikke er raske. Har haft arbejde parallelt med alt dette, i Sundhedsbrancen i mange år. Det er belastende når man er på arbejde hele dagen – hvor det er syge mennesker, at man så også kommer hjem til sygdomme der florerer i familie og vennekredsen. Var glad for mit arbejde men arbejdede for meget, så jeg måtte sygemelde mig pga. umattethed. Jeg valgte at komme til psykiater (Torben Arngrim, Århus) fordi jeg måske skulle have noget medicin, det kan psykologer jo ikke udskrive, men… hvor er jeg rystet over denne psykiater. Han er distræt og han husker ikke rigtigt hvad man talte om sidst, så fifler han rundt i hans mikro-små notater. Hele mit liv – fra jeg var barn til senior, har han nedfældet på KUN en enkelt A4-papir, han bruger ikke computeren til disse data. Jeg har ellers oplevet meget i mit liv.
  Han er distræt og er meget ADHD-fikseret. Han bliver nærmest glad hvis han kan skyde en ADHD-diagnose af. Det lille mørke venteværelse har 2 stole og et lille bord der flyder med ADHD-medicin-brochurer, eller vi kan kalde det reklamer fra medicinal-brancen. Det ryster mig, at der findes sådanne psykiatere. Jeg er et roligt menneske med et mildt sind, udadvendt, gode venner. social, god til at koncentrere mig, har aldrig haft problemer i skolen, hverken med lektier, hukommelse, indlæring, sociale relationer eller andet og i mit arbejdsliv har jeg altid fungeret godt og haft et godt samarbejde med kollegaer Har altid trivedes. Men pga. stress/udmattethed fik jeg for år tilbage “lykkepiller” (Cipramil) jeg er stadig mere træt end vanligt og så mener han at jeg måske har ADHD. Det er så langt ude, at jeg er nødt til at advare andre. Hvis jeg har ADHD har alle det. Han har altså ingen diagnose på mig, så det er som om, at det SKAL jeg have…. om det så skal være ADHD. Min egen læge og familie er dybt rystet over, at en psykiater kan hæfte sig så meget på ADHD, at han rask væk giver denne diagnose til patienterne. Jeg er sikker på, at der er mange der har fået denne diagnose hos Torben Arngrim, der ALDRIG skulle have haft den. Jeg har ikke selv ADHD, det er sikkert og vist, men det kan være han selv har den, for han er distræt og glemsom.
  For god ordens skyld, har jeg været hos 2 andre psykiatere og de siger jeg INTET fejler, men jeg er undmattet af alt det sygdom og for meget arbejde. Når jeg tager et blik på http://www.stressforeningen.dk hjemmeside, kan jeg sagtens se, at det er sådan jeg har det, men jeg får det bedre dag for dag. Nu er jeg stoppet på arbejdsmarkedet og det har hjulpet, så jeg har fået mere ro på, jeg er dog stadig træt. Fik lidt rastløshed i benene om natten, men det var pga. Magnesium-mangel, så det gik væk i løbet af få dag, da jeg købte disse Magnesium. Jeg er jo også en ældre dame (senior) nu, så det er også på tide jeg stoppede med at arbejde. Men at få at vide jeg måske har ADHD er så grinagtig…. ja nærmest komisk-tragisk, at jeg er nødt til at sende en lille advarsel ud, omkring denne psykiater… Torben Arngrim, Århus

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Senior
   Tak for din fortælling. Jeg hører desværre historier som denne ofte fra voksne, der går til psykiater. Forhåbentligt bliver det bedre, når der kommer nationale retningslinjer for udredning af voksne.
   Jeg håber, at du får det bedre, så du kommer oven ud af den stress du har oplevet.
   Mvh. Anders.

   Svar
 34. Kim Kristensen
  Kim Kristensen says:

  Er der nogen som har erfaring med og kan anbefale en psykiater i Køge området til en 14 årig?

  Svar
 35. doms
  doms says:

  vet noen om psykiatere å anbefale i danmark som er spesialist for adhd og rus problematikk når det gjelder medisinering av ritaliner?

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Doms
   Nej, jeg kender ikke til en enkelt specialist på området. Jeg ved at der er et center i Risskov i Århus, hvor der bliver taget hånd om den slags, så hvis du er i Århus kan du kontakte psykiatrien i Risskov.
   Mvh. Anders.

   Svar
 36. Signe Birgitte Sylvest
  Signe Birgitte Sylvest says:

  Hej,
  Jeg kan anbefale Jeanne Molin Kgs. Lyngby. Godt jeg er flyttet til region Hovedstaden, hvor mere kompetente læger og psykiatere åbenbart findes !
  En stor hjælp og støtte for mig i forhold til, hvad jeg oplevede hos praktiserende læge og psykiater, da jeg søgte henvisning/udredning for ADHD med efterfølgende traumer på grund af disse “klaphattes” uvidenhed, da jeg boede i Århus.

  Svar
 37. Kevin William Simpson
  Kevin William Simpson says:

  Hvor finder jeg nyeste forskning om “ADHD” og cannabinoider? Gerne PubMed forskning.

  Svar
  • Sascha van der Vaart
   Sascha van der Vaart says:

   Hey Kevin.
   Dejligt! at se, at jeg ikke er den eneste der er mere end meget! nysgerrig omkring dette.. vil høre om du har fundet noget information omkring det ?

   Jeg eksperimentere med noget CBD olie – hvis du kender til dette :)
   er meget interesseret i evt. at dele oplysninger eller lignende.
   Hilsen Sascha van der Vaart

   Svar
 38. Jane Juul Jakobsen
  Jane Juul Jakobsen says:

  Hej Anders. Fed side du har lavet her :)
  Jeg har ADHD, får medicin, går ved psykiater osv. Mit problem er, at jeg har lidt af det perfektionisme, som du omtaler i en video. Men jeg plejer at kunne holde mit hjem pænt (det meste af tiden), men har på det sidste været meget syg og ligget i sengen. Jeg har mange smerter, og dagligdagen er en kamp, og tingene hober sig op og tager længere tid, og jeg kan ikke se en ende på det. Jeg har svært ved at forestille mig at familie eller venner skulle hjælpe mig. Både fordi jeg har en del systemer og derfor helst vil gøre tingene selv, men også fordi jeg er bange for at udnytte mine relationer, da det jo ikke bare er en engangssituation, men noget permanent, jeg har brug for at finde ud af, hvordan jeg skal tackle fremover. Har du nogen bud på, eller erfaringer med, hvordan man kan tackle ADHD og fysisk sygdom samtidigt, i en situation som min?
  Hilsen Jane

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Janne
   Tak for det. ;)
   Jeg ville helt sikkert gå til kommunen og bede om hjælp i form af en hjemmevejleder eller hjemmehjælper eller noget lignende, der kan komme og hjælpe dig med at holde styr på situationen og hjemmet. Det bør kunne bevilliges både under ADHD og under fysisk sygdom.
   Når udsigterne er lange, så kan det være at du skal overveje at lave om på nogle af dine systemer, så du indretter dem efter hvad du kan og hvor mange ressourcer der er til rådighed. Perfekt er ikke længere at alt skal være som det var, men at du nu kan indrette dig efter forholdene. ;)
   Mvh. Anders.

   Svar
 39. winnie ringstoft
  winnie ringstoft says:

  hej vi har fået af vide af vores læge at der på denne hjemmeside skulle ligge et skema som vi skulle udfylde inden han ville arberde mere på min søn. kan i fortælle mig hvor jeg kan finde det for kan ikke.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Winnie
   Jeg ved ikke, hvad det er for et skema, der henvises til. Der er ikke den slags skemaer her på siden. Det bedste vil nok være, at henvende dig til lægen igen.
   Mvh. Anders.

   Svar
 40. Mikael
  Mikael says:

  Hejsa
  Jeg tog nogle ADHD tests på nettet og talte derefter med en psykiater, da jeg fik “high score” på alle symptomer. Psykiateren udskrev derfor noget Ritalin ligende som jeg skulle tage i en periode. Ritalinen virkede opkvikkende i stedet for beroligende, og derfor konkluderede min psykiater, at jeg ikke havde ADHD.
  Men jeg er stadig i tvivl, da jeg som sagt stadig har alle symptomerne, og det påvirker mig på forskellig vis i min hverdag.
  Mit spørgsmål er derfor, kan man have ADHD, men ikke reagere “rigtigt” på ritalin? Altarnativt ved I om andet som kan bevirke at man har alle symptomerne, og egentlig altid har haft dem. Jeg er 50.

  På forhånd tak
  Mikael

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Mikael
   Så vidt jeg ved, kan man få alle mulige reaktioner. Det er en skrøne at Ritalin kun virker, hvis man har ADHD. Ritalin har lige så mange forskellige effekter, som jeg har mødt mennesker der tog det.
   Samtidig kan langvarig stress, diverse mad-intoleranser og traumer skabe alle de samme symptomer som man skal have for at få diagnosen ADHD.
   Mvh. Anders

   Svar
 41. Karina
  Karina says:

  Hej. Jeg har fået henvisning til en psykiater, så jeg kan blive undersøgt for ADHD/ADD. Mit problem er, at der er enormt lang ventetid hos de psykiatere, jeg har ringet til, og jeg ved ikke rigtig, om der er andet at gøre for at blive hurtigere udredt? Jeg er sygemeldt med stress og har været det meget længe nu, så kommunen vil nok også gerne finde ud af noget. Deres egen psykiater har givet mig to diagnoser på personlighedsforstyrrelser, som jeg har svært ved at genkende mig selv i, hvorimod jeg, efter at have læst “Et liv i kaos” kan genkende utroligt meget hos mig selv.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Karina
   Der er nogle privat praktiserende psykiatere, hvor ventetiden er noget kortere. Det koster selvfølgelig at få en konsultation, men du kan jo høre med din kommune om de synes at det vil være en god investering.
   Mvh. Anders.

   Svar
 42. Ida
  Ida says:

  Hej

  Jeg er 21 år gammel, og har tidligere læst til pædagog. Undervejs i et praktik forløb mødte jeg et adhd barn, og jeg oplevede at jeg kunne genkende rigtig mange træk hos det her barn. Efter at have taget en masse af de her screning tests på nettet, er det tydeligt, at jeg har en del symptomer på adhd.

  -Jeg har virkelig svært ved at holde fokus, især på opgaver jeg ikke finder iteresant.
  -Jeg kan ikke organisere min tid ordentligt, og jeg har svært ved at holde orden
  -Beskeder skal gentages mange gange, og hvis jeg ikke har øjenkontakt, og er fuldt opmærksom på den person jeg kommunikere med, så opfatter jeg ikke beskeden.
  – Jeg kommer tit til at lave dobbelt aftaler, og jeg får en kæmpe nederlags føelse hvergang det sker.
  -Jeg bliver meget hurtigt stresset, og har af flere omgange været tæt på mavesår
  -Jeg er altid urolig, især indevendig, normalt kan jeg holde det nogenlunde nede, ved hjælp af meget motion, men når jeg har skades perioder, har jeg det virkelig dårligt.
  -Jeg er ofte nød til at gå en lang tur om aftnen, for at få styr på uroen.
  -Inten er der fuldstændig orden i min lejlighed, ellers er der fuldstændig kaos, der er aldrig noget midt i mellem.
  -Hvis jeg skal gennemfører alle de planer jeg laver for mig selv, kræver det en grundig plan, og jeg har det bedst hvis der ikke er mange pauser, derfor får jeg tit lavet så mange planer, at jeg bliver stresset, og får ondt i maven.
  -Jeg laver tit “auto pilot” jeg kan fører en samtale med et andet menneske, og sige ja og nej på de rigtige tidspunkter, men jeg hører / opfanger sjældent hvad der bliver sagt
  -Jeg er meget impulsiv, og har her efter hf svært ved at finde og fasholde uddannelse.
  – Jeg kan gå i “super fokus” Det skete ofte i min praktik, at jeg blev så grebet af øjeblikket med et af børnene, at jeg lukkede alt andet ude, og mistede overblikket over de andre børn.

  .Jeg vil gerne testes og få en afklaring på om jeg har adhd. Men jeg er i tvivl om hvor meget jeg skal involvere min familie. Nu er jeg flyttet hjemmefra, og jeg er bekymret for hvordan de vil tage det, hvis jeg får en mulig diagnose. Min mor er skolelærer, og jeg frygter at hun vil føle skyld, og måske også et nederlag, over ikke at have opdaget det da jeg var yngrer. Jeg synes det er svært at få min dagligdag til at hænge sammen, men selvom det er svært, så klare jeg det nogenlunde. Det der bekymre mig er om jeg kan få et arbejdsliv til at fungere. Jeg droppede ud af pædagog uddannelsen, fordi det ikke gik godt i min praktik. Jeg fik meget kritik for nogen af de ovenstående punkter, og jeg endte med at føle mig ekstremt utilstrækkelig.
  Jeg håber sådan på nogle gode råd, og måske nogle nye indput.

  VH Ida Hansen

  Svar
 43. Marianne
  Marianne says:

  Hej. jeg sidder med en opgave hvor, jeg skal svare på “Hvilke krav kan man stille til ADHD`s fantasi. Håber det er noget du kan hjælpe mig med.
  venlig hilsen Marianne.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Marianne
   Det er naturligvis for sent nu at svare. Da jeg læste dit spørgsmål forstod jeg ganske enkelt ikke formuleringen. Man kan da ikke stille krav til en diagnoses fantasi var min første tanke. Man kan vel som sådan heller ikke stille krav til fantasien hos en person med diagnosen ADHD. Vi er jo alle sammen vidt forskellige som mennesker.
   Mvh. Anders.

   Svar
 44. Simon Gramstrup
  Simon Gramstrup says:

  Hej.
  Jeg har mange af de samme problemer som beskrives af andre på disse sider.

  Jeg oplevede et trafikuheld for 6.5 år siden hvor min adfærd ændrede sig drastisk – først depression, nu ADD agtig adfærd.

  Mit problem er at jeg ikke kan genkende problemer fra min barndom / ungdom, og det er ligesom den officielle ide om ADD – at det er en medfødt egenskab.

  Spørgsmål: Er der nogen data omkring hvordan en ADD adfærd kan udvikles senere i et livsforløb ?

  Jeg har fået henvisning til Jette LaBianca..

  Simon

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Simon
   ADD adfærd kan bestemt udvikles senere i et livsforløb. Det retfærdiggør i princippet ikke til en ADD eller ADHD diagnose, men den gives alligevel. Jeg har hørt om og arbejdet med andre med diagnosen, der har været almindeligt velfungerende indtil et uheld eller en sygdom eller lignende.
   Jeg håber, at Jette kan hjælpe dig til at forstå, hvad der foregår.

   Mvh. Anders.

   Svar
 45. Heidi Ejsing
  Heidi Ejsing says:

  Hej Anders.
  Tak for en fantastisk hjemmeside. Min datter på 8 år har ADHD og problemvrede er et stort tema herhjemme. Foruden Concerta benytter vi Eye Q og hun har en støttepædagog i alle timerne. Jeg søger viden om bedre tackling af problemvreden. Mvh Heidi

  Svar
 46. Lena
  Lena says:

  Hej Anders,
  Jeg har været hos Psykiater Klavs Nicholson i hvidovre og fik her afvide jeg kunne have DAD ( måske herfra betegn. kommer- fik forklaret det mest var brugt i USA og derfor jeg havde svært ved at finde noget om det) på mistanken fik jeg Ritalin i ca. 2 mdr. Blev så “nulstillet” over telefon med besked om at han da godt ku udskrive en gang mere, men så var det oz sidste gang! (takkede nej) og så havde jeg emotionel personlighedsforstyrrelse i stedet, hvilket kan være rigtigt, da jeg har haft en “spændende” opvækst, men han sagde ved første konsult. at adhd ville se skidt ud når man gik sygemeldt, for kommunen betragter det ikke som sygdom, som kan arbejdes med ligesom hvis det er psyken. Så nu er jeg i vildrede. Derfor kunne jeg godt tænke mig at høre: Virker Ritalin tankenedsættende, hvis ikke man har en form for Adhd? på Ritalin kunne jeg tage mig sammen i stedet for at alle tankerne tog over og gjorde mig træt inden jeg kom igang. Jeg fik også ro til at falde i søvn om aftenen. Nu tager jer melatonin til natten og afventer ny psyk. Midt juni. Hilsen den frustrerede tøz

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Lena
   Til dit spørgsmål om Ritalin. Ja, det virker tankenedsættende hos de fleste mennesker uanset om man kan få diagnosen ADHD eller ej.
   Jeg håber, at du finder svar.
   Mvh. Anders

   Svar
 47. sille
  sille says:

  hej jeg er en pige på 14 år og jeg skal snart konfirmationers og min mor hun siger at hun havde tænkt sig at jeg skulle tag doppel så meget de pilder jeg 54 + 18 og det ville hun have jeg skulle tag to af også for jeg 144 ml liter og det syntes jeg var lidt meget for en pige som mig jeg tag conserta help mig jeg vil godt have svra på om det er farligt at tag så meget

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Sille
   Det lyder som en stor dosis for en pige på 14. Det bør I helt sikkert tale med jeres psykiater og/eller jeres læge om. Du får ikke nødvendigvis dobbelt så stor effekt af pillerne ved at tage for meget – du kan få en masse effekter som I ikke ønsker – overgearet, forvirret, deprimeret, og andet godt. Sørg for at tale med egen læge.
   Hvis din mor ikke vil gå med til det, så bør I helt sikkert prøve forskellige doser af, så I ved hvad I går ind til. I skal ikke eksperimentere med dosis på så vigtig en dag som konfirmation.
   Mvh. Anders.

   Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Guest.

   Jeg kan se, at mit svar til dig for længe siden på en eller anden måde er gået tabt. Det er jeg ked af. Jeg håber at du havde en skøn konfirmation. Hvad endte du med at gøre?
   Mvh. Anders.

   Svar
 48. Sarah
  Sarah says:

  Hej,

  Jeg har en lillebror på 21 år som fået konstateret ADHD. Der har egentlig ikke været en rigtig test, men familien har haft en mistanke og en psykiater der arbejder indenfor området har bekræftet pbga. nogle spørgmål. Min bror har det problem at han ikke kan styre sit temperament, hvis nogen ser lidt skævt til ham, hvis han bliver stresset (og der skal ikke meget til at stresse ham) eller hvis tingene ikke lige går som han mener det skal gå mister han besiddelsen. Det har ført til flere voldsdom. Især når han får lidt at drikke går det galt. Jeg er bange for at han er som en tikkende bombe og vil meget gerne hjælpe ham.

  Sagen er den at vi kan ikke få ham til at tage medicin og selv søge hjælp. jeg pressede ham til forløbet med psykiateren, som ordinerede medicin, men min bror så ikke tog eller glemte at tage mange dage, og bagefter mente han ikke at medicinen hjalp.

  Jeg kan se at han ikke er stærk nok til “hjælp til selvhjælp” men jeg vil meget gerne hjælpe ham og evt. og betale for en psykolog, coach eller læge, der kender til sådanne tilfælde.Og som ikke bare lytter, for min lillebror taler ikke meget af sig selv og svarer meget kortfattet på spørgsmål.

  Kender I nogen, gerne på Fyn, som evt. vil kunne hjælpe, også med at få min lillebror til at acceptere sin sygdom. Det skal siges, at jeg er virkelig bange for at det går galt, hvis han ikke får hjælp på en eller anden måde.

  På forhånd tak for hjælpen

  Hilsen

  Sarah

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Sara.

   Hvor er det fedt, at du prøver at finde hjælp til din bror. Der er så vidt jeg ved ingen coaches med speciale i ADHD på Fyn og jeg kender heller ikke nogen psykologer.

   Der er en coach i Fredericia, som jeg sender dig kontaktinfo på på mail – og ellers er det en tur til København. Der er også mulighed for at få coaching over Skype, hvis det kan hjælpe.

   Mvh. Anders.

   Svar
 49. Michelle
  Michelle says:

  Hej

  Jeg vil gerne høre om concerta og ritalin kan forværrer ens sportsevne, jeg løber en del, og på et ret højt niveau, men efter jeg begyndte på ritalin har jeg ikke kunne præsterer ligeså godt, altså det blev hårdere for mig at løbe. Det var som om min kondition kom helt i bund, jeg stoppede på ritalin og startede derefter på concerta og føler stadigvæk ikke at jeg løber ligeså godt som jeg har gjort.
  Har medicinen en effekt på ens kondition? Hvis det har hvad skal jeg så gøre, da jeg elsker at dyrke sport og løbe, og det er meget demotiverende når jeg ikke kan præsterer som jeg ved jeg burde kunne. Jeg vil jo samtidig gerne have den hjælp jeg kan få mod min ADHD som medicinen giver.

  Mvh Michelle

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Michelle

   Der er forskellige forslag – alle uden lægelig validering, så du må tjekke med egen læge.

   Det lader til at nogle oplever en grad af dehydrering, der kan skade løbet. Selv mild dehydrering kan mindske din effektivitet med op til 20%. Hvis din appetit er påvirket, så du ikke spiser nok eller spiser forkert, så kan det også have en effekt på løbet.

   En anden fortæller at hendes indtag af Ritalin giver hende en koffein-high, der gav anledning til at hun løb for hurtigt fra start og hurtigt mistede pusten. Det lyder dog ikke som det du beskriver.

   Så – overvej dit væskeindtag og din kost op til løbet. Hvis du kan finde noget at ændre på der, så kan det være det. Ellers spørg egen læge.

   Mvh. Anders.

   Svar
 50. Dennis Jensen
  Dennis Jensen says:

  Hej herinde

  Jeg har en søn på 6 år som sidste år blev udredt, og har ADD. Han er begyndt i skole, men falder mere og mere bagud, og er nu selvfølgelig kommet i specielklasse (trivselklasse som der hedder her). Efter sammearbejde med skolen + alle andre kloge mennesker, er vi blevet enig om at det vil hjælpe med en Ipad/Tablet, hvilket jeg nu har købt. Jeg er på udkik efter nogle gode spil, og lærrige spil, som vil hjælpe ham fremadrettet (Dansk/matematik o.s.v). Men mit spørgsmål er, hvor finder jeg dem henne, og hvilket vil du anbefale??

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Dennis

   Det er gode spørgsmål. Min umiddelbare reaktion vil være at kigge på nogle af de grundlæggende færdigheder, når det kommer til kognition og arbejdshukommelse. Det betyder groft sagt at hans visuelle hukommelse skal skærpes hurtigst muligt.

   Køb et vendespil til ipad, som f.eks. Game Factory

   https://itunes.apple.com/dk/app/game-factory./id366159902?mt=8

   Og brug et spil som “Knæk Læsekoden” på dansk til at lære bogstaverne på en kombineret visuel og kropslig måde.
   Generelt kan jeg anbefale en stor del af de spil, der ikke virker som rent hjernedøde aktionspil. Jo mere tid der bruges på udfordringer, der virker konstruktive, jo bedre.

   Lad os høre, hvad du vælger og hvad der virker på knægten. ;)

   Mvh. Anders.

   Svar
 51. Lisa
  Lisa says:

  Hej. Jeg mødte min kæreste for 2,5 år siden. Han er pædagog og arbejder med unge med bla. ADHD. Han er rigtig god til sit job, for han “ser” dem, som ingen anden. Jeg læser selv til pædagog og har lært meget om ADHD og har også arbejdet med diagnosen. Jeg har fra starten, da jeg lærte om ADHD mistænkt min kæreste for at have ADHD selv. Han passer på stort set alle beskrivelser. Han lider af voldsom udsættelsestvang og har haft store økonomiske problemer fordi han ikke betalte sine regninger. Han udsætter generelt alt praktisk, som han ikke har lyst til. Han kan virke meget agressiv og afbryder og taler højt. Han har tidligere haft misbrug af både kokain, hash og har været kriminel. Han er kommet RIGTIG langt og er blevet bedre til at styre tingene, men det er kilde til konstant og tilbagevendende konflikter, at han roder rundt i det, er glemsom, ikke kan tage sig sammen osv. Jeg har sagt til ham for lang tid siden at jeg troede han havde ADHD, men han nægter. Han siger at han er følelsesmæssigt skadet. Det tror jeg også han er, for han har oplevet mange svære ting i sit liv. Jeg så hans udtalelser fra skolen da han var lille og ALLE lærere skrev at han var forstyrrende, uopmærksom og urolig. Hans argument for ikke at have ADHD er, at han siger at kokain ikke havde den modsatte virkning på ham, som andre med ADHD oplever når de tager coke, altså at de falder til ro. Han siger at han blev høj, ligesom alle andre. Jeg tror ikke det er et argument, som i sig selv kan udelukke at han har ADHD. Jeg kan godt leve med at han har ADHD og jeg synes ikke umiddelbart at han skal have medicin, men jeg tænker at det kunne hjælpe meget hvis han ville erkende at det er en mulighed. Mit spørgsmål er, kan man udelukke ADHD bare fordi man blev høj af coke ligesom alle andre? Undskyld min mail blev lidt lang:-/..
  VH
  Lisa

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Lisa.
   Nej, man kan ikke udelukke at din kæreste kan få diagnosen ADHD, fordi han bliver høj af kokain som alle andre. Ingen relation der.

   Du kan overveje om det vil bidrage med noget som helst til din kærestes liv at få diagnosen ADHD, hvis han alligevel ikke skal have medicin, – og i øvrigt har modstand mod det. Hvis det er et problem, så er det ikke sikkert at det er den vej I skal. Uanset om han har diagnosen eller ej, så kan I altid arbejde med nogle forskellige metoder til at afhjælpe de følelsesmæssige problemer han har. Hjælp ham i gang med det i stedet, og find ud af, hvad der virker.
   Mvh. Anders.

   Svar
 52. Luna
  Luna says:

  Hej,
  Jeg er 32 og efter at have lavet en del reseach om Aspbergers, autisme og tourettes syndrom grundet et familie medlem, begyndte jeg at se et mønster i min egen adfærd livet igennem og mit liv som det ser ud i dag. Jeg har undersøgt ADHD og tror jeg er muligvis er blevet forvekslet med depressiv. Det er en lang historie. I hvert fald ønsker jeg nu mere viden. Det er jo ikke helt let at vide og jeg har en aftale hos egen læge.
  Jeg kunne dog godt tænke mig at høre mere om den tankestrøm voksne med ADHD oplever. Jeg har søgt på nettet men kan ikke finde mange steder hvor selve oplevelsen af tankestrømmen er beskrevet. Der er mere den overordnet beskrivelse af at den eksistere.

  Er der evt. nogen herinde der kan beskrive hvordan I oplever det eller henvise mig til steder hvor jeg kan få en forståelse af den?

  Min egen oplevelse er at jeg ikke kan ligge en tanke fra mig. Den kører og kværner om og om igen. Jeg bliver til sidst tosset og gal og forsøger fysisk at få mit hoved til at stoppe. Jeg kan handle spontant på mit tankemylder. Jeg planlægger dagen efter timer. Jeg kan ikke slappe af og tage et minut af gangen.

  Jeg er enormt selv bevidst og min indre dommer slår mig i hovedet over den mindste detalje hvor folk ser mærkeligt på mig. Hvis jeg står i an samtale og bliver bevidst om enten mig selv eller noget ved den anden kan mine tanker begynde at kører og jeg glemmer at lytte efter.

  Jeg reflektere over alt i mit arbejde og i skolen. Ofte helt ud i så små detaljer at jeg ikke længere kan holde fokus på selve opgaven. Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke ser de samme ting som jeg og samtidig tager det så mange kræfter at jeg ikke kan komme tilbage.
  Jeg bliver ofte misforstået fordi jeg taler om andre ting end de andre og når jeg har været væk i mit eget tankemylder et øjeblik eller lukket mig inde fordi omgivelserne bliver for meget kommer jeg til at bryde ind hvis jeg fanger en tråd i en samtale.
  Det var bare lidt overfladisk.
  Med venlig hilsen
  Helle

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Helle
   Der er ikke et enkelt svar på dit spørgsmål om, hvordan andre oplever tankestrømmen. Det er enormt individuelt, og den bliver beskrevet vidt forskelligt fra person til person. Nogle som en syv-sporet motorvej, hvor der sker en masse på alle banerne og de er lige interessante, andre som om tankerne er en sammenfiltret masse der roterer om sig selv, – og så videre. Hvordan oplever du din tankestrøm?
   Mvh. Anders.

   Svar
   • Helle
    Helle says:

    Det er svært at beskrive mine tanker. Til tider kan jeg mit hoved virke fuldstændig tanke tomt, men alligevel så aktivt at det er tungt. I perioder hopper jeg fra en tanke til en anden hele tiden uden egentlig at tænke den til ende. Bare en masse tråde hvor jeg springer fra den ene til den anden, frem og tilbage osv.

    Ellers køre mine tanker 180 km/t hvor det reflektere og dagdrømmer 24/7. Det lægger ud med en rød tråd og ender i en stor filtknude hvor jeg ofte har brug for hjælp til at komme tilbage, men står lidt alene i stormen. Mine tanker gør mig rastløs og til tider ekstremt aggressiv. Andre gange nyder jeg det. Nyder det måske også lidt for meget i forhold til omverdens syn på min tilstedeværelse.
    Det er som sagt svært at forklare, men jeg ved ikke helt om jeg kan relatere til din beskrivelse, så…
    Mvh
    Helle

    Svar
    • Anders Rønnau
     Anders Rønnau says:

     Hej Helle
     Det er en skarpt billede på, hvordan din kognitive proces indtil nu har fungeret. Hver person – med eller uden diagnosen ADHD – har deres helt egen kognitive proces. Det er derfor coaching er så effektivt et værktøj, fordi det tager udgangspunkt i den individuelle oplevelse i stedet for hvad der står i en bog om hvordan “man” har det, når man har diagnosen ADHD.
     Mvh. Anders.

     Svar
  • Veronika
   Veronika says:

   Hej Helle.

   Jeg syntes at du beskriver det præcis som det er, ihvertfald som jeg har det. Når mine tanker kører så hurtigt, er det som når en vaskemaskine centrifugerer. Hvis du forstiller dig at lyden, den der dak,dak,dak,dak hver især er en tanke og at de fylder så meget i hovedet, som lyden er intens og høj. Lige nu imens jeg skriver, føles det som om at jeg har et symfoniorkester bag mig, ikke med selve lyden men med den følelse af manglende koncentration jeg oplever. Jeg har checket denne tekst jeg skriver 6 gange, slået ord op på nettet (samtidig kamp med perfektionisme). Mit liv har været et kaos indvendigt. Jeg er nu begyndt at prøve at adskille det, som foregår i mit hoved. Adskille tankestrømmen fra selve tankerne, adskille den dårlige samvittighed fra mine områder jeg er utilfreds med. Lægge mærke til, hvornår jeg bliver irriteret og farer op, bliver ked af det eller hvordan jeg ellers kan reagerer, når jeg “mister kontrollen” over mig selv. Jeg er som dig også meget selvbevidst og reflekterende, har en indre hård dommer, ja alt du skriver lyder som mig. Hvad angår mig selv kan jeg fortælle at jeg bor inde i mit hoved. Jeg er først fornylig blevet diagnosticeret (plus mistanke om Tourettes) og er meget hypersensitiv og efter at have læst om andres erfaringer/indhentet viden, er jeg pludselig blevet lidt klogere på, hvad der sker. Jeg er ikke som de fleste, gør som andre ikke gør. Jeg kunne ikke forstå at når jeg er så god til at opfange signaler, tyde mennesker, reflektere og analysere, hvorfor kunne jeg så ikke begå mig socialt, gennemskue og overvinde mine egne forhindringer. Det er jo klart.

   For det første lever jeg som sagt i mit hoved, jeg ser verden ud fra min ADHD. Jeg har det som om at 6 mennesker taler til mig samtidig i den samtale jeg fører med andre, jeg analyserer, vil ikke virke uintelligent, ligeglad eller for ivrig i samtalen, bliver forstyrret af ydre stimuli, noget klør pludselig osv osv. Så er der sku da ikke noget at sige til, at det er svært at være tilstede i nuet :) Du kunne prøve som jeg, at adskille tingene, få det ned på et papir, måske i et system, for på denne måde at træde ud af dig selv og kigge på dit Jeg/liv. Dit analyserende sind er en kæmpe styrke, en hjælp til at hjælpe dig selv videre men det kan også være din fjende, der bremser dig ved at fokusere for meget, UDEN at komme videre.

   Jeg bredte mig i svaret her til andre områder end kun tankerne, men jeg tror at man (jeg) og andre med dette tankespin, nemmere vil kunne forstå dette og lære at leve med det, hvis man kan adskille tingene, følelserne, tankerne, erfaringerne osv. Personligt er min medicin med til at give mig lidt overblik men jeg ved også, at jeg skal lære at acceptere dette handicap, for medicin kan ikke fjerne det hele. og det er ok, fordi nu forstår jeg i det mindste :) Pøj pøj med at finde ud af om du har ADHD. Jeg bliver nødt til at foreslå en bog af Sari Solden “Kvinder med ADHD”. Det var for mig, som at læse i min dagbog, så måske kunne du også få gavn af den?

   Sidst kan nævnes at jeg sidder igen og læser dette indlæg igennem og føler stadig ikke at jeg har forklaret mig godt nok. Sprang jeg for meget, er det kørt af sporet, ikke relevant osv. Kan du genkende det? :)

   Kh.

   Veronika.

   Svar
   • Anders Rønnau
    Anders Rønnau says:

    Hej Veronika
    Tak for endnu et skarpt og selvreflekteret indblik i de mentale processer. God ide at adskille tingene, og at se dig selv og dit liv udefra. Effektivt.
    Mvh. Anders.

    Svar
   • luna
    luna says:

    Kære Veronika,
    Tusinde tak for dit svar. Det var bare fantastiske! Og undskyld jeg først besvare nu.
    Jeg har fået fat i bogen du anbefalede og den er bare dod on. Det har været skræmmende at læse i den, men samtidig har det givet mig forklaringer, indsigt i og erkendelse om områder i mit liv som jeg aldrig har kunnet forklarer, jeg altid har løjet om for at passe ind samt folk altid har misforstået.
    Jeg har en aftale hos en psykriater her i maj måned, så får vi at se hvor det bærer hen.

    Endnu engang tusinde tak!
    Bedste hilsner
    Helle

    Svar
    • Veronika
     Veronika says:

     Kære Helle.

     Det glæder mig at du syntes om bogen. Jeg syntes også (stadig) at den skræmmer mig, det hele har jo været en stor hemmelighed man ikke har kunne fortælle nogen, og endog uden selv at kende den!

     Jeg krydser fingre for en god udredning her i maj :)

     Kh.
     Veronika.

     Svar
 53. Lisette
  Lisette says:

  Jeg fik endelig min diagnose ADD den 7 November 2012. Blev medicineret med Concerta 54 mg dagligt. Jeg har søgt om handicaptillæg da jeg ikke kan overskue et studiearbejde overhovedet. Så ville jeg slække på uddannelsen og tilsidst blive smidt ud pga fravær. Jeg kæmper hver eneste dag om at komme op, smøre madpakke og generelt alle de daglige gøremål. Så et studiejob ville være alt alt for meget. Jeg har søgt i November, og har lige fået et brev om at min Neurolog skal bedømme sværhedsgraden af min ADD. Så den 15 marts skal jeg til vurdering. Glæder mig…. :)

  Svar
 54. Birgitte
  Birgitte says:

  Hej,
  DAD som er en personlighedsforstyrrelse og en ‘variant’ af ADHD/ADD, vil jeg meget gerne høre noget om. Kan ikke finde nogen artikler om emnet.??

  Venlig Hilsen
  Birgitte

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Birgitte
   Jeg troede at jeg havde svaret på denne her. Jeg har aldrig hørt om DAD. Hvad skulle det stå for, og hvad skal du bruge den til, hvis du ikke kan finde noget information om det?
   Mvh. Anders.

   Svar
 55. ole bartholdy
  ole bartholdy says:

  Lige en kommentar til Jette Malene-Tanya-Lise og mange andre her i spørgerummet om ADHD.
  ADHD det farlige FY ord der i pressen det sværre nu gennem de sidste år mere og mere er fremlyst i et negativt focus. Dette forde der er uendeligt mange meget kloge og meget uvidende debattøre i pressen. Kommune læger som Vibeke Manneke -journalister i stort omfang- statetister og økonomer i offentligt regi. Alle disse vidergiver det udsagn de har fundet frem et eller andet sted i deres uvidenhed om emnet ADHD nemli at der her mest er tale om et modefenomen der tager til i omfang.

  Mange er de mennesker det har gennemskue at dette ord ADHD jo nok mest er et modefenomen der bruges i flæng.
  modefænomenet er opstået af mange grunde mener alle disse debaterende kloge personer.
  her et en af mange .
  Det er en god undskyldning at have for uduelige forældre der ikke kan sætte granser for sig selv eller deres børn og blandannet der for ikke har styr på selv de simpleste opgaver i et familieliv. disse forældre skal jo have noget at undskylde deres udueligheder med og her er ordet ADHD jo ´nemt at finde frem, når diverse udenforstående voksne kommentere disse uduelige forældres børnenes dårlige opførsel i diverse sammenhæng. Modefenomenet kan man læse i dagspressen, er væsenligt større i nogen egne af Danmark end i andre landsdele. (moske er der flere udueligeforældre i enkelte egne) eller også er det moske bare smartere at være andeledes her eller der hvem ved.
  Disse mode diller giver jo et efter hånden uoverskueligt stort forbrug af medisin. medisin der oftes delvist finanseres af det offentlige. denne meget stor udgift der der ved pålægges myndighederne er uoverskuelig. ligeså belastes vort sunhedsvæsen økonomisk af alle disse udredninger på personer børn som voksne dette modefenomen tilsyneladende uberettiget giver.

  Oftest kan man i pressen læse gives medisinen i flæng til børn og voksne der ikke har behov for medisinering men nok mere et behov for offentlig (Hjælp) og støtte.

  Det er der for i mange der er i gang i systemerne møder så uendeligt meget modstand

  jeg ved detsværre ved personlig erfaring at skolesystemerne ikke har økonomisk opbakning eller vilje til at vidersende de elever der har behov for udredning til kompetente personer, undskyldninger og forhindringerne er uendelige, man er som forælder uvidende og ser ikke selv sit barn realistiskt, En udredning kan detsværre megtet ofte trækkes ud i 4-7 år. oftest testes børn af forudtagede privat læger der nok har forstand på sygdomme af mange arter men ikke har begreb om symptomer på ADHD eller slægtede dignoser. og mange af disse børn dignoseres ikke da lægen mener det er forældrene der ser spøgelser.

  Til jer alle der kæmper bliv ved selvom det virker håbløst og du/ i står alene med det hele.

  har du/i selv en god formodning om at noget er anderledes er det efter min overbevisning rigtigt, og hvor for jo forde mindst 1 af jer forældre og oftest 2 selv har symptomerne og derved ser det hele meget tydeligt.

  Jeg en i min skoletid og ungdom dum dreng regelbryder småforbryder og provekatør i en hver hensende, kunne i dag nemmere have fået stillet dignosen ADHD end jeg fik som 51 årig ældre uregerlig dreng.

  der var i midt 70erne ikke noget der hed sådanne nogen moderne pjat, jeg var heldig fortalte min dansklære mig i slutningen af 9 klasse at hun havde formuleret en udtalelse der fik mig i udannelse der dengang hed efg og jeg der ved fik en udannelse som håndværker. og hun slap af med mig i skolen.

  Dum i skolen ?? overhoved ikke men i et skolesystem der ikke havde lære der virkede for mig, underligt at jeg i læse test i 6 klasse blev nr 2 hurtigst af 670 elever der blev testet i storkøbenhavn. underligt at jeg den dag i dag som i her kan se ikke kan stave eller sætte en sætning rigtigt op, næ overhoved ikke.

  som mange af jer andre der moske har ADHD eller andet i samme båd har erfare, vil det der fanger mig eller bliver fremført på en måde så det bliver intresant for mig blive lagret hurtiger end hos de fleste hvorimod kedelig belæring går direkte igennem og tankerne flyver expres andet sted og intet lagres.

  Da min datter endeligt blev dignotseret i 9 klasse blev medisineret og fik lære der gad hendes frembrusende væsen så jeg ved selvsyn en 16 årig gå fra 4 klasses nevo i matematik til bedre end gennemsnittet af skolekammerater på under 6 måneder. selvtilliden som andre børn og voksne havde brugt 10 år på at fratage hende kom også pludselig retur. Jeg har klaret mit liv ved gå på mod og stædighed, klager ikke og ville gøre megte af det jeg har gjort i gæn. men nu medisineret nok lidt mere med omtanke. ja da jeg så hvad medisinering og udredning gjorde ved min lille for andre umulige datter kunne jeg jo godt gætte at det var mig og ikke konen der gav disse udskejelser.

  Dig der er maler selvfølgeligt er dit arbejde perfekt det er jo forde det intresere dig. os med ADHD gider ikke gøre arbejdet halvt, tager vi en opgave bliver den løst efter bedste evne undér de betingelser vi har for at udføre det job vi har påtaget os. sådan er det bare. vi vil ikke svines til og føler med alle der bliver angrebet men husk andre end os har ikke samme arbejdsmoral og det giver så dem skideballernår de sløser det kan du jo ikke forhindre, men bær ikke skylden uberettiget.

  Dig min unge ven der ikke kan sove du fravalgte din medisin forde den var dyr og du ikkke gad bruge penge på den. Undskyldningerne for ikke at tage medisinen er mange en kan også være det fakta at den kan nedsatte interesse for sex.
  Det skete for mig hurra så skulle jeg ikke mere konstant tænke på om der kunne luskes lidt her eller der. til stor skade for mangt og meget. Ja selvfølgejigt vil din medisin give dig en ordentlig søvn jeg har før aldrig sovet 7 timer i træk stod op midt om natten og begyndte at arbejde med et eller andet. nu kan jeg sove længe som en kvinde oftes endog meget længe.
  Tager du ikke din medisin vil du sansyneligt ende i selvmedisinering som tusinder af andre gør, du vil have en meget stor chance for at ødelægge dit og dine nærmestes liv resten af din tid og du har en endog meget stor risiko for at ende i håbløst misbrug og kriminalitet med alle de mere eller mindre gode ider du gennem tiden vil få og udføre.

  Til Mannike og alle jer andre i pressen i der er perfekte. i skulle skamme jer i aner jo ikke hvad i taler om da i aldrig selv har haft de regelgrundlag eller problematikker som vi uperfekte har stillet for os selv i vor uvidenhed om vores problemer.
  kik i fængslerne minimun 50% har ADHD eller andet der ikke blev dignoseret i tide.
  helre medisinere 2 for meget end 50 for lidt det er sagen i en nøddeskald. husk på alle de børnder i dag forhindre dignoser pga økonomi og andre undskyldninger bliver en dag voksne og får selv børn.

  Flere med dignoser i enkelte dele af danmark end andre, Ja mon ikke grunden er at de nogle steder er flere experterder der er bedre til at finder os frem end der er i andre egne.
  Modefenomen stop nu det p.. her er tale om mennesker med et endog meget let genkendeligt fenomen dignotiseret eller aj

  til alle jer der tvivler det er trist vores systemer kræver pqsykiater for at dignotisere der er jo ikke nok af dem der for tager det så lang tid. jeg vil påstå at jeg ved at være sammen med jer i under 1 time med 95% sikkerhed kan fortælle om den er der eller ikke sådan er det bare.vi der har det kan genkende hinanden.

  Til jer alle der er i gang i systemerne kæmp kæmp kæmp kun derved får i et bedre liv.
  Lad jer ikke besnakke hverken af den ene eller den anden expert bliv ved.

  tja den blev lang og egentligt ikke et spørgsmål men håber det kan bruges af alle jer NYE

  MVH Ole

  Svar
 56. pia
  pia says:

  Hej Anders…
  Min søn fik diagnosen ADHD for 2 år siden og efterfølgende fik jeg selv dianosen ADD for et år siden og får retalin.
  Mit problem er jeg ikke kan finde ud af og takle problemet på jobbet, jeg får tit op og ned ture, fordi jeg lader mig påvirke af andre når de ikke har det godt, eller får af vide noget ikke er lavet godt nok, jeg får skyldfølelse som om det er mig der ikke gør tingene godt nok, på trods af min mester (jeg er maler) fortæller at jeg gør tingene godt og hun er glad for mig. Men der er rigtig mange gange med perioder hvor jeg skuffer mig selv fordi jeg ikke føler jeg kan leve det jeg forestiller mig hun forventer, selv om hun siger gentagne gange hun er tilfreds.
  Jeg vil bare gerne kunne glæde mig til at komme på job hver dag og gå hjem og føle jeg har gjort det godt, for har et godt arbejde og arbejdsplads
  Med venlig hilsen pia 34år

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Pia. Har du set den seneste video, jeg har lavet om ADHD og perfektionisme. Det lyder som om du har fået sat enormt høje forventninger op til dig selv – måske i forsøget på “bare at være normal”, og perfektionisten derinde har ikke opdaget at normal er normal og ikke perfekt. Ofte når det sker, så er den indre perfektionist ude i det ærinde at hjælpe dig til at passe ind, så du kan have det godt. Nu er det bare nået dertil at den har den modsatte effekt – fordi den i forsøget på at gøre det så godt, kommer til at overdrive. Du kan takke den for sin indsats og bede den om at skrue lidt ned for intensiteten, – og gå lidt på opdagelse med, hvad der er “godt nok”.

   Jeg håber, at det råd giver mening. ;)
   Mvh. Anders.

   Svar
  • Lisette
   Lisette says:

   Det der kender jeg alt for godt…. Jeg har selv lige fået diagnosen ADD og jeg har ekstremt stort indhold af empati for andre mennesker. Jeg har selv stået i samme situation og nogle gange er det bare godt at øve sig i at lukke af for de her følelser og lade som om alt er godt. For det er det jo. :)

   Svar
 57. Uffe
  Uffe says:

  Hej Anders. Din video omkring de forestillinger mange gør sig omkring opgaver var spændende. jeg har tit tænkt på hvad det er der sker. Her er mit bud: Hvis jeg feks. har en opvask der skal klares, eller et skrivebord der flyder, bliver jeg bremset af en negativ energi. Og noget af det der afholder mig fra at gå i gang er, at jeg kæder den opvask sammen med en masse dårlige erfaringeer jeg har omkring opvask. Det kan være selvbebrejdelse over ikke at kunne det som mine omgivelser har fotalt mig, at jeg skal kunne, (og her kan der jo godt snige sig et enket eller to tillægsord ind). Det giver en dårlig følelse indeni, og da den følelse så bliver kædet sammen med den opvask, ja så undgår jeg opvasken….tror måske der er mange der udskyder opgaver, (det kan de fleste med ADHD nikke genkendende til), på den måde. Simpelthen for at undgå den ubehagelige følelse!
  noget af løsningen kunne være med mindfulness eller andre redskaber, at afkode den forbindelse der opstået. …ved det er lidt langt…..
  Mvh Uffe

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Uffe. Tak for de gode pointer. Der vil næsten altid være koblet en eller anden dårlig følelse til handlingen, som ligger i vejen for at gøre den fremefter. Og det er ærgerligt, for følelsen har ofte meget lidt med virkeligheden/nutiden/det nærværende øjeblik at gøre, – men i virkeligheden handler det om en række tidligere begivenheder, der spøger endnu på en eller anden måde. Jeg kalder det at gå på museum, og det er sjældent at vi finder noget godt dér. ;)

   Svar
 58. Uffe
  Uffe says:

  Hej igen Anders. sjovt nok glemte jeg at spørge, om du kender til en instruktør på fyn der ville kunne hjælpe med mindfulness træningen. Mvh Uffe

  Svar
 59. Uffe
  Uffe says:

  Hej Anders. Jeg har en søn på 9 år med ADHD, der kunne have meget gavn af mindfulness til bedre at kunne håndtere sin ADHD. Men det er ikke alle mindfulness instruktører der kan klare denne opgave. Vi har prøvet en, men det gik ikke rigtig! Vi bor på fyn ikke langt fra Odense….men det kan bruges. Ved det fra egen erfaring….og for øvrigt er jeg ret sikker på, at mindfulness på landsbasis kommer til at stå på skoleskemaet i fremtiden.

  Mvh Uffe

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Uffe
   Jeg er helt enig i at det kræver en ganske særlig mindfulness instruktør. Og jeg håber meget at du får ret i at det kommer på skoleskemaet. Indtil videre er alle forsøg på den slags blevet forhindret at Kristelig Dagblad og lignende – med henvisning til at det er religionsbaseret, hvilket mildest talt er en misforståelse. Vi krydser fingre. ;)
   Mvh. Anders.

   Svar
 60. Tanya
  Tanya says:

  Hej jeg har fået en henvisning af min læge til en psykiater.

  problemet er at hende jeg har henvist mig til ikke gider at svare mig, og at hver gang jeg finder en ny er de endten ikke tilmeldt sygesikring eller også er de lukket for tilmelding, eller kun til børne og ungdoms udredning…

  kan det virkelig passe det skal være så umuligt få hjælp?

  har du nogle gode råd til hvem jeg kan kontakte eller hvad jeg skal gøre?

  gode råd til hvordan jeg ikke bare opgiver da alt virker uoverskueligt og irreterende?

  Har også et spørgsmål til om hvordan jeg snakker med folk jeg kender om min mistanke, jeg er selv glad for jeg endelig har fundet noget de kunne være et svar, min far har lige fået konstateret ADHD og det har åbnet en helt ny verden for mig.
  men når jeg nævner det for andre end min far som også er overbevist bliver de nærmest sure på mig og fortæller mig nedladende at det nok ikke er det og at “alle” kan finde sig selv i diagnosen og at jeg er fjollet og ikke kan selvdiagnotisere mig selv, hvilket jeg er enig i men på samme tid gør det mig virkelig ked af det når de ikke er “glade” på mine vejne at der måske endelig er en forklaring på hvorfor jeg aldrig har følt mig ok og altid har været irreteret på mig selv..

  håber du kan komme med nogle gode råd..

  mvh Tanya

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Tanya
   Hér er en liste over alle de psykiatere, som jeg har hørt om fra andre.
   http://www.altomadhd.dk/den-komplette-liste-over-psykiatere-med-forstand-pa-diagnosen-adhd/
   Se på den og tjek om der er andre der kunne passe dig at arbejde med.
   Kontakt evt. din psykiater på andre måder. Ring, mail, mød op – for at få en aftale. Det kan være at vedkommende er supertravl og ikke kan finde ud af at ringe tilbage eller noget i den stil.
   Andre folk forstår generelt ikke den frustration, som du har levet med, – og kan derfor ofte ikke sætte sig ind i behovet for at forklare det med en diagnose. Jeg ville vente med at fortælle om det, indtil du har klarhed. Gå hellere på opdagelse efter hvad du kan gøre allerede nu for at få det bedre og få det bedre med dig selv. Du kan evt. starte med bogen “Lykkelig uden grund”. Den kan give lidt godt. Eller “Kvinde med ADHD”. Find den hér: http://www.altomadhd.dk/viden-adhd/boeger-om-adhd/
   Mvh. Anders.

   Svar
   • Tanya
    Tanya says:

    :) Hej Anders, har set den komplette liste før men synes stadig det hele virker så svært og overskueligt måske det bare mig

    Jeg er meget glad for dit hurtige svar det hjælper rigtig meget at nogen interesserer sig for en, så mange tusinde tak for dette :

    Jeg er ikke den store læser (læser egentlig helst aldrig hvis jeg kan undgå det) men vil dog alligevel følge dit råd og kigge lidt på de beøger du har skrevet om det kunne jo være de vil falde inde for interesse

    Mvh Tanya

    ps. tak for siden og de mange videoer og gode opslag :)

    Svar
 61. "Lise"
  "Lise" says:

  Hej Anders.
  Jeg er en pige på 19 år som til daglig læser økonomi.
  Igennem hele min opvækst har jeg været plaget af at føle mig “anderledes” på en eller anden måde. Jeg har altid været dygtig til den faglige del i skolen, men det med sociale relationer er bare ikke mig. Jeg kan sommetider have det så skidt med at skulle afsted, at jeg simpelthen bliver hjemme under dynen.
  Jeg oplever ofte at jeg ikke kan overskue at skulle lave en opgave og lignende, og udskyder det til dagen efter.
  Om dagen er jeg altid træt. Hver dag når jeg kommer hjem kan jeg lægge mig på sofaen og falde i søvn efter et kvarter. Dette gør jeg dog meget sjældent, fordi jeg så har endnu sværere ved at sove om aftenen. I forvejen bruger jeg halvanden times tid på at falde i søvn, fordi tankerne fiser rundt i hovedet på mig. Ikke kun vigtige tanker, men alt mellem himmel og jord.
  Jeg synes efterhånden at det er ved at gå udover min uddannelse, i og med at jeg ikke “gider” lave mine ting.
  Derfor tænker jeg, om du ud fra min beskrivelse kan fortælle mig om det kunne være ADD (ADHD er det jo ikke – jeg er det totalt modsatte af hyperaktiv). Jeg ønsker ikke en diagnose, bare et hint om, om jeg er i den rigtige retning og bør opsøge en specialist.

  MVH. “Lise”

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Lise
   Det kan aldrig skade at tale med en fagperson, og jeg ville helt sikkert prøve nogle andre ting af først. Kig evt. på din kost og på dine motionsvaner først. Hvis du spiser elendig mad og drikker sodavand og ikke er aktiv hver dag, så kan det du beskriver fint være et udtryk for at din krop er ude af balance – og har brug for ordentlig næring og masser af motion. Prøv dig også frem med guidede meditationer til at falde i søvn på. Det er skønt og giver ro på tankerne. Hvis jeg var dig, ville jeg sætte mig ind i hvad min krop har brug for, – og så give den det i rigt mål. Hvis det ikke virker, så opsøg en læge.
   Mvh. Anders.

   Svar
 62. Jette Malene
  Jette Malene says:

  HJÆLP
  Min søn har hele sit liv haft problemer, som jeg idag kan se, er dem man kobler sammen med ADHD. På opfordring fra psykolog og skole bliver han testet og vi får at vide, at han har ADHD og faktisk så tydeligt, at der slet ikke er tvivl og han skal i medicinsk behandling. Vi bliver henvist til en børn og unge psyk. afdeling for medicin udredning. Vi er til den indledende samtale og så sker der ikke mere, vi kan ikke få kontakt og når der er kontakt, så kan vi ikke få svar på noget som helst. Pludseligt får vi pr. brev at vide, at han ikke opfylder alle kriterier, hvorfor de sætter ham på hold 1/2 til et helt år?? Jeg sætter spørgsmålstegn ved dette og spørger ind til, om de da i det mindste ikke vil undersøge ham, men nej. Det ender grimt og vi afslutter ham. Vi ytrer så ønske om (hos egen læge), at komme til en privatpraktiserende børn og unge psykiater, hvilket han ikke vil give os. Han henviser os så til en second app. på en ny b og u psyk. afd. De starter med at gribe det helt anderledes an.. men men men.. Bliver en dag ringet op, at de vil have papirerne fra den første afdeling. Vi pointerer at vi er interesserede i en helt frisk mening og evt diagnose uden indblanding fra den anden afd. som jo slet ikke har undersøgt ham. At vi var bange for de skulle blive farvede. De holdt fast og hvis papirerne ikke blev frigivet til dem indenfor den efterfølgende uge, så ville de overhovedet ikke kigge på min søn. Jeg var jo så tvunget til det, da vores egen læge holdt fast og faktisk mente det var os der måtte være noget galt med, hvis vi ikke kunne finde ud af at enes om tingene hele to steder. Da de har fået papirerne laver de nogle undersøgelser, som vi nu har fået svar på. Det var noget af en kold afvaskning må jeg sige. De giver os medhold i at han har en opmærksomheds forstyrelse, ligesom de giver os medhold i, at han opfylder alle kriterierne for ADHD. De vil blot ikke give ham diagnosen, da der som det blev sagt kan være så mange diagnoser. Helt forvirret spurgte jeg ind til, hvordan vi hjælper ham, når de ikke vil give ham diagnosen og dermed heller ikke medicin. Dette kunne vi ikke få et svar på, andet end, vi må prøve noget vi ikke har prøvet endnu, “der er ihvertfald ikke mere her fra os”. Det skal så siges, at flere gange i løbet af samtalen, blev vi faktisk opfordret til at søge en læge, der vil afprøve ham på medicin (total modsætning af resten af samtalen). Vi spurgte om de havde stillet en diagnose, når de nu holdt fast i at det ikke er ADHD. Det havde de, så vi fik diagnosen f90.0 med os, men intet andet. Det er meget presserende at min søn får hjælp NU, så jeg ville prøve om jeg kunne finde frem til noget hvormed jeg kan hjælpe ham, når nu han har f90.0. Blev endnu mere rystet end jeg var i forvejen, for når jeg slår f90.0 op, så får jeg svaret, at det er ADHD? Jeg er simpelthen så ulykkelig og min søn endnu mere.. Kan du hjælpe os på vej hvad vi gør, når vi ikke kan få en læge til at skrive en henvisning til en privatpraktiserende. PPR har meddelt os, at de desværre ikke kan hjælpe med henvisningen, da de kun må henvise til sygehusvæsenet. Jeg har ikke råd til sygesikring 2, så det er heller ikke en mulighed. Håber du kan hjælpe, på forhånd tak! Mange hilsner Jette Malene

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Jette
   Det lyder virkeligt frustrerende – og mærkeligt. Jeg ville helt sikkert finde en anden læge, der vil hjælpe med at finde en tredie psyk., – efter at have hørt jeres historie. Husk at jeres læge er til for jer – ikke omvendt. Det står jer frit for at flytte til en anden læge, – og det er normal praksis hvis I lige ringer i forvejen for at tale med den måske kommende læge om jeres historie og hører om han/hun vil kunne hjælpe jer. Man må gerne shoppe rundt.
   Mvh. Anders.

   Svar
 63. Oline
  Oline says:

  Hejsa, Min tvilling har her for en måned eller lign siden fået konstateret ADHD. Min mor og jeg har læst nogle artikler her på siden, men intet af det passer på nogen som helst måde på min søster. Det er så det jeg ikke forstår, er der overhovedet nogen der kan sige min hvad jeg/vi kan eller skal gøre for at få et “normalt” liv igen? Da hun både stjæler, får totalt ukontrollerede vredes udbrud, lyver, stikker af og på ingen måde “lukker” en ind i hendes liv. Hun er MEGET svær at gøre sig klog på og har absolut ingen skyldfølelse eller medlidenhed. HJÆLP MIG! -Oline.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Oline
   Det lyder hårdt, når en person så tæt på, har den adfærd. Det er selvfølgelig umuligt på den korte beskrivelse at vurdere om din søster virkelig bør få diagnosen eller om der er noget andet galt. Hvis din søster ikke har skyldfølelse eller i øvrigt har lyst til at ændre på sin adfærd, så er den svær at gøre noget ved. Hun skal opleve behovet, og hvis hun ikke gør det, så er der to veje. Enten finder I en måde at hjælpe hende til at forstå at hendes adfærd er så urimelig, at hun er nødt til at ændre den, – og ellers sørger I for at hun ikke kan skade jer med sin adfærd. Det sidste kunne være i form af en tur på efterskole – til dig eller til hende. Der er mange muligheder. Jeg håber, at I finder en.
   Mvh. Anders.

   Svar
 64. tine
  tine says:

  hej fortvivlede far. jeg ved godt at dit spørgsmål var til anders, men siden han ikke har svaret endnu, tænkte jeg at det måske ville være til hjælp at høre fra en der selv har ADHD og arbejder med børn. jeg arbejder som medhjælper i en børnehave, og arbejdede også 2 år i børnehave før min skolegang. en ting jeg altid har fået af vide, er at ADHD har intet med ens intelligens at gøre. men der vil altid være problematikker med skolen fordi mange har en eller formm for indlærings problemer, og fordi, som du selv beskriver, sjusker med skolearbejde fordi de simpelthen ikke har energi og overskud til at lægge den samme tid i arbejdet som andre har. til gengæld har jeg altid fulgt mine jævnaldrende og her fået middelmådelige karakterer hele forløbet, for man udvikler jo nogle “overlevelses” evner, som gør at man bliver god til at sætte sig ind i tingende hurtigt. de børn som jeg har arbejdet med som har ADHD er på mange måder lige så modne og intelligente som deres jævnaldrende, men jeg må indrømme, at de på mange måder ville have godt af at få lov til at få lidt ekstra tid til at modnes på de områder hvor de halter. modsat er der specielt en dreng, som er næsten mere moden end hans jævnaldrende, men konflikter med de voksne, var ikke en sjældenhed da jeg startede. det var især fordi han havde svært med de regler som børnehaven forventede at han skulle indordne sig under. men efter et stykke tid, hvor jeg havde rådet mine kollegaer, på bagrund af min egne erfaringer som barn og voksen, så vi næsten ikke til nogen arrige “andfald” mere. pointen er at min opfattelse er, at man kan komme rigtig langt med den rigtige vejledning og håndtering af børn med ADHD, og at mange som ikke selv har det eller har haft det tæt på ikke helt forstår hvordan det skal håndteres. i mange tilfælde tænker lærerne ikke på den dårlige selvtillid opstår i barnet pga. “sure tone” som mange lærere ikke selv er klar over at barnet opfanger. samtiddig er der også en del voksne der giver børn med ADHD for lang snor og forskelsbehandling fordi de er bange for, forværre selvtilliden. men det lige så slemt som at være for hård, for det kan også mærkes og udnyttes af barnet, og er overhoved ikke nogen opfordring til anstrengelse fra barnets side af. måden som vi fik drengen fra mit tidligere arbejde til at indordne sig børnehavens regler, var ikke at lave dem om, at møde ham på halvvejen. som for eksempel, at han stadig havde lige så lang tid som de andre børn i puderummet, men når han så blev sur over at skulle ud, spurgte vi hvorfor han var sur, og fik ham til at forklare, for så der efter, gang på gang, at give den samme forklaring om hvorfor de andre også skulle have lov. og så spurgte vi ham om han forstod hvad det var at vi forklarede. også kunne han finde på at sige “JA! men jeg er stadigvæk sur!”. og det var da også helt oki at være det, så skulle han bare lige have lov til at sidde at være sur for sig selv lidt. de hjalp også rigtig meget at sige nu er der 5 min. for i skal ud, også 30 sek. før i skal bytte. så havde han tid til at gøre sig klar i hovedet til at skifte aktivitet, og det hjalp utroligt meget. mht. til din søn, så kender jeg ham jo ikke, så det er svært at sige hvordan han agerer i skolen, og mange har godt af et ekstra år at modnes på, men når han nu har en tvilling, så er min personlige holdning at det ville være synd at lade ham gå om, for det kan godt være at det bliver hårdt at opfange skolearbejdet og modnes i takt med de andre, men jeg tror ikke det ville være noget i forhold til hvordan hans selvtillid og selvopfattelse bliver på sigt, velvidende om at han tvilling “er et år ældre”.
  venlig hilsen Tine.
  ps. min personlige erfaring er at lektier bliver nemmere og sjovere at lave hvis man er flere om det, og det foregår som dialog. man kunne også lave små konkurrencer hver dag, hvor de skiftes til at svare så begge dine drenge fik noget ud af det, også så din dreng med ADHD blev bedre til at vente på tur til at tale, blev motiveret til at følge med og blev bedre til at arbejde sammen med andre, som mange børn med ADHD har.

  Svar
 65. Christian
  Christian says:

  Hej

  Jeg har et spørgsmål som jeg håber du kan hjælpe med :-)

  Vores søn på 6 år går i 0 klasse og allerede efter 2 måneder sigerklasselæren at han nok skal gå klassen om. Mit problem er at jeg syntes de er lige lovlig hurtige på aftrækkeren da vores søn den sidste måned ikke har kunne høre noget pga. han skulle have lagt dræn og så mener de han ville have godt af at få det hele en gang til i 0 klasse.
  Jeg syntes personligt at han har rykket sig helt vildt siden han startede i skole , ham glæder sig hver dag og laver også sine lektier dog ret sjusket men laver dem.
  Fiindes der en statistik om hvor mange børn med ADHD som går klassen om og vil han overhovedet få noget ud af endnu et nederlag til samlingen. Det skal lige siges hans tvillingebror går i klassen også så derfor ved vi ikke hvad han vil sige til de siger han skal gå om.
  Har hørt på forum i ADHD foreningen og kan høre en del fortryder deres børn går om med tiden.

  Venlig hilsen en fortvivlet far ;-)

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Christian
   Alt hvad jeg har hørt indikerer at det er enormt vigtigt at tage barnets egen oplevelse af situationen med i bedømmelsen.
   Canadiske undersøgelser har vist, at de yngste børn i klasserne er mere tilbøjelige til at få en ADHD diagnose. Det vil sige, at hvis din søn virker yngre end han er pga problemer med ørerne, så kan det være en god ide at holde ham tilbage, så han kan opleve sig selv som den ældre i klassen. Hvis han i øvrigt ikke virker umoden og prøver at indhente det tabte, så har I måske allerede set udfaldet af dette her en måned senere?
   Det vil dog nok være en udfordring, at skabe oplevelse af at være ældre, når hans bror fortsætter i den samme klasse som tidligere.
   Det er umuligt at give et konkret råd, fordi jeg jo ikke kender hverken drengene eller skolen, men min gut feeling ville forsøge at holde drengene sammen, hvis de har et godt samspil i øvrigt.
   Håber det giver lidt perspektiv til snakken derhjemme.
   Mvh. Anders.

   Svar
 66. tine
  tine says:

  hej anders.
  jeg er lige faldet over din hjemmeside her, da jeg søgte efter nogle hjernetræningsspil, og så poppede hjemmesiden her til mit held op. jeg er 23 og blev så at sige først rigtig diagnosticeret for 3 år siden da jeg startede på hf. har været til nogle ops. og test ovs. fra 12-14års alderen. men der kom ikke noget videre ud af det før en alder af 20. tror jeg fandt ud af at det er forskelligt fra person til person, hvor ens personlige begrænsning mht. præstation og adhd ligger. min var ihvertfald at bo alene og gå skole. så kunne min hverdag ikke hænge sammen mere.
  men jeg har læst en del blogs og historier skrevet af folk med adhd, og jeg kan altid genkende noget, men jeg synes også altid at der mangler noget, og at det er de samme ting der aldrig står noget om. jeg har som mange andre til tider svært ved at holde opmærksomheden for længe – især hvis jeg føler mig træt – jeg kan nemt blive irriteret hvis jeg føler at folk snakker eller forklarer noget for langsomt, fordi jeg føler at jeg skal anstrenge mig mere. det er som regel min ekstra anstrengelse der mit temperament eller så at sige impulsive uhøflige bemærkninger. til tider kan jeg blive rigtig urimelig og evt. projektere mine egne problemer og frustrationer over på andre – men det er kun på få mennesker som jeg kender rigtig godt. det er eksempelvis et træk jeg ikke har hørt mange tale om, men jeg ved at det er relateret til min adhd, for jeg ser der næsten aldrig komme for jeg står midt i det. og det gør mig super ked af det, fordi jeg ikke føler det er lig min personlighed og hvordan jeg har lyst til at være. jeg ved godt at alle til dels besidder dette træk når de er stressede osv. men jeg føler bare det sker oftere end hvad kan undskyldes.
  en anden ting er at mange snakker om ikke at kunne falde i søvn. det kender jeg godt. men jag har også altid siden barnsben haft meget svært ved at stå op om morgenen. det er som om jeg sover på et dybere niveau end nogen jeg har mødt. jeg er for nylig startet i nyt job, og det går godt med at møde til tiden. men på dage hvor jeg har fri, og kun har ‘aftale med mig selv’ har jeg endnu ikke prøvet at kunne stå op. selv om jeg har mødt dagen før kl. 8. kan jeg ligge og snuse mit ur med 5 min. mellemrum i mange mange timer helt op på eftermiddagen. jeg kan endda ligge og sove/halvsove og drømme/ønske at jeg snart kan stå op. det er som om min hjerne ikke kan styre min krop helt, og det er virkelig ubehageligt. men til gengæld før jeg fil medicin kunne jeg vågne om eftermiddagen og knapt huske at jeg havde meldt mig syg fra arbejde fordi jeg var så træt og ikke kunne overskue det. den sidste ting jeg vil nævne er at jeg endnu ikke er stødt på nogen som fortæller at deres adhd er ret periodisk. jeg har altid set det som sorte huller, eller som en kurve der går op og ned. i nogen perioder specielt i min skoletid, havde jeg mod på det hele – især i starten af et skoleår. så havde jeg haft tid til at tale min selvtillid op. og det gik også meget godt de første par uger, så begyndte det lige så langsomt med at jeg glemte ting, ikke lavede lektier så tit, og fik flere og flere uløste ting hængende over hoved, og jo mere jeg havde hængende over hoved, jo mere presset følte jeg mig, og jo mindre var jeg i stand til, og til sidst ramte det hele sammen. under hele denne process ville mit humør når jeg tænkte på skole og opgaver, skifte mellem at være ligeglad og ked af det. så ville jeg komme til samtale om mit fravær, go forklare mig ud af det, og så fik jeg mod på en ny periode igen, men den gode periode ville ikke vare så længe denne gang fordi at jeg havde presset om fraværet hængende over mit hoved. jeg nåede altid at færdigøre et hold fordi, de varede mellem et halvt og et år. men det var igennem hele mit skole forløb den samme kurve jeg fulgte. i bund og grund et evigt kapløb med opgaver der skulle løses og følelse af manglende tid uanset frist. jeg tager stratterra 100mg. nu, og selv om jeg sys det har virket, er det som om jeg ikke kan undslippe disse huller selv om jeg nu ser dem komme og er blevet bedre til at komme op af dem eller blive mere nær overfladen så at sige. i bund og grund er jeg nok bare rigtig træt af at blive ved med at være så selvanalyserende, selvkritisk og reflektere så meget over tingende, når jeg ikke ser det vilde fremskridt.
  jeg ved ikke om du er bekendt med andre der har det sådan, for jeg er så småt begyndt at undre mig over om der kunne ligge noget mere end adhd bag det hele.
  på forhånd tak, og beklager de mange ord, men det var svært at forklare helheden uden.
  mvh. tine

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Tine
   Tak for den lange kommentar. Mine anbefalinger og tanker er som følger:
   Find en coach at tale med om det at håndtere stress på en mere konstruktiv måde. Blandt de ADHD Coaches jeg har uddannet vil de alle kunne hjælpe dig med at adressere den del af din personlighed, der giver dig problemer, – og hjælpe dig med at ændre tankegangen så den bliver mere konstruktiv, så du får en helt anden adfærd i de situationer. Du kan finde dem på http://www.adhdprofessionel.dk i løbet af de næste par uger, hvor jeg får opdateret listen med dem. Indtil da kan du finde en kortere liste på: http://www.altomadhd.dk/adhd-coaches-i-danmark/
   Det samme med at komme op om morgenen, omend den kan være lidt mere tricky. Det nemmeste for dig på den korte bane, vil nok være at lave aftaler med andre mennesker om morgenen i weekenden. Inviter på brunch, lav træningsaftaler, shoppingaftaler, hvad som helst der er en aftale med andre. Sørg for at informere dem om at DE ikke under nogen omstændigheder må flytte aftalen til senere på dagen! ;)
   Mange oplever at deres ADHD symptomer går op og ned. Især studerende, hvor der ikke er kontinuitet og flow i dagligdagen, men konstante forandringer og skifte både i indhold, undervisning, timing og andet godt. Få tildelt Special Pædagogisk Støtte (SPS) gennem din studievejleder for at få den rette hjælp. SPS kan bruges til at få en støtteperson, der hjælper dig med at holde dig på sporet på skolen.
   Mvh. Anders.

   Svar
 67. Mark Hansen
  Mark Hansen says:

  Hej jeg er en ung fyr på 18 med diagnosen ADHD

  Jeg stoppede med at tage medicin for 3 år siden da jeg ved at medicin mod adhd er meget dyr og jeg tænkte at det vil jeg da ikke betale hvis jeg kan undgå :/ Dumt..

  Jeg har nu i lang tid døjet med søvnløshed, og kom faktisk først nu til at se at jeg har haft søvnproblemer lige siden jeg stoppede medicinering.

  Da jeg fik medicin fik jeg 20-30 mg Ritalin fordelt ud på dagen og Strattera, jeg kan dog ikke mindes hvor mange mg det var.

  Mit spørgsmål lyder: Kan mine søvnproblemer ha noget at gøre med manglende medicin? Og i så fald, ville det så hjælpe med Ritalin :O

  Mht økonomi ved jeg at man kan få hjælp af kommunen mht. Betaling af medicinen, men hvordan man gør det, hvor man søger støtte, hvor lang tid det tager at få økonomisk støtte og hvor meget man kan få betalt ved jeg ikke.

  På forhånd tak.
  Mvh Mark

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Mark
   Gode spørgsmål. Mange oplever at det bliver lettere at falde i søvn, når de får medicin, så der kan sagtens være en sammenhæng. Hvis det er det eneste du skal bruge medicinen til, så vil jeg i stedet anbefale dig at finde mere naturlige måder at falde i søvn. Du kan få Melatonin som er kroppens eget naturlige sovemiddel. Du kan sørge for at få brugt dig fysisk så meget som muligt i løbet af dagen. Gerne så du er fysisk træt i hele kroppen, løb, styrketræning, kampsport, o.l. er godt. Det giver en mere naturlig søvn. Og så kan du finde veje til at få dit sind til at slappe af. De fleste har i den forbindelse glæde af guidede meditationer, som ikke er så langhårede som de lyder. Jeg kan anbefale Simon Krohns Body Scan, som masser af andre også har lavet i egne versioner. Det er en måde at sende fokus det rigtige sted hen, så du kan slappe af i sind og krop.
   Mht. kommunen, så skal du have fat i din sagsbehandler. ADHD foreningen på adhd.dk kan fortælle hvad dine krav og muligheder er.
   Mvh. Anders.

   Svar
 68. Emilie Andersen
  Emilie Andersen says:

  Hej,
  Jeg skriver SRP om ADHD og medicineringen i hhv. biologi og samfundsfag. Jeg støder på disse begreber, stimulerende og ikke-stimulerende i forhold til medicinen – kan du forklare mig, hvorfor det hedder sådan?
  Mvh. Emilie Andersen

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Emilie
   Jeg antager at jeg er for sent ude med svar, når det er en SRP(?), – og vil ikke nødvendigvis kunne give et sammenhængende svar. Jeg håber, at du fandt dine svar.
   Mvh. Anders.

   Svar
 69. Gitte Nørkjær
  Gitte Nørkjær says:

  Hej Anders.
  Jeg er en lærer, som også er masterstuderende i Positiv Psykologi på DPU (under Aarhus Universitet) på 1. semester. Jeg arbejder på Langagerskolen i Aarhus, som er en helhedskole (en specialskole under Folkeskoleloven) for elever med Autisme Spektrum Forstyrrelser og/eller svær ADHD. Jeg har arbejdet i feltet i over 10 år, og jeg har haft både store og små elever, men for tiden har jeg de yngre klasser.
  Jeg vil gerne skrive opgave (skal skrives i november-december) om Positiv Psykologis muligheder ift. børn og unge med ADHD/opmærksomhedsforstyrrelser, med fokus på hvordan man kan højne selvværdet og fokusere mere på styrker fremfor kun på vanskeligheder.
  Kan du, og/eller andre som læser dette, anbefale noget litteratur og evt. noget forskning, der omhandler dette?
  VH

  Gitte Nørkjær

  Svar
 70. Claus Bisgaard
  Claus Bisgaard says:

  Eye q fra England lyder fint, Men hvad med om den er harsk som jeg kan se nogle forskere går en del op i?

  Svar
 71. Mira
  Mira says:

  Hej

  Her de sidste par uger er jeg begyndt at spekulere meget på adhd… synes jeg kan genkende mange af de symptomer jeg læser om…

  Har fx altid haft svært ved at holde fokus på ting i alt for lang tid ad gangen, i skolen blir jeg nød til at sidde at tegne eller andet, hvis mine tanker ikke skal flyve for langt en anden vej… især har jeg store problemer med for mange info på en gang eller når noget blir for teoretisk…

  Er ekstrem rastløs… vil ikke sige at jeg er specielt aktiv, men er ALTID i bevægelse på en eller anden måde… om ikke andet så med hænderne og fødderne… er meget utålmodig, og er ikke i stand til at stå stille når jeg skal vente på, fx bussen…

  Har osse lige så længe jeg kan huske haft søvnproblemer, altså haft rigtig svært ved at falde i søvn. Og selv i de perioder hvor jeg faktisk sover føler jeg mig meget træt, og er i mine teenage år tit blevet beskyldt for at være doven og ugidelig…

  Er det realistisk at tro at jeg muligvis kan have ADD? Jeg er lidt bange for at tage emnet op overfor min psykiater, da jeg nødig vil virke hypokonder agtig eller som om jeg prøver at selvdiagnorisere mig selv.

  Jeg har lige læst om stille ADD og kan genkende alle de her ting

   Der er ofte generte og lidt indadvendte
   De dagdrømmer og har mange tankeaktiviteter, men er ikke hyperaktive
   De er kun sociale hvis de føler tryghed (snakker)
   De virker stille men er rastløse med hænderne, fødderne eller med tankerne
   De har mange intentioner, men de færreste bliver til noget
   De vil helst ikke blive midtpunktet
   De er utålmodige, temprementsfulde, og uopmærksomme
   Har svært ved at fuldføre opgaver eller kører træt ret hurtigt

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Mira
   Hvis du går med de tanker, er der vel intet i vejen for at lufte tanken for din psykiater. Det har jeg hørt andre gøre, hvilket har givet psykiateren en anledning til at se på tingene fra et andet perspektiv.
   Mvh. Anders.

   Svar
 72. Monica
  Monica says:

  Hej
  jeg har add og fibromyalgi og tager 54 mg concerta og vi går og overvejer at få en lille mere..
  men men men. så er der lige det med concerta og graviditet..
  skal jeg stoppe imens vi planlægger eller kan jeg vente til jeg er blevet gravid??
  det skal siges at jeg har et meget kraftigt temperament.. ;-) vh monica

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Monica
   Det er helt sikkert et spørgsmål, som du skal tage med til din læge og/eller din psykiater.
   Uanset hvad, så ville jeg finde noget hjælp til at håndtere temperamentet, så det bliver lettere for dig og din mand og ungerne.. ;)
   Mvh. Anders.

   Svar
 73. Christina
  Christina says:

  Hej Anders.

  Jeg er en kvinde på 20 år, som lige for en måned siden har fået konstateret ADD.

  Jeg søger med lys og lygte… Kan det passe at i kun er 8 ADHD-coaches i Danmark? Jeg har bare så mange spørgsmål og problemstillinger i hverdagen, som jeg ønsker at få svar og redegørelse på. Jeg bor på sydsjælland, og når man er på kontanthjælp er det rigtig mange penge at skulle betale for både transport og coaching, hvis det nærmeste sted er København. Jeg er droppet ud af 3.g 2 gange inden jeg fik diagnosen, og ønsker brændende at søge ind på min drømmeuddannelse, som har ansøgningsfrist 1. december, men da jeg knapt nok kan overskue en uddannelse, hvordan skulle jeg så kunne klare et job ved siden af, når man kun kan få handicap-tillæg på en videregående uddannelse?

  Jeg er bare så forvirret i øjeblikket omkring mine rettigheder/ønsker om hjælp til at få det hele til at falde på plads, for det går ud over min kæreste.

  Hilsen Christina

  Svar
 74. emil
  emil says:

  hej anders.

  jeg har gået og tænkt lidt over hvorfor man har adhd, og hvad det er der er forskellen mellem en hjerne med adhd og en hjerne uden adhd. er det noget med synopserne i hjernen der ikke kommunikere korrekt, eller er det et stof der bliver produceret for meget eller for lidt af. hivs du kan hjælpe mig med disse spørgsmål ville jeg blive meget glad :)

  Mvh. Emil

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Emil
   Det er svært for mig at svare helt præcist på dit spørgsmål. Forskningen viser at mennesker med diagnosen ADHD har en tendens til at have en lavere aktivitet i frontallapperne, som sidder ude i den forreste del af hjernen. Det er her de såkaldte eksekutive funktioner udføres, hvorfor man med nedsat aktivitet kan have svært ved ting som at huske, holde sig mål for øje, styre sine impulser, osv.
   Der tales om hjernestoffet Dopamin som en væsentlig faktor i forhold til hjernens effektivitet hos mennesker med diagnosen ADHD.
   Mvh. Anders.

   Svar
 75. Christina Palmqvist
  Christina Palmqvist says:

  Hej jeg er en pige jeg spørgsmål hvordan bliver man tjekket for adhd.Fordi der er nogen af lærene de har en mistanke til jeg adhd?

  Svar
 76. Marie
  Marie says:

  hej jeg er en pige på snart 23 år som har adhd.
  jeg var i 2009 gravid med min kærestes der selv har adhd men pædagoger fra hans bosted og lære fra special højskole jeg gik på tvang os til at få en abort selv om jeg er imod det.
  Nu ønsker jeg mig for alt i verden at blive gravid igen med den samme fyr men er virkelig bange for at kommunen ville tage mit barn.
  lige nu bor både min kæreste og jeg i bofælleskab, han har sin mor til at administrer hans penge (førtidspansion)
  og jeg selv har også fået førtidspansion og har mine pædagoger til at hjælpe mig.
  vi ville selvfølgeælig ikke sætte et barn til verden før vi bor sammen og er sikkre på det er os.
  men mit store spørgsmål er hvor stor risikoen er at kommunen vil tage vores barn fra os og om vi kan gøre noget for at de ikke gør det vi er begge to vel medicineret og tager vores medicin.
  han går i skole og jeg skal i morgen med extern beskæftigelse ud og have en samtale om et muligt job og vil ved en sucses tjene omkring 12 kr extra i timen ud over min pansion.
  har en veninde der selv har adhd og hendes mand er tidliger stof misbruger selv om de begge for medicin for deres problemer blev deres barn taget fra dem og er derfor frustreret over at mit forhåbentlig snart kommende barn også vil blive taget fra mig.
  Håber så inderligt der er nogle der kan hjælpe mig og give mig et godt råd evt nogle der selv har prøvet det eller noget ligende på forhånd tak en meget bekymrende moder drømmende

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Marie
   Pyha, det lyder som en ubehagelig situation. Hvis jeg var dig, ville jeg tage en snak med min sagsbehandler og finde ud af på forhånd, hvilke kriterier du skal leve op til for at du med sikkerhed kan få lov at beholde dit barn. Sørg for at have en bisidder med, så du har en at tale om kriterierne med bagefter. Hvis du ikke er helt sikker bagefter, så send en mail til din sagsbehandler med din forståelse af kriterierne og bed vedkommende om at bekræfte din forståelse.
   Så ved du lige præcis hvad du og din kæreste skal gøre for at I helt sikkert får lov at beholde barnet.
   Det er mine tanker. Andre kan formentligt give andre og bedre råd, så spørg endelig andre også. Håber det hjælper.
   Mvh. Anders

   Svar
 77. Tina
  Tina says:

  Hey

  Ved ikke om du har svaret på denne slags spørgsmål før, kunne ikke lige overskue at læse alle de spørgsmål igennem. Men jeg syntes det er en fantastisk side du har, tak!

  Mit spørgsmål er …har du nogen råd til hvordan jeg kan få en bedre hverdag med min kæreste som har ADHD?

  Han har haft sin diagnose nu i snart 6 eller 8år, han er 34 og førtidspensioneret. Han får medicin hver morgen og bliver tjekket af sin læge, men har ingen kontakt til phykiater eller lignende.
  Han har nemlig meget svært med autoriteter, enda sin egen mor :) Vi har dog meget kontakt til hans forældre, ser dem rigtig tit.

  Selv har jeg en skizofreni diagnose og er på medicin. Jeg har kontakt til lokalphykiatrien og arbejder i flexjob.

  Men kunne altså godt bruge lidt vejledning til hvad jeg kan gøre for at gøre det nemmere for ham at få en hverdag til at fungere.

  Undskyld hvis der er mange stavefejl, håber det går :) På forhånd tak!

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Tina
   Tak for roserne. Det mest oplagte råd til din kæreste er at opsøge en person, der kan hjælpe ham til at ændre på sine vaner og mønstre, og til at forstå hvordan verden omkring ham hænger sammen, sådan at I kan få en mere harmonisk hverdag og undgå nogle af de situationer I kommer ud i. Hvis din kæreste er vel-medicineret og tilfreds med ordningen med sin læge, så er der ikke nødvendigvis noget mere han får ud af at gå til en psykiater. Herfra vil det i mine øjne give mere mening med at bruge en psykolog, terapeut eller en ADHD Coach. Dem findes der flere af i DK, og det vil ofte være der hvor der er det mindste autoritets-skel, så det vil formentlig være en god løsning for din kæreste.
   Find coaches på
   http://www.altomadhd.dk/adhd-coaches-i-danmark/
   Alternativt kan han begynde at læse bøger om hvordan han kan klare sig bedre, eller han kan begynde at meditere eller lave yoga. Det er alt sammen gratis eller billigt, og kan klares lokalt og via biblioteket. Det er bare svært for mange at komme i gang, så det kan være en fordel at få støtte/hjælp.
   Mvh. Anders.

   Svar
 78. Randi
  Randi says:

  altså èn type medicin.. :)jeg er også nervøs for om min datter på 5 år har ADHD – men nogle siger til mig at sådan er børn bare .. hvornår skelner man mellem alm. børne aktivitet og hyperaktivitet.. hun er ihvertfald hypervarbal og har problemer med at sove ligesom mig – tror det er tankemylderet.. jeg vil blive så glad hvis jeg kan finde en årsag til mine problemer men er så bange for at min datter og mit ufødte barn også skal have de samme problemer som mig..

  Svar
 79. Randi
  Randi says:

  hej Anders
  jeg er kvinde på 32 år – jeg har ikke fået en diagnose endnu men jeg har været ved en psykolog som har mistanke om at jeg har adhd/add og jeg har nu forsøgt at læse om det og nogle gange er det med tårer i øjnene at jeg kan genkende problematikker og symptomer – som jeg ser det selv er det mest typen af uopmærksom jeg passer ind .. kan dog ikke helt finde ud af om det så hedder ADD? men mit egentlige spørgsmål er om den medicin der er også virker når man ikke er hyper? for der er vel kun en type bare med forskellige navne men samme virkestof ikk?
  mvh Randi

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Randi
   Det kan jeg godt forstå. Ang. medicin – så er det grundlæggende den samme medicin der normalt udskrives til mennesker med diagnosen ADHD og ADD. Det virker nemlig vidt forskelligt på folk, så det er ikke helt til at forudsige om det vil have den rette effekt. Det finder du kun ud af, hvis du prøver det. De forskellig typer medicin er en anelse forskellige i det aktive stof.
   Ang. din datter, så find alle mulige måder at hjælpe hende til at få sin søvn. At snakke meget er helt almindeligt og er en måde for din datter at lære på, så understøt det ved at hjælpe hende til at snakke i et rart toneleje og lær hende at forstå hvornår det er ok at sige ting og hvornår man skal holde sin mund eller tale om noget andet end det man tænker på.
   Den korte vej til bedre søvn går for mange via Melatonin. Tal med din læge om at få det til hende og til dig. Det vil give mere energi til jer begge og styrke hende på alle områder ift. læring og udvikling. Det kan få mange af hendes problemer til at gå væk bare med mere og bedre søvn. Jeg kan også varmt anbefale at købe Carsten Sommerskovs cd’er til hende. De findes ned til 3-7 år og kan findes hér: http://www.trivslen.dk
   Mvh. Anders.

   Svar
 80. Kirsten F. Andersen
  Kirsten F. Andersen says:

  Har læst, kigget og været rundt mange steder her for at læse om ADHD, depression, social fobi osv., og jeg er ikke i tvivl om, at jeg har en veludviklet ADHD – og har haft det hele livet igennem. Har for nogle år siden forladt arbejdsmarkedet og er blevet en voksen/ældre dame med børn og børnebørn, hvilket alt i alt betyder, at jeg er “faldet mere til ro”, men får dog stadigvæk mine “ADHD nedture”, og har fx aldrig formået at knytte mig dybt og længerevarende til andre mennesker, hvorfor jeg i dag er noget ensom.
  Har tænkt meget over, hvad man kan/skal stille op med én som mig, og er nået frem til, at det hverken er diagnose eller debat om ADHD, jeg søger. Derimod har jeg et STORT behov for at fortælle “MIN HISTORIE” højt i en eller anden relevant sammenhæng, fordi jeg bærer rundt på erindringer om et langt liv i mistrivsel,som jeg i dag forstår, jeg er nødt til at sætte ord på. Det er ikke selve sygdommen, men konsekvenserne af den, der gør ondt (fx har flere familiemedlemmer vendt mig ryggen)og jeg kan/vil ikke længere leve mit liv i hemmelighed med en skjult viden om det hele og et årelangt liv med fortrængning.
  Men spørgsmåler et: HVOR GÅR JEG HEN, og findes der overhovedet steder at gå hen?
  VH K

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Kirsten
   Det kommer an på, hvem du gerne vil fortælle din historie til. Det mest oplagte og ligetil er vel at oprette en blog, hvor du fortæller din historie. Lidt som onkelanne.blogspot.dk gør det. Du kan også finde ind i et forum som det der er på http://www.adhd.dk, hvor du kan fortælle din historie uden at skulle oprette en blog.
   Hvis du vil oprette en blog, så er det nemt at gøre på http://www.wordpress.com.
   Var det det du havde i tankerne med dit spørgsmål?
   Mvh. Anders.

   Svar
 81. Anne
  Anne says:

  Hej Anders

  Jeg skriver fordi, jeg er i gang med en større opgave om ADHD på min kandidat i journalistik. Det virker til, at medierne generelt skriver meget om ADHD, og jeg vil derfor spørge helt åbent om du (eller andre) mener, at der er nogle bestemte aspekter i debatten, som er ubelyste eller ikke har fået tilstrækkelig opmærksomhed?
  Jeg spørger, fordi jeg søger inspiration til min opgave, og fordi jeg i øvrigt synes, at der er mange spændende problemstillinger.

  Svar
 82. Niklas Larsen
  Niklas Larsen says:

  Dav, synes ikke lige navnet fremgår tydeligt på siden, men går ud fra det må være Anders Rønnau, da det fremkommer ofte.

  Dette er ikke et spørgsmål, men nærmere et godt råd eller en idé til siden.

  Jeg har for ikke så længe siden fået konstateret ADHD i en alder af 20år. Har lidt forskellige spørgsmål, og jeg kunne sikker finde svar her på siden, MEN, så kommer mit problem. Jeg kan overhovedet ikke overskue de 200+ spørgsmål og svar der står her i et langt træk.

  Så måske det ville være en idé at få det opdelt i nogle kategorier så det er nemmere at søge det svar man skal bruge.

  Når jeg nu er her alligevel, findes der et forum der omhandler folk med adhd o.lign. Jeg har nogle spørgsmål ang Ritalin og andre typer medicin, som jeg godt ville have svar på andre der selv har prøvet det.
  Hvis det er muligt, ville jeg meget gerne have svar på mail, da jeg med garanti glemmer at tjekke denne side.

  På forhånd tak.

  Vh Niklas.

  Svar
 83. angeline clayford
  angeline clayford says:

  hej Anders, synes det er svært at finde info om sct adhd type med virkelig ineffektiv energi mønster,,slpå dems anerkendte sider mangler dr info,, Forslag til litra tur på dansk? mvh angeline

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Angeline
   Jeg forstår desværre ikke din kommentar og dit spørgsmål. Jeg må bede dig om at skrive ordene helt ud uden forkortelser, så jeg er sikker på at jeg forstår meningen med spørgsmålet.
   Mvh. Anders.

   Svar
 84. Mette
  Mette says:

  Hej Anders
  Jeg har et spørgsmål ang. ADHD.
  Min søn fik dignosen for snart 1½ år siden er nu 6½, der var ikke behov for medicin på daværende tidspunkt. Men efter skolestart har vi i samarbejde med psygolog og skole blevet enige om at give ham medicin da han har store problemer. Men hvordan griber vi det lige an, han blev udredet på privat klinik fordi der var over 1 års ventetid på forundersøgelse i vores kommune. Kan min egen læge give ham medicin eller skal vi hele møllen igennem igen
  Med venlig hilsen
  Mette

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Mette
   Jeg bliver dig svar skyldig. Jeg mener faktisk at egen læge kan give medicin, og at det langt fra er alle, der vil det. Det vil være mest forsvarligt at få ham omkring psykiater, så det er en fagprofessionel, der står for udmålingen og justeringen af medicinen. Find evt. ud af, om det er lettere at komme til, når han allerede er diagnosticeret, eller om der findes en klinik eller hospitalsafdeling i rimelig køreafstand.
   Mvh. Anders.

   Svar
 85. Pernille
  Pernille says:

  Hejsa, min dejlige mand, 38 år, har gennem hele sit liv haft mistanke om, at han har ADHD. Det samme har hans mor :) – Nu er han ved at være der, hvor han gerne vil have undersøgt, om det virkelig forholder sig sådan. Han er jo en utålmodig sjæl, og da det ser ud til, at der er meget lang ventetid på en psykiater her i området (viborg), overvejer vi at finde en privatpraktiserende psykiater og selv betale for en udredning/ undersøgelse. Det kræver, synes jeg, at vedkommende har en ekspertviden om ADHD, og det er svært at navigere mellem de private tilbud. Kender du til en privatpraktiserende psykiater, du kan anbefale i Midt/ Nordjylland – altså i en overskuelig afstand af Viborg?
  Vh Pernille

  Svar
 86. Anne Karlsen
  Anne Karlsen says:

  HEJ!

  Der står meget omkring Kost og ADHD, men er der nogen der har en POSITIV LISTE over forskellige madvarer (halv og helfabrikat) der er ok når der tales om INGEN MÆLK, INTET SUKKER, INTET HVIDT MEL? Der må jo være nogen derude der har gjort sig en masse erfaringer der kan gøre livet nemmere for os andre.

  På forhånd mange tak :o)

  Forårslune solskinshilsner!

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Anne
   Jeg har selv været omkring en biopat, der har givet mig en lang liste over ting min krop ikke vil have og hvad den gerne vil have. ;)
   Når det handler om inden mælk og hvede og sukker, så kan du nok med fordel gøre listen lidt bredere. Ofte tales der om mælkeproteinet kasein, og om kornproteinet gluten. De er begge under mistanke for at have stor effekt på nogle menneskers indre kemi.
   Hér er et link til en udmærket positivliste, som dog er indsnævret til de ting, man kan være i tvivl om. Til den liste kan du altså med fordel tilføje alle de utroligt lækre grøntsager, nødder, bønner, frugter og hvad der ellers findes af naturlige muligheder. Grundlæggende kan du tænke, at hvis de kan spises rå, så er de på positivlisten! ;)
   Hjemmesiden er hér: http://www.glutenogkaseinfridiaet.dk/ hvor du skal klikke på plus liste til venstre midtfor – eller hér: http://www.glutenogkaseinfridiaet.dk/Plusliste.htm
   Mvh. Anders.

   Svar
 87. Morten
  Morten says:

  Hej,

  Jeg har fået diagnosen ADHD i en alder af 34 år. Jeg har altid været meget rastløs, ikke kunne overskue særlig meget og brugt al min energi på at løbe væk fra alt det som jeg ikke kunne. Men nu som 34 årig er jeg begyndt at læse og har i den forbindelse også fået diagnosen da det pludselig blev meget tydeligt hvor mine problemer lå. Nu skal jeg søge sps-ansøgning og handicap-tillæg til min SU. Min psykiater der stillede diagnosen siger at han ikke må give mig papirene for diagnosen (er det rigtigt?) men at su-styrelsen (eller hvem der nu skal have dem) skal henvende sig til ham og så vil han sende dem direkte til dem. Desværre siger min studievejleder at sådan fungerer det ikke og at det skal være mig der får dem af ham. Så nu står jeg og kan ikke søge noget Er der nogen her der ved hvad som er det rigtige i denne situation? Jeg har minus på bankkontoen og er ved at drukne i papirer fra det offentlige og føler at dette er nok til at få det hele til at tippe over og lige nu tænker jeg at orlov for studiet er eneste mulighed selvom jeg allerhelst ville fortsætte.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Morten
   Jeg ved det ærligt talt ikke. Min umiddelbare reaktion er at du altid kan bede din læge/psykiater om en udskrift. Det er et grundlæggende krav, så hvis du beder om et print af din journal, så skal han give det.
   Når jeg har set andre sps-ansøgninger, så har den studerende også selv indgivet lægeerklæring, så jeg vil foreslå dig at ringe til din psykiater og forklare, hvad du har fået at vide andre steder, og at du vil bede om en lægeerklæring fra ham/hende.
   Mvh. Anders.

   Svar
 88. nana nielsen
  nana nielsen says:

  hej, min søn jonas på 2 år er en meget bestemt ung herre og hvis han ikke for sin vilje går han helt amok som om at han ikke kan kontrollere sin egen vrede, jeg fik dianosen ADHD et par måneder efter jeg fik jonas og han er en kopi af mig da jeg var i den alder, og jeg ved at det er aveligt da jeg selv har det fra min far af, og når jonas er i vuggestue kan han nogle gange blive så sur at han river, slår, bider og kaster med ting efter dem, og vuggestuen siger også at de er urolige for ham, da de ikke kan få ham til at falde til ro når han bliver sur, så jeg frygter at han måske har ADHD.
  har du nogle tips eller ide til hvad jeg skal gøre ?
  hilsen nana

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Nana
   Hvis mit barn havde den adfærd, ville jeg sætte alle sejl ind på at hjælpe ham til at finde ro. Jeg er sikker på at pædagogerne gør hvad de kan for at hjælpe ham til at dæmpe vreden.
   Der findes nogle glimrende muligheder for børn helt ned til den alder. Led efter enten en SandPlay terapeut der arbejder med små børn, eller en tegneterapeut der arbejder med små børn. Begge dele er fantastiske og virker fint med børn på den alder, hvis han er villig til at lege med.
   Alle former for kropsterapi som kraniosakralterapi o.l. er godt. Find en der er uddannet til at hjælpe børn med temperament – eks. http://www.lonekristensen.dk som er superdygtig.
   Mvh. Anders.

   Svar
 89. jane
  jane says:

  Hej.
  Jeg har en datter på 4 år.
  Jeg tænker tit på om hun har adhd,da hun har mange af de symtomer, som står skrevet om børn med adhd. Hvad er så bedst for mig at gøre for, at finde ud af det?
  Var ved lægen da hun var 3 år og lægen ville ikke tjekke hende.
  Mvh jane

  Svar
 90. Tanja
  Tanja says:

  Hej

  Har læst en del om eye q olie, men er meget i tvivl om hvormegte vi hver især herhjemme skal have. Jeg havde tænk på at købe kapsler, men hvormange skal vi have om dagen? Vi er 2 voksne og 1 barn på 10 år og 1 barn på 4 år. Nogen der muligvis kan hjælpe mig.
  På forhånd tak:-)

  Tanja

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Tanja
   Jeg håber, at du bare har kastet dig og familien ud i det. Der står på pakkerne, hvor meget I hver især kan tage, så det er bare med at komme igang! ;)
   Mvh. Anders.

   Svar
 91. mister Hansen
  mister Hansen says:

  Hej
  Jeg er sikker på jeg har adhd eller nok mere add, jeg fungere fint til på nogle områder, men andre er umulige for mig at håndtere ”normalt”.

  Lidt om mit liv, jeg husker ikke meget før min skole tid så der er jeg blank.

  Jeg fik en ret dårlig start i skolen, dumpede i anden klasse og kom i hjælpe klasse til 6 klasse, jeg kunne/ville ikke lære noget, jeg kunne ikke læse ( bo har et hus) i 6 klasse, jeg var hos skole psykolog mange gange gennem de seks år, og det var altid det samme, jeg var ikke ordblind eller retarderet, jeg havde en høj iq og der var intet fysisk galt, men de kunne ikke finde svaret, jeg kom på efterskole i 7 klasse, dette vendte mit liv på mange områder, der var en lære som forstod mig, jeg kom i en klasse hvor vi var 4 elever, der var en ro og en hjælp fra min lære der gjorde at jeg på 6 måneder lærte at læse og skrive, så det var ikke fordi jeg ikke havde mulighed for at lære dette, det skulle bare være på den rigtige måde.

  Jeg har i mit voksenliv haft utallige jobs, inde for rigtig mange områder, jeg elsker at lære nye ting, men når jeg kan opfylde mit arbejde og lært de ting jeg skal kunne, bliver det så kedeligt og uinteressant at jeg ikke kan finde energi til at komme ud af døren, jeg laver fejl på arbejdet fordi jeg ikke bruger hoved, jeg laver de ting jeg finder interessante og glemmer de andre ting, når bunken af de ting jeg ikke gider bliver for stor opgiver jeg og søger ind i mig selv, jeg har faktisk let ved at lære og analysere mig frem til ting, men evner ikke at følge dem til døren.

  Jeg har sidst haft et arbejde i 2½ år (rekord) og fik dagpenge :-) ikke prøvet før !!!, men min hverdag gør jeg glemmer ting, og der kan gå mange uger hvor jeg glemmer at tømme min postkasse, dette er nu resulteret i at jeg er røget af mine dagpenge, jeg passede ikke mine aftaler, så jeg fik ikke dagpenge i februar, så nu er jeg i kælderen igen, jeg har ikke betalt husleje i februar og får ingen penge i marts, jeg har forsøgt at tage mig sammen til at komme op på kommunen, men jeg udsætter det hele tiden, jeg kan ikke finde energi til at komme af sted, og på samme tid er det utroligt svært at skulle gå der op og sige jeg har problemer, så nu er mit liv igen noget lort, jeg kan ikke se noget lys længere fremme….

  Hvad skal jeg gøre?

  Opgiver sku snart det hele kan jeg mærke.

  ( jeg bruger ikke mit rigtige navn, ønsker at være anonym, men min email er rigtig nok)

  Kh Mig.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Mister Hansen
   Jeg er ked af at høre om din situation. Jeg håber at du har fået taget dig sammen. Ellers så ring til mig i morgen, tirsdag. Find mig på http://www.adhd-coach.com, så kan det være at jeg kan hjælpe dig lidt på vej.
   Det er altid noget lort at ramme kælderen i tanker og følelser, og når man først er på det niveau, så er der ikke lys længere fremme. Der er lys oppe, og det er okay at bede om hjælp til at komme derop.
   Mvh. Anders.

   Svar
 92. Tone
  Tone says:

  Hej,

  Jeg er efterhånden ret sikker på, at min mand har ADHD, eller rettere ADD. Han er sød og sjov og en god far og mand. Men han er en svær mand at leve sammen med. Nu er vi lige flyttet til USA, og her blev jeg klar over, at der må være noget galt. Vi havde planlagt 2 måneders orlov med vores søn. Det var tiltrængt efter en længere periode med stress og meget overarbejde. Han er stor succes med sit studie, og det har betydet, at jeg ikke var sikker på, om det nu også kunne være ADD. Men efterhånden som tiden går opdager jeg flere og flere symptomer på at det kunne være det. Han er somsagt en mønster elev. Får top karaktere i alle fag, men det tager ham også mange mange timer at gøre tingene færdige, og alle andre gøremål bliver sat på hold mens skolen står på. ud over det har han følgende symptomer:
  1.Manglende evne til at koncentrere sig. Bliver han afbrudt i en opgave glemmer han hvad han gik i gang med. Han har selv svært ved at se en hel film på tv uden at skulle spille video tale i telefon eller skrive på computer samtidig.
  2. Han har meget svært ved at høre efter, og glemmer ofte ting vi har aftalt eller snakket om.
  3. Han her INGEN tidsfornemmelse. Kommer en gang i mellem flere timer for sent, eller må til tider aflyse aftaler fordi han bliver opslugt af et eller andet som stjæler hans tid. ( Han formår at komme til tiden på arbejde og skole, men han har et stopur der ringer når han skal nå sit tog)
  4. Ting bliver ALTID væk fra ham. Og det ender ofte med, at vi løber rundt for, at finde dem, og vi når ikke det vil skal.
  Nu sidder vi så her i et andet land. Og han har allerede formået, at ha gang i flere forskellige jobs og har hele tiden for travlt til, at være sammen med familien, selvom vi havde aftalt at vi skulle have 2 måneder hvor vi skulle slappe af. Vi har ikke det samme sundhedssystem her i USA, og jeg er bekymret for hvordan vi skal løse det her problem. Jeg er næsten overbevist om, at han har en form for ADHD, men jeg ved ikke hvem jeg kan tale med når vi nu ikker opholder os i DK i øjeblikket.
  Hvad vil du råde mig til, at gøre?
  Venlig hilsen,
  Tone

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Tone
   Det afhænger lidt af, hvor længe I har planer om at blive i USA – og meget af om din mand er enig med dig både i at det er et problem og at det kan være en ADHD diagnosen værdig.
   Hvis I er emigreret eller regner med at være derovre i lang tid, så vil jeg foreslå dig at kigge ind omkring http://www.chadd.org der svarer til vores ADHD forening. Dér bør du kunne finde gode råd til jer – eller et sted at stille spørgsmål til det amerikanske system. Hvis I snart er på vej hjem igen, så vent.
   Hvis du ikke har talt med din mand om det, så gør det. Jeg ville altid overveje alle mulige former for coaching/terapi/kropsterapi til at hjælpe ham til at falde til ro i sig selv først. Et oplagt sted at starte er Mindfulness meditation, og hvis han ikke “har tid” til det, så kan det være at en coach vil være bedre. Hér er http://www.adhdcoaches.org et godt bud uanset om han har en diagnosen eller ej, fordi de er specialiserede til at hjælpe med den type problemer. Han må naturligvis også ringe til mig. ;)
   Mvh. Anders.

   Svar
 93. jeanie Andersen
  jeanie Andersen says:

  Hej
  Jeg har en dreng på 14 år der skal på efterskole, jeg har lige fået det bevilget af kommunen. Men…han er ikke særligt motiveret for det selv.Mit spørgsmål lyder: Hvordan får jeg ham overbevist om at det er et super godt tilbud?? og hvilken efterskole skal vi vælge??
  M.v.h
  Emil´s mor

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Jeanie
   Jeg håber, at du er lykkedes med at hjælpe Emil til at finde motivationen til at komme afsted. Jeg kan såmænd godt forstå, hvis han har forbehold, når han nu ikke aner, hvad det er. Har du haft ham med på en efterskole, så han kan se hvor fantastisk en oplevelse det er for dem der går der? Kender han nogen, der har gået på efterskole, som han vil kunne identificere sig med? Så bed dem om at rose det til skyerne. ;)
   Mvh. Anders.

   Svar
 94. Rikke Daugård
  Rikke Daugård says:

  Hej Dorte
  Helt sikkert Sari Soldens bog den har jeg haft så meget glæde af. alt om kvinder med ADHD.
  Er selv 44 år med ADHD. Kontakt mig hvis du har lyst:-)
  Mvh Rikke

  Svar
 95. bo
  bo says:

  hej jeg er 17 år jeg tror at jeg har ADHD ved ikke om jeg jeg skal snakker med min læge jeg skal snart tag IT og DAT uddannelse ingen skal ved at jeg har ADHD

  har en følelse af at livet bare kører forbi og jeg ikke selv har indflydelse på det der sker

  mangler overblik og har udfordringer med organisering, planlægning og prioritering

  har svært ved at sætte realistiske mål og bevare motivationen hele vejen til målet
  mangler struktur så din dagligdag kan hænge bedre sammen

  gang på gang udsætter ting eller ikke får færdiggjort det, du går i gang med

  let bliver overvældet og føler dig handlingslammet

  ofte føler jeg frustreret, ked af det eller vred

  vis jeg skal har ADHD medicinen

  kan man ikke før privat ADHD medicinen ingen skal ved
  at jeg har ADHD vis nogen ser at jeg ADHD s[ vil de ikke beholder mig som normal min leder eller min chef og min venner
  skal ikke ved at jeg ADHD ?

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Bo
   Du kan roligt snakke med din læge om ADHD – og du kan endda roligt tale med en psykiater om ADHD. Selv hvis du får diagnosen og får medicin, så har både læge og psykiater tavshedspligt, og det er kun hvis du selv vælger at fortælle det til din omverden at du har fået en diagnose og får medicin.
   Det er ikke muligt at få medicin uden om det etablerede system, så det er nødvendigt for dig at gå via egen læge.
   Dit bedste alternativ er at begynde at gøre nogle af de andre ting, der hjælper på dine problemer. Få noget motion, skær ned på sukker og sodavand, spis næringsrig mad. Du kan overveje at få dig en coach som kan hjælpe dig. Det kan du også benytte dig af uden at nogen ved det. Det allerbedste lyder til at ville være at finde mental ro på en eller anden måde gennem meditation eller andet. Få løftet selvværdet i samme ombæring, så du kan opdage at folk omkring dig er ok med dig uanset hvilke problemer du døjer med.
   Mvh. Anders.

   Svar
 96. dorthe hasseldam
  dorthe hasseldam says:

  Jeg har for tre måneder siden fået konstateret ADHD og jeg er 49 år, kan godt se nu at der er en god grund til jeg har et så ødelagt liv bag mig.. Mit spørgsmål er så, hvordan kommer man videre mit sit liv nu. Mangler nogen at snakke med, der er ingen der forstår min situation..

  Venlig hilsen Dorthe Hasseldam

  Svar
 97. Tamara
  Tamara says:

  Kære Anders, tak for din informative hjemmeside. Hvor kan vi læse mere om det rent tekniske? Som transmitterstoffer, de steder i hjernen der formindskede og den aller sidste forskning inden for ADHD? Jeg synes virkeligt det er svært at finde videnskabelige artikler. De bedste hilsner Tamara

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Tamara
   Der er ikke et godt og samlet sted – i mine øjne. Og mange af de ting man læser om det tekniske er delvist eller vildt forvredet af journalister og blogger og fagfolk. Desværre. Det bedste bud er efter min mening at gå til kilden, hvor et godt bud er Journal of Attention Disorders (JAC). Den finder du hér. http://jad.sagepub.com/
   Det er spændende læsning, – når man lige skiller skidt fra kanel. ;)
   Hvis du vil læse mere end abstracts (introduktioner), så skal du have et login. Det fås typisk gennem dit lokale bibliotek – nogle gange endda online. Alternativt kan det fås via statsbiblioteket i Århus eller Biblioteket i Diamanten i København.
   Mvh. Anders.

   Svar
 98. David Nygaard Madsen
  David Nygaard Madsen says:

  Hej alleammen
  Jeg hedder David Madsen og jeg er studerende på Journalisthøjskolen i Aarhus, hvor jeg, som en eksamensopgave, skal skrive en artikel om folk, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.

  I den forbindelse kunne jeg godt tænke mig, at lave et protræt af en person med ADHD, der har svært ved at arbejde under normale arbejdsvilkår på en arbejdsplads, men i stedet udfører sit arbejde helt eller delvist hjemmefra, og dermed er blevet tilknyttet arbejdsmarkedet.

  Det skal fortælles som en solstrålehistorie om, hvordan man på trods af ADHD alligevel kan blive aktiv på arbejdsmarkedet.

  Hvis nogen herinde matcher min beskrivelse, og kunne tænke sig at deltage, eller hvis i kender nogen, der passer til beskrivelsen, så vil jeg meget gerne høre fra jer.
  Enten kan man skrive i dette fora, eller man kan ringe eller sms’e til mig på tlf 26877900

  Mange gode hilsner fra
  – David Nygaard Madsen.

  Svar
 99. Camilla
  Camilla says:

  Hej, vil lige spørge om kan kommune fjernet min datter på snart 8 mdr pga min kæreste har ADHD?
  Kommune tror ikke at min kæreste kan være en god far. hvad skal jeg gør?

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Camilla
   Kommunen kan ikke fjerne dit barn fordi din kæreste har diagnosen ADHD. De kan fjerne dit barn, hvis de vurderer at dit barn ikke er sikkert eller får den tryghed, det skal have. Så hvis din kærestes problemer gør opvæksten og livsvilkårene for den lille meget dårlige, så kan de vælge at beskytte barnet. Hvis jeg var dig, ville jeg få fat i en bisidder – en til at tage med dig til samtalerne med kommunen. Det kan være et familiemedlem, en ven, en advokat eller lignende. Det kan hjælpe til at få stillet de rigtige spørgsmål og finde ud af, hvad der foregår og hvad der skal til for at du kan beholde barnet.
   Mvh. Anders.

   Svar
 100. Line
  Line says:

  Hei! Jeg er en tyve år gammel jente som lurer på om hun kanskje har ADHD. Jeg kjenner meg igjen i den typiske jenteformen for ADHD som blir kalt for den uoppmerksomme. Symptomer er: En typisk drømmer, pen oppførsel, gjør alt som jeg blir bedt om, passiv, manglende konsentrasjonsevne, jeg sliter med skolearbeid (jeg greier alltid å få ting gjort i tide, men det er som regel ganske slitsomt), jeg kan bli oppfattes som lat, distre, rotete og har slitt med angst og jeg har dermed et ganske dårlig selvbilde. Min venneflokk er ikke den største, jeg har en tendens til å miste venner for jeg synes det er slitsom å holde kontakten, jeg føler meg ensom (selv om jeg har gode venner), ofte ganske frustrert. Jeg har gått til legen med dette, men hun mente på at jeg ikke hadde ADHD rett og slett fordi “jeg brydde meg for mye om hva andre sier om meg” og det er ikke typisk for en med ADHD. Men en lege er heller ingen psykolog eller psykriater… Hva mener du om dette?

  Svar
 101. anders
  anders says:

  hej jeg er i lære og er ved at tag taxakort. og har fået en opgave om hvad man skal hendsyn til når man skal køre med børn med adhd i taxa og hvad man gør hvis det går helt gald

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Anders
   Det er da et super relevant spørgsmål. Jeg har nogle ideer, og det kunne være interessant at høre fra folk på Facebook siden først, så tilføjer jeg efterfølgende.
   Mvh. Anders

   Svar
 102. Ann - Jette Risegaard
  Ann - Jette Risegaard says:

  Hej, min søn på 9 år har netop fået stillet diagnosen ADHD, da vi skal flytte til København NV skal jeg finde et nyt skoletilbud, og jeg ved ikke hvor jeg skal begynde at lede. Div. folkeskoler skilter sørme ikke med hvilke erfaringer de har med børn der har særlige behov, nogle af Friskolerne skriver til min dybe forargelse på deres hjemmeside “ingen social varmestue”,”Vi har jo forældrebetaling her”, min søn er tilknyttet PPR, men det er bestemt min opfattelse, at min søn ikke uden videre kan blive visiteret til specielskole. har I, eller er der nogle forældre der kan give råd om skoler der kan anbefales, hvor man rent faktisk kan hjælpe børn med ADHD, eller steder hvor man kan rette henvendelse og få vejledning til valg af skole.
  MHV
  Ann – Jette

  Svar
 103. Simon
  Simon says:

  Hej jeg er 22 år. Siden jeg var ret lille har mine forældre fået at vide af pædagoger og lærere at de mente at der var noget galt med mig. Jeg har haft det ret svært. I de små klasser gik jeg til skole-psykolog, hvilket jeg ikke vidste. Mine forældre kaldte det for ekstra-undervisning, og jeg ved faktisk ikke rigtig hvad psykologen der fortalte til mine forældre.

  Da jeg var 13 år begyndte jeg at gå til min egen læge for at snakke om nogle følelser jeg havde i hovedet… Skyldfølelser osv. overfor min familie. Jeg havde og har stadigvæk svært ved at sætte ord på de følelser og derfor kørte samtalerne med lægen egentlig bare i ring, hvor han lyttede uden at der blev gjort mere ved det. Der var vist tale om at det nok bare var puberteten. Efter puberteten var intet dog ændret, og jeg snakkede igen med lægen. Nu foreslog han at jeg så en psykiater. Jeg var flyttet hjemmefra på det tidspunkt. Havde ét møde med psykiateren. Hun spurgte mig om en masse ting, og sagde så at hun godt kunne mistænke mig for at have ADHD, men at der var en ting der talte imod ADHD og det var at jeg var i stand til at betale mine regninger, og at jeg ikke så tit kom for sent på arbejde.

  Så hun stillede altså ikke nogen diagnose. Jeg lavede ikke nogen ny aftale med psykiateren, men jeg er ret meget i tvivl. Jeg VED at der er noget der ikke er helt som det skal være, og det plager mig at jeg ikke bare kan få en diagnose, og så blive tilbudt hvad der nu kan hjælpe mig bedst. Hvad skal jeg gøre for at komme til bunds i mine problemer? Skal jeg tage til lægen igen, og spørge ham om han ikke kan finde ud af helt præcist om jeg har ADHD eller ej, og om han måske kan hjælpe med at finde ud af hvad der så er galt, hvis ikke det er ADHD? Problemet er nok også at jeg ikke er så god til at dykke ned i mine tanker og problemer, når jeg sidder foran en læge/psykiater, så jeg er måske lidt svær at læse, og vil helst heller ikke fejl diagnostiseres. Håber du kan hjælpe mig. For tiden er jeg arbejdsløs. Er rigtig dårlig til at gå i skole og har droppet ud af alle de uddannelser jeg er startet på, og nu er jeg flyttet hjem til mine forældre igen. Jeg kan godt tage et job som ufaglært. Det har jeg haft før i et supermarked, men jeg føler bare at jeg sidder fast hvis jeg arbejder i sådan et job hvor man ikke rigtig kommer videre.

  Mvh: Simon

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Simon
   Jeg kender masser af mennesker med diagnosen ADHD, der er fuldt ud i stand til at betale deres regninger. Det er et tåbeligt argument imod ADHD, hvis det er det eneste argument. Det lyder akkurat som om du skal lave en aftale med en anden psykiater. Måske endda en psykiater med forstand på diagnosen ADHD. Få en ny henvisning fra dig læge, hvis der er behov for det, og tag kontakt til en anden psykiater.
   Jeg kan sagtens forstå at du ikke vil fejldiagnosticeres, og du må selv byde ind med dine problemer, så psykiateren kan skabe det bedste mulige billede af dine problemer.
   Og så vil jeg anbefale dig at få hjælp udover evt. psykiater og medicin. Find en ADHD Coach eller en psykolog, der kan hjælpe dig, – så du kan finde ud af hvad der skal til for at du kan fastholde dig selv i uddannelse eller finde et job hvor du kan udvikle dig.
   Mvh. Anders.

   Svar
 104. Thomas
  Thomas says:

  Hej Anders

  Jeg er pædagogsturende på 5 semester. og skal skrive en opgave om mit linjefag VNT (Værksted, Natur og Teknik) i forbindelse med ADHD børn. i denne forbindelse ville jeg høre om du evt. kender til bøger eller andet omkring dette emne?

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Thomas
   Kig ind under ADHD Bøger i menuen øverst. Der er masser af vælge imellem. Er der noget specifikt, du leder efter?
   Alternativt kan du se på adhd.dk, hvor de har et rigt udvalg.
   Mvh. Anders.

   Svar
 105. jane
  jane says:

  hej vi er en familie på 6 mor far og 4 børn børne er 2 år.5år.7år og 9 år vores ældste har fået konstanteret adhd og så er mit spørgsmål er der nogen form for hjælp til at komme tilbage til kbh kommune hvor vi kommer fra og hvor vores familie bor da kommunen her på stevns heller ikke rigtig kan tilbyde ham noget og etsidste spørgsmål vi bor i en lejlighed hvor børne deler værelse to og to min det går ikke så godt for den ældste kan ikke finde ud af at deleværelse han kan ikke koncentrer sig om at lave noget når der er andre der inde er det ikemuligt at få hjælp tilen stører bolig håber at hører fra dig

  Svar
 106. Ulla
  Ulla says:

  Hej Anders,

  jeg har læst indlægget af martin, og blev rigtig ked af det. jeg er mor til en dreng på 12 år. Han har diagnosen ADD samt angst. den blev først stillet sidste år efter at jeg indædt havde kæmpet for at min dreng ikke bare var dum, ukoncentreret og uartig, som han ellers blev beskrevet af sin skoles lærere.
  Min dreng er normalt begavet og fungerer i dag bedre. Men når jeg læser Martins indlæg, bliver jeg godt nok bange. Det kunne være min dreng om 10 år. De følelser Martin beskriver ( og det er min dreng også god til) er præcis det som min føler nu.
  Vi har prøvet flere forskellige amfetamin produkter. Alle kan han ikke tåle, men alle virker fint for koncentrationen.
  Nu får han Strattera. det giver ham voldsomme hidsighedsudbrud, men hjælper lidt i skolen.

  Mit spørgsmål er egentligt et råd om hvor jeg kan søge hjælp. Jeg føler på ingen måde at skolen er rustet til det. De lover en masse, men har alligevel ikke ressourcerne og tiden. og de har da slet ingen viden og erfaring ( Dragør kommune).
  Er Strattera vejen, eller skal jeg droppe al medicin? Er det i virkeligheden coaching og lektiehjælp jeg skal bruge?

  På forhånd tak
  Ulla

  Svar
 107. louise dahl
  louise dahl says:

  Hej. Jeg er en mor der har en datter på 7 år. hun har haft det svært længe,med at lege med børn på hendes egen alder.Hun kan ikke styre legene som hun gerne vil.Bliver meget vred og ked.Hun for osse børnene til at gøre ting de ikke har lyst til fordi hun ikke kan læse deres grænser.Hun er for hurtig og kan heller ikke mærke de voksnes grænser.Nu har jeg været til møde på hendes skole.De havde indkaldt mig fordi de syntes hun mistrives.Suk…Jeg ringede til min læge og han gav mig en masse tlf. til børne psyk. Men jeg ved ikke hvilken vej der bedst..Meget ny i alt dette her…!! hilsen Louise Dahl

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Louise
   Tak for din historie. Det lyder bestemt ikke til at være en god situation, du er i. Jeg håber, at du kan bevare roen og være der for din datter. Det vil være det vigtigste for at hun kommer godt igennem sådan en periode.
   Mvh. Anders.

   Svar
 108. Kristine
  Kristine says:

  Hej, jeg er 23 år og har haft ADHD i et lille år nu.. Jeg blir’ medicineret med Ritalin og det virker, men det er som om at det kun tager toppen, jeg har også OCD og blir’ ligeledes medicineret for dette.. Jeg går på en uddannelse og får det hjælp jeg kan derfra og jeg har gang i kommunen for at få en bostøtte, for det er der hjemme og i mit hoved det hele sejler – det ødelægger alt i min hverdag..
  Jeg er borger i Aalborg Kommune og nu vil jeg spørge dig om du kender nogle steder heroppe af hvor jeg kan få noget mere hjælp, da jeg har erfaret at min medicinering absolut ikke kan stå alene :(

  På forhånd tak, Kristine :)

  Svar
 109. Miki
  Miki says:

  Hej
  Min søn på 7½ har lige fået diagnosen ADHD, og selvom jeg selv var primus motor til at få ham indstillet til en udredning er den udfordring vi står overfor nu først for alvor ved at gå op for mig.
  Min største udfordring er dog min skønne mand – og far til drengen, for jeg begynder at få en kraftig mistanke om at han også har ADHD. Det har min mand dog ikke selv har lyst til at forholde sig til – og det gør det meget svært for os at samarbejde om at hjælpe vores søn…
  Jeg troede egenligt at diagnosen ville give os ny energi og bedre forståelse for vores søns udfordrende adfærd, men det ser ikke ud til at blive så lige til…
  Så her er mit spørgsmål: Hvordan får man sin mand til at forholde sig til at han højst sandsynligt har ADHD – og at det gør det svært for ham – og mig (ja, jeg har efterhånden lidt ondt af mig selv) – at hjælpe vores søn og vores familie til et bedre liv med færre konflikter?
  Jeg har prøvet at sige det med kærlighed og lidt humor, men han er meget afvisende; det nærmeste vi kommer det er “ja, han har det jo nok lidt fra mig – for sådan havde jeg det også lidt som barn”.
  Pyha – jeg har bare brug for at komme igang med at opbygge vores nye familieliv, inden det bryder helt sammen – for det har været nogle hårde år…

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Miki
   Det lyder som om din mand har indset, at han har haft det på samme måde som barn, og at han nu ikke ønsker at indse at han stadig har de problemer. Den er ikke så let. En mulighed er at tage ham med på forældrekursus, hvor han får en højere grad af indsigt i problemstillingen – med udgangspunkt i sønnen. Det plejer at vække nogle tanker hos forældre med nogle af de samme problemer.
   Du kan overveje, hvad målet er med at få diagnosen presset nedover hovedet på din mand. Er der en måde, I kan arbejder jer rundt om problemerne uden at din mand skal igennem udredning?
   Mvh. Anders.

   Svar
 110. Christian Greve
  Christian Greve says:

  Hvad er standardproceduren egentlig hvad angår selve diagnoseringen af ADHD?

  Jeg tænker mest, hvorledes og hvornår et givent barn diagnoseres med ADHD, ADD eller lignede, som efter min opfattelse også er gradvis. Er der tests og lignende forbundet?

  Christian

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Christian
   Svaret afhænger af, hvem der skal diagnosticeres – voksen eller barn. Hvis det er et barn, som du lægger op til, så bør der foretages grundige psykologiske tests, samtaler/interview med forældre og pædagoger/lærere, samt for de mindre børn – observation af adfærd i de situationer, der volder barnet problemer.
   Mvh. Anders.

   Svar
 111. martin
  martin says:

  Hej
  Nej du skal da ikke undskylde at du blander dig, er glad for at der i det mindste er en der kan tage mig seriøs :)

  Jeg er clean, men efter jeg er holdt op med hashen, så synes jeg bare det går stærkt….oppe i mit hovede :P

  Sidste år kom jeg til distrikspsykiatrien i Vestjylland, og aldrig har jeg følt mig dårligere behandlet. Jeg blev fyldt med SRRI´er i sådan en grad at det grænsede sig til det uforsvarlige, og jeg følte mig altså ikke så depri, som han ville have mig til. Og jeg blev så blank oppe i mit hovede, jeg fik fuldstændig den samme virking/bivirkninger, som hvis jeg havde taget Ecstasy i små mængder.
  Bryder mig altså bare ikke om at smile, i situationer hvor der overhovedet ikke er noget at smile af:D

  …Er bare træt af at de fleste “fagfolk” på min vej, tror at jeg fisker efter Ritalin, selvom det jeg har efterspurgt mest er terapi(Har aldrig spurgt efter specifik medicin). Dog var jeg også stillet i udsigt til at der skulle komme en hjemmepleje hjem til mig, for at låse en rød kasse hvor der lå Concerta i, jeg skulle bare “stabiliseres” først med antidepressiver, men da jeg ikke ønskede at skulle “stabiliseres” med et nyt produkt hver måned, så ophørte samarbejdet ligesom.

  Men er interesseret i alle muligheder, men kan man godt få kommunen til at betale for sådan et kursus, selvom jeg ikke har nogen diagnose? For de hænger ikke bare på træerne herovre, og pengetræerne er forlængst plukket, da jeg bor i en af DK´s fattigeste kommuner :(

  Svar
 112. Jannie
  Jannie says:

  Kære Martin

  Undskyld jeg blander mig, nu du har stillet spørgsmålet til Anders, men jeg er da helt rundt på gulvet af at læse dit lange indlæg. Og hvis dit hoved er ligeså rodet, som dit indlæg er, så må du´virkelig have det ret skidt. Og så forstår jeg faktisk godt at du ryger hash

  Jeg har selv ADHD og fik først diagnose som 40 årig, efter 80 job og 8 afbrudte uddannelsesforløb, samt 18 flytninger. . .Og ingen lange kæresteforhold……og minus varige venskaber…… Jeg HÅBER seriøst at du kan få medicinsk hjælp, for det tager altså toppen af problemet… men kun toppen… så kommer alt det svære hvor man skal arbejde med sig selv…

  Jeg ved ikke hvor i landet du bor, men hvis du bor på sjælland, så forsøg at kontakt en psykiater der bor i Stenløse, som hedder Anette Scherling… Hun er rigtig sød og god når man er i begyndelsesfasen…..

  Du kan også bede dine kommune henvise dig til VISO, hvor de har psykologer der hjælper….

  Eller du kan søge om at få kursus hos Anders Rønnau…. det kan man søge kommunen om at få betalt,- det har jeg selv fået…

  pøj pøj med det hele

  Svar
 113. Martin
  Martin says:

  Hej
  Jeg er mand på 22, som går og tænker at jeg muligvis har ADD/ADHD. Jeg har altid været meget genert og indadvendt og har altid følt mig lidt anderledes, som så mange andre også skriver :). Alle dage i mit liv har jeg været et rodehovede, kan huske at jeg bare proppede min bøger og ark ned i skoletasken.Jeg Ryddede faktisk aldrig op på mit værelse..det gjorde min mor for mig, da det virkede helt uoverskyeligt for mig, lidt ligesom at ALT engergi bare lige forsvandt ud af mig efter højst 2 min efter at jeg var gået i gang, det gør det også den dag i dag. Jeg kan godt egentlig godt se at der er rodet, men det er bare når jeg går igang, ja så går klappen bare ned for mig. Det har så resulteret at de få gange hvor jeg får ryddet op, så er det mine venner der gør det for mig, selvom jeg siger at det skal de ikke, men jeg lader dem gøre det, og det synes jeg faktisk er lidt flovt.
  Og hvis jeg endelig får mig snøvlet mig sammen bliver det meget overfladisk. Jeg får en helt overdreven følese af kedsomhed og mangel på energi når det er. Og lige den følelse den forfølger mig egentlig lidt over alt, medmindre jeg bruger penge eller tager stoffer, men har valgt at kvitte alle stoffer her for 2 måneder siden og jeg synes bare det er blevet værre. Tænker lidt på at det er fordi jeg ligger mere mærke til mine symptomer eller hvad det er. Forresten det minder mig om at folk altid har brokket sig at min pengesedler er krøllet helt sammen fordi jeg bare stopper dem ned i lommen(selvom jeg har en pung på mig)
  Men de sidste par år er jeg droppet ud af uddanelser på stribe, fordi jeg simpelthen får en ide om at nu skal jeg lave noget nyt, dog blev jeg smidt ud af min sidste uddanelse fordi jeg flippede ud på en af mine klasse kammerater og kom til at true hende. Men bortset fra det så synes jeg at det er ikke fordi jeg har et overdreven temperament, dog når jeg bliver sur så har jeg lidt tendenser til at blive rigtig sur på meget kort tid og så kan jeg finde på at opføre mig lidt i overkanten, så kan det godt gå over i trusler og kasten med ting og advarer næsten altid folk hvis jeg er ved at “eksplodere”. Men det er sjældent jeg hidser mig op og når jeg har været sur, så går der ikke lang tid før jeg er helt rolig igen og så kan jeg snakke stille og roligt til vedkommende og er overhovedet ikke sur på nogen måde(næsten ligesom det ikke er sket). Og generalt finder jeg mig i meget, måske for meget vil nogle mene, men der skal bare mere til at gøre mig sur.
  Men det der hæmmer mig mest er min koncentration. Har aldrig læst en bog færdig(undtagen hvis der er masser af billeder i:P) og når jeg skal læse tekster, så kommer jeg tit til at læse den samme linje 2 gange, undgår film og holder mig til serier, for der behøves jeg ikke at følge med, kan godt komme til at vende min trøje med vrangen ud af rimelig tit, selv det at aske min smøg “glemmer jeg” så der ryger tit aske på gulvet,selv når jeg er på besøg, men mine venner er gode til at sige det til mig og de bliver ikke så sure mere, da jeg tror de godt ved at jeg ikke gør det med vilje. Og hvis jeg læser en tekst kan jeg aldrig gengive hvad der stod, dog kan jeg godt huske hvad det handler om.
  Tid er også noget jeg har et abstrakt forhold til, kan simpelthen ikke planlægge tiden og det har så også resulteret i meget fravær på arbejde og skole, da de for det meste regner i timer.
  Og kan heller ikke lide at vente, fx på taxa,pizza, i køen osv osv. Har lidt travlt med alle..undtagen mig selv, men det er ikke noget der får mig op i det røde, jeg bliver bare irreteret og begynder..ja at kede mig.
  Har det meget med at rette på folk, selvom jeg selv synes det virker fesser agtigt, når folk gør det ved mig, men jeg kan bare ikke lade vær´ og afslutte folks sætninger har jeg også lidt tendenser til.
  Dog er der ved det hele at jeg er altså ikke hyperaktiv, dog ved de venner hvor jeg føler mig tryg ved kan jeg godt være belastende og kan godt finde på at snakke helt vildt om alt mellem himmel eller jord, drille folk(bare for sjov)skifte emne, hvis jeg lige føler for det og det er bare blevet værre efter jeg er holdt op med at ryge hash..det siger folk vertfald. Og væsrt af alt, så kan jeg komme til at være lidt for ærlig. Fx så kom jeg til at sige til en af mine venner her forleden, som havde købt nyt tøj og sko “Jeg synes din trøje er rigtig fed hvis jeg skal være ærlig, men din sko er direkte modbydlige…synes jeg” Og det sker nogle gange, og det ryger altså bare lige ud, og nogle gange bliver folk lidt kede af det, og det er jeg self ikke interessret i, da jeg føler at jeg faktisk har ret meget samvittighed, de fleste vil nok ikke give mig ret i den påstand.

  Men en dag så fik jeg en bøtte ritalin uno 30 mg af en af mine venner, fordi det sagde han at det ville gøre det lidt lettere. Og jeg må sige at mit liv har aldrig fungeret bedre, så kunne jeg overskue at gøre rent, gå i bad, børste tænder, vaske tøj og alle dem der dagligdags ting, som man nu skal og passe skolen var der ikke nogle problemmer med. Generalt fungerede jeg bare meget bedre og kunne koncentre mig, jeg flippede heller ikke ud hvis folk de snakkede til mig, mens jeg snakkede i tlf. som jeg gjorde før og bedst af alt, så har jeg aldrig sovet så godt. Men mit problem er er bare når jeg fortæller folk hvordan jeg har det, så siger de fleste “Du har da ikke DAMP” “Du kan da sagtens sidde stille på en stol” osv osv. Ligefra psykologer til min familie. Selv min psykiater, kom også med den om stolen. Så han proppede mig med diverse lykkepiller også selvom jeg ikke følte at jeg var deprimeret, og det resulterede i masse ubehaglige bivirkninger. Så jeg blev lidt sur på ham til sidst, så samarbejdet sluttede der. Bortset fra 2 venner(begge med ADHD) som mener at det er det, og jeg skal have en udredning.
  Pga min historik som misbruger, så får jeg nok ikke ritalin eller concerta, selvom jeg ved det virker på mig(det første min tidligere psyk. sagde til mig var at ritalin, seroquel, og truxal det får du ikke! og jeg havde ikke bedt om det!) Men vil gerne prøve at starte op på Strettera, jeg gider bare ikke at gå sådan her mere. Så jeg har besluttet mig for at hvis det ikke lykkedes indenfor et år, altså at jeg det bedre, om så det er ADD/ADHD eller noget helt andet jeg har, så slår jeg mig ned som hasher resten af mine dage. Skal simpelthen have ro oppe mit hovede! Har det som om jeg har 15 bolde at jonglere med, og kan ikke gribe nogle af dem, og er træt af folk kalder mig doven og folk ikke kan sætte sig ind i hvilken kamp jeg kæmper, bare for at gøre de mest basale ting. Måske fordi jeg ikke er så god til at udtrykke mig mundtligt, jeg har det bedst når jeg skriver.
  Vil gerne have en udredning snart, og det må gerne være en der ved hvad vedkommende snakker om og ikke en der bare giver mig connors test udelukkende, hvor jeg også får en score på 39..tror jeg det var. Så er der nogle der kan anbefale en en psykiatier i Jylland, som kan sit kram og som kan finde ud af at samtale? Og som ikke giver mig et stempel som “misbruger” i panden, som kan se at jeg er et individ der egentlig bare vil have et tåligt liv, og så må han/hun gerne være i Jylland, og har ikke tålmodighed til at stå på venteliste i 600 år…. Jeg står med gæld til over begge ørere, 4 domme for overtrædelse af lov om euf. plus lidt ved siden af, ingen uddannelse, selvom det er det højeste ønske jeg har. Jeg vil gerne videre nu! Nogle dage ligger jeg bare i sofaen hele dagen, uden at få udrettet noget som helst, selvom det var planen at jeg skulle have ordnet 500 ting.
  Jeg er villig til at betale for en privat praktisernde.
  Sorry for whoopass langt indlæg, men jeg har prøvet at korte det ned(kunne skrive 10 sider endnu :D ) Er jeg helt galt på den hvis jeg mistænker mig selv for at have ADD????

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Martin
   Pyha, et langt indlæg! ;)
   Og det er fedt at du skriver. Det lyder jo helt klart som om du burde kunne få diagnosen ADD ( uden hyperaktivitet ) og at det ville være rimeligt om du fik den medicin, som man giver andre med tilsvarende problemstillinger. At give dig Ritalin burde være helt åbenlyst, fordi det netop kan hjælpe dig til at holde dig fa den ulovlige selvmedicinering med hash.
   Du kan fine en liste med navne på psykiatere her:
   http://www.altomadhd.dk/den-komplette-liste-over-psykiatere-med-forstand-pa-diagnosen-adhd/
   Der burde du kunne finde en i Jylland, men det er ikke helt til at sige om du finder en der vil hjælpe dig.
   Jeg håber det, for det sgu være spild af godt liv, hvis du skal sidde og fede den resten af livet…
   Krydsede fingre herfra.
   Mvh. Anders

   Svar
 114. hanne Linde
  hanne Linde says:

  Fantastisk hjemmeside.

  Min datter på 15 har ADD og NLD. Jeg har i 10 år spist seroxat da jeg siden jeg var barn har haft angst anfald. Nu er det store spørgsmål om jeg egentlig også har ADD. Har prøvet forskellige tests og fået at vide at jeg ligger medium og skal søge læge og efter jeg har læst K. Soldens bog er jeg ret sikker. Går hos en psykiater hvor det går temmelig hurtigt. Fik Ritalin uno. Men fik det super skidt. Hvordan bliver man egentlig diagnosticeret som voksen og skal man igennem flere præparater for at se , hvilke der virker?

  :)

  Hanne

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Hanne
   Det er meget forskelligt fra psykiater til psykiater hvordan de gør det med medicinen. Som jeg forstår det vil de fleste have en præferenceliste som de går igennem fra en ende af. R der er et præparat dr virker for dig med acceptabelt få bivirkninger, så stopper I der. Og det vil afhænge af din psykiater og af hvad du selv vil gå med til. Husk at sætte dine egne grænser.
   Mvh. Anders

   Svar
 115. Maria poulsen
  Maria poulsen says:

  Hej
  Mit navn er Maria og jeg er 18år.
  jeg fik konseteret ADHD som 11år.

  Jeg vil høre om nogle ved noget om førtidspension?
  Om det er muligt med ADHD?
  For jeg kan ikke overskue og arbjede eller gå i skole.
  jeg bryder sammen 2-5 gange om dagen både på arbjedespladesen/skolen, og derhjemme.
  jeg får allerrede mere medicin end jeg burde da min ADHD er meget voldsom på alle punkterne.

  Håber på nogle kommer med noget svar :)
  På Forhånd mange tak.

  Hilsen Maria.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Maria
   Det lyder som om dine problemer er meget alvorlige. Der er helt sikkert mulighed for førtidspension, hvis du er hårdt nok ramt – og hvis din kommune er velvillig i forhold til at hjælpe dig på den måde.
   Er du opmærksom på at der er andre måder end medicin, der kan hjælpe dig til at få det bedre?
   Et godt sted at starte er at læse lidt i Alt Om ADHDs Guide til alternativ behandling af ADHD. Den finder du hér:
   http://www.altomadhd.dk/e-boeger/guide-alternativ-behandling-adhd/
   Dér kan du læse om forskellige former for kostændringer, søvn, motion og behandling, der kan hjælpe dig til at få det bedre i det daglige.
   JEg kan varmt anbefale dig at søge din kommune om at komme til en psykolog/coach inden du søger førtidspension. Måske kan du få det godt nok til at blive velfungerende i det daglige, så du kan fortsætte med at have relationer og det sammenhold, der ofte er på arbejdspladser og i skolen.
   Mvh. Anders.

   Svar
 116. Emma a Søndergaard
  Emma a Søndergaard says:

  hej jeg heder Emma og jeg er 15 år og har været på piller lidt over en måndet men jeg føler ikke rigtigt at de virker.

  Desuden leder jeg efter noget som mine hænder kan lege med da mine lang armet trøjer ikke har det så godt da der er hulder i dem fordi jeg kommer til at pille og jeg har ledt efter nogle boldte eller ligne men kan ikke finde noget kan i hjælpe mig.?

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Emma
   Tag kontakt til din psykiater og find ud af, om du skal have en anden dosis medicin. Hvis det ikke virker er det sgu for dyrt at købe og for ærgerligt med bieffekter. Du kan med fordel være i kontakt med din psykiater hver måned her i starten, så han/hun ved hvordan det går med dig og effekten af pillerne.
   Til hænderne kunne dette være en mulighed: http://www.twistet.dk
   Mvh. Anders.

   Svar
 117. Henriette Pedersen
  Henriette Pedersen says:

  Undskyld, glemte i farten at nævne, at Russell har en symptomliste på 91, som han ender med at få en diagnosesæt på 9 spørgsmål, hvor positivt resultat på de 6, og helt ned til 4, som bedre end de nuværende kriterier kan bruges til at diagnosticere voksne, også de, der har haft ADHD siden barndommen. Men han anbefaler samtidig, at der ikke stilles diagnoser før 14./16-års-alderen, og at man er meget opmærksom på evt. andre årsager (samtidig optræden af psykiatriske lidelser med lignende symptomer).

  Svar
 118. Henriette Pedersen
  Henriette Pedersen says:

  Som 41-årig med diagnosen ADHD vender ens liv 360 grader rundt, og det er først nu, 1 år, efter, at jeg begynder at forstå, hvad ADHD betyder for min familie og jeg.

  At flere diagnosticeres i dag end for 20 år siden, er efter min bedste overbevisning IKKE et tegn på, at der er gået “mode” i ADHD. Tværtimod.
  Havde man i forsker- og politikerkredse turdet kigge op mod Norge og over mod USA, så ville man måske fatte, at der er en verden til forskel på at stille diagnosen på et barn og en voksen.

  Dr. Russell Barkley m.fl. skrev bogen ADHD in Adults i 2008. Heraf fremgår det klart, at diagnosekriterier oprindeligt udviklet til børn, på ingen måde er forsvarlige, når det drejer sig om voksne. Endvidere er der ingen “godartede” glæder ved at have ADHD, for i undersøgelser, der følger patienterne indtil deres 27. år, ses, at langt de fleste af dem, der ikke blev diagnsticerede som børn, har alvorlige problemer med uddannelse, familien og arbejde.

  Pårørendekurser i regionspsykiatrien aktuelt beskæftiger sig ikke med voksne, udover at de mener, at symptomerne i voksenalderen svarer til børnenes, hvor dog hyperaktivitet ændrer sig til indre uro.

  Hvad hjælper nationale forskningsprojekter m.v., når ingen gider tale med de voksne, der er diagnosticeret, og som ved, hvad ADHD er for et handicap. Hvordan tror man, man kan “nøjes” med at hjælpe børnene, og det gør man dårligt nok, da mange forældre dagligt må slås med deres sidste kræfter mod en utilgivelig laissez-faire holdning i kommunerne, når man ikke engang overvejer, at disse børn en dag bliver voksne, og rigtig mange af dem vokser altså desværre ikke fra det.

  Hvor mange skal ende i fængslerne og opleve den ene sociale deroute efter den anden, før magthaverne letter måsen og lytter til verden udefra ? Skal børnene have en tilværelse som min,
  hvor misbrug, kriminalitet, mislykkede uddannelsesforløb, dårlige jobs og til sidst førtidspension blev prisen ?

  Hvordan tror man, man kan “fange” ADHD allerede fra 7-års alderen, når meget forskning peger på,
  at ADHD først kan kaldes for udviklet fra så sent som 11-14 års alderen og måske endda først folder sig helt ud i slutningen af 20´erne ?

  Og hvordan kan man vide sig sikker på diagnosen, når man ikke er parat til løbende at undersøge diagnosekriterierne. F.eks. er Barkley ude med en liste på 91 punkter for voksne, der bedre end vor oldgamle europæiske “standard” belyser hele spektret ved ADHD fremfor nogle punkter, som også ikke-ADHD`ere kan risikere at ende i, men som ikke betyder, at de har ADHD ?

  I udlandet tager man ADHD meget alvorligt, og det burde man også gøre i Danmark. Det her handicap er for livet, og tro mig, det er ikke hverken positivt eller lig med “særlige evner” andet end en stærk overlevelsestrang, for man vil jo så gerne, man kan bare ikke det, som alle andre kan og ikke forstår, hvorfor man dog ikke bare “tager sig sammen”.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Henriette
   Det er mange spørgsmål du kommer med dér. ;)
   Jeg kan godt forstå, at du synes at tilgangen til ADHD herhjemme er problematisk på mange måder. Jeg er enig i at børn, unge og voksne, der kan få diagnosen ADHD skal have den nødvendige hjælp så hurtigt som muligt, så der kan findes mestringsmekanismer og tiltag, der gør livet lettere for dem.
   Mvh. Anders.

   Svar
 119. Laila O. Kristiansen
  Laila O. Kristiansen says:

  Vi har en søn på 3år og 5 mdr. En psykolog har observeret ham, og han siger at det kan pege hen ad mod en form for ADHD. PPR Nuuk, som vi hører under, mener han er for ung til at blive testet. Er det rigtigt at han er for ung? Han har alle tegnene og har problemer med at indgå i et almindeligt socialt forhold.
  Laila O. Kr.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Laila
   3 år er meget tidligt at søge en diagnose, og jeg har hørt om børn, der er blevet diagnosticeret i den alder. Jeg ville kontakte Glostrup Hospital, der har en specialafdeling og erfaring med meget små børn.
   Mvh. Anders.

   Svar
 120. Vibeke Dal
  Vibeke Dal says:

  Hej Anders

  Nu har jeg nærlæst anbefalninger fra psykologen…og hun beskriver at min søn har brug for ex mere tid til at løse opgaver end sine jævnaldrene kammerater.
  Støtte til auditive gentagelser samt også visuelle forlæg. endelig støtte til at danne overblik, planlægge,strukturer og arbejde mål rettet.

  Så ud af det tænker jeg at det kan handle om det med de auditive gentagelser og visuelle forlæg…

  Spændt på om du kan få nogle ideer ud fra det :-)

  mvh
  Vibeke

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Vibeke
   Det lyder i høj grad som om din søn har brug for en specialklasselærer, der har styr på sagerne. Helst enetimer, så der kan arbejdes målrettet med lige præcis hans udfordringer. Jeg kan desværre ikke pege i retning af programmer, der giver denne slags udfordringer på en måde, så det kan overføres til dagligdagen.
   Mvh. Anders.

   Svar
 121. Vibeke Dal
  Vibeke Dal says:

  Hej Anders

  Tja det er jo et meget godt spørgsmål….som jeg nok heller ikke kan svare særligt præcist på… sagen er den da han blev testet af neuro psykologen og psykiateren så anbefalede de at han ville have glæde af en it rygsæk…men det var det eneste vi fik at vide..har prøvet at tage kontakt til psykologen og hun havde ingen erfarring for hvilke programmer den indeholder.
  Men jeg vender lige tilbage imorgen for det kan være du kan guide mig ud fra den udtalelse de har skrevet om hvad han har brug for støtte i.

  mvh Vibeke

  Svar
 122. Vibeke Dal
  Vibeke Dal says:

  Hej Anders

  Jeg vil hører om du har nogle erfaringer med it rygsækken og dens programmer. Vi har fået anbefalet den til vores søn på 17 år.
  han er ikke ordblind. Eller kan du henvise til et sted hvor de ved hvad de forskellige programmer kan.
  mvh
  Vibeke

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Vibeke
   Jeg har desværre slet ikke nogen erfaringer med IT rygsækken, så jeg ved heller ikke hvem der kan fortælle dig hvad programmerne kan. Hvad er det for nogle ting, din søn har brug for fra en programpakke? Så kan det være, at jeg kan pege i en eller anden retning.
   Mvh. Anders.

   Svar
 123. Karen
  Karen says:

  Hej Anders.
  For ca. en uge siden fik jeg noget medicin mod depression.
  Da jeg kom hjem havde jeg først lyst til at spise dem alle sammen på én gang. Jeg fik fat i en veninde og vi fik talt os væk fra den tanke.
  Dagen efter havde jeg slet ikke lyst til at spise pillerne. Men jeg overvejede i stedet om jeg måske har ADHD, pga. det tankemylder og opmærksomhedsforstyrrelser, jeg har.
  Jeg kiggede rundt på adhd.dks hjemmeside. Der fandt jeg nogle datoer for, hvornår der er møder om adhd og for pårørende.
  Men nu kan jeg ikke finde dem igen.
  Datoerne skrev jeg ned (den 16. februar, 18.januar og 29.marts), men jeg fik ikke noteret, hvilke dage, der var hvad.
  Forstår du mig?
  Kan du hjælpe mig med at finde dem igen?
  Du lyder som en person der forstår andre og gerne vil hjælpe. Jeg overvejer, om jeg -når jeg forhåbentlig snart får en henvisning fra min læge og formodentlig bliver diagnosticeret med adhd – skal søge om coaching hos dig.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Karen
   Det lyder som om du kunne have god brug af at få lidt bedre styr på tanker og følelser, så der kan komme lidt ro på oppe på førstesalen. Så kan du måske også slippe for at skulle tage helt så mange piller.
   Det ser ud til at du har været inde under lokalforenings Storkøbenhavns aktiviteter hér:
   http://adhd.dk/lokalafdelinger/storkoebenhavn-voksengruppen/aktiviteter.html
   Voilá.
   Hav en dejlig dag – og husk at ringe til din veninde igen, hvis ikke du kan holde dig til det antal piller, som lægen har ordineret.
   Mvh. Anders.

   Svar
 124. Søren
  Søren says:

  Min datter (som nu er 19) blev for ca et år siden diagnosticeret med en ret svær AD(H)D. Det skete efter at vi havde brugt flere år i “systemet” på at få hjælp og havde været igennem utallige nytteløse foranstaltninger. Hun blev henvist til behandling på privathospitalet Heimdal. Men kun til relativt få “samtaler” (jeg tror det var 10 i alt) og de er nu brugt. Hun har imidlertid brug for langvarig samtaleterapi for at tackle nogle af de sociale og psykiske problemer som har hobet sig op igennem årene, bla som følge af den ubehandlede ADHD. Men vi har fået at vide at kassen er smækket i og at vi nu selv må betale. Og det koster 1750 kr. pr. gang á 45 minutter!!! Jeg er arbejdsløs og kan naturligvis ikke betale så mange penge. Jeg har en kassekredit men den holder jo ikke ret længe med den pris.
  Min datter er for tredje gang begyndt på en ungdomsuddannelse og denne gang er der en mulighed for at det lykkes, men hvis hun ikke fortsat kan være i psykologbehandling er jeg bange for at det går helt galt. Og her mener jeg ikke bare med skolen, men RIGTIGT galt.
  Mit spørgsmål er nu: HVAD F…. stiller jeg op. Hvordan får hun en hjælp som virker og som jeg har en kinamands chance for at betale?
  vh Faderen

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Søren
   Det undrer mig, at kassen er smækket i, hvis din datter har haft problemer med at blive på ungdomsuddannelserne. Det burde være i kommunens interesse at fastholde hende i uddannelse, så de slipper for udgiften til overførselsindkomster senere. Desværre tænkes der sjældent helt sådan i systemet.
   Jeg kan varmt anbefale at få din datter ind omkring mig til coaching. Jeg kan naturligvis ikke love, at hun rykker helt vildt, når hun kommer herind – og min erfaring er at unge med den slags problemer får rigtigt meget ud af coaching i forhold til deres problemstillinger. Og så er det oven i købet lige omkring halv pris af Heimdal og 60 minutters sessioner. ;)
   Ring til mig på 26242220, hvis du vil høre, hvad det er din datter kan få ud af at komme ind til mig.
   Mvh. Anders.

   Svar
 125. Jannie
  Jannie says:

  Hej Rikke
  Hvis du læser på en videregårene uddannelse kan du søge om at få handicaptillæg fra SU… Det er langt fra sikkert at man får det…

  Beløbet er ca.8000 kr før skat

  Svar
 126. hilda
  hilda says:

  hej nu har jeg søgt og søgt efter dansk forskning der beskæftiger sig med adhd og cannabinoider, da jeg har læst en del om dette forbudte lægemiddel på engelske og amerikanske sider. herhjemme nævnes det kun som brugbart mod cancer , smerter og alzheimers, mens det i andre lande også nævnes at have en effekt på adhd og aspergers syndrom…som hæmmere af dopamin optaget, og som forbedring af kommunikationsvejene imellem hjernens centre. har vi ingen forskning på dette område herhjemme ? hvis jo… hvor ? hvis nej…skyldes dette så politiske faktorer?

  mvh hilda

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Hilda
   Interessant spørgsmål. Som du måske i din søgning har opdaget, så findes der ganske enkelt næsten ingen kvalificeret forskning i Danmark i forhold til ADHD og den slags problematikker. Jeg har ikke nogen fornemmelse af de politiske faktorer. Generelt set er det min opfattelse at dansk forskning i alternative metoder er slemt underprioriteret, – og jeg vil tro at brugen af cannabis til dæmpning af symptomer vil falde udenfor det oplagte valg i systemet. ;)
   Mvh. Anders.

   Svar
 127. Rikke
  Rikke says:

  Hej Anders.
  Jeg er en pige på 20 år. De sidste 10 år har jeg haft mange problemer med livet, på forskellige måder, og nu har jeg fået at vide af min gamle børnepsykolog at han synes at jeg minder om en med adhd symptomer. Derfor har jeg siddet og læst om emnet og faldt på denne måde over din hjemmeside.

  Jeg kan genkende mig selv i rigtig mange af disse problemstillinger som er forbundet med adhd, og jeg føler at det er en lettelse at opdage at det kunne være derfor jeg aldrig har formået at holde styr på mit liv længere tid af gangen. Jeg har altid troet at det var normalt at have så meget uro i krop og sind, og at nogle mennesker – som mig – bare var dårligere til at håndtere det end andre.

  Mit spørgsmål er, hvordan foregår det når man skal undersøges og muligvis diagnotiseres? – er det en meget langvarrig proces? for jeg kan ikke rigtig overskue noget i øjeblikket, slet ikke at snakke om mig selv og hvordan jeg har det.

  Mit andet spørgsmål er, når/hvis man bliver diagnotiseret, hvad for en hjælp kan man så få?
  Jeg har læst at mange tager medicin som har samme virkning som koffein i store mængder, og at coaching også er en god mulighed.

  Jeg studerer og arbejder ved siden af for at have råd til huslejen, og jeg føler at det er mit arbejder der stresser mig enormt meget og gør at jeg slet ikke har noget overskud til at få dagligdagen til at hænge sammen. Jeg tænker derfor om man kan søge noget økonomisk hjælp, i form af en højere su eller lignende? og hvor stor er sandsynligheden for at få dette?

  Mvh Rikke

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Rikke
   Som voksen vil en psykiater ofte kunne diagnosticere dig i løbet af et par samtaler eller tre. I kommer til at tale om din barndom og dit liv som det er i dag. Der er lang ventetid, så det gælder bare om at kontakte din læge, hvis du vil igang.
   Hvis du får diagnosen kan du få hjælp på forskellige måder. Der er mulighed for en støttelærer via SPS ordningen på videregående institutioner. Der er mulighed for handicaptillæg til SU’en. Der er mulighed for at søge støtte til coach hos din kommune. Og så er det muligt at få medicin.
   Det er meget almindeligt at få handicaptillæg og lidt mindre udbredt at få SPS støtte. Den lader dog til at være på vej op.
   Mvh. Anders.

   Svar
 128. Rikke Daugård
  Rikke Daugård says:

  Hej

  Er der nogen som har erfaringer med at give tilskud i maden som en slags beriget mad til deres barn. vores pige er 8 år og meget tynd vejer iflg. tabellerne som en 6 årig. hun får concerta?
  hilsn den bekymrede mor

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Rikke D.
   Hvilken slags tilskud tænker du på? Det vil være helt naturligt for mig at sørge for at mit barn får fiskeolie og vitaminpiller. Er det medicinen, der får din datter til at miste appetitten, så kan I overveje at kigge på alternativer til medicinen, så hun kan få nogle pauser og få appetitten tilbage.
   Mvh. Anders.

   Svar
 129. Rikke Daugård
  Rikke Daugård says:

  Hej den bekymrede mor. skolepsykologen kan være rigtig svær at råbe op. de er meget travle. men hvis du har en god læge, så kan hun henvise direkte til børnespyiaktrisk hospital der hvor du bor eller en praktiserende psykiater. det gjorde vi med vores datter og jeg selv. det tager den halve tid, en god ide vil være at lave gode beskrivelser både jer om hvad der sker i familien men også at lægen skriver en god beskrivelse. få læren til at lave en udtalelese og gerne også sfo hvis han går der. med osg havde vi tid 5 måneder efter. på den måde sprang vi over den lange ventetid hos ppr. som nogen gange heller ikke er helt dygtige nok:-)

  mvh rikke

  Svar
 130. Marianne Lundbøl
  Marianne Lundbøl says:

  Hej

  Der er mistanke om at min 15 årige søn har en eller anden opmærksomhedsforstyrrelse. Vi venter p.t. på at få ham til skolepsykologen, der i givet fald skal henvise ham til børn spyk. Men han går i 9. klasse og får det dårligere for hver dag der går. Han har helt opgivet at følge med i skole, pakke sine ting m.v. – socialt går han også mere og mere bagud af dansen.

  Hvad gør man så – Kan man få den henvisning andre steder fra – f.eks. en privat praktiserende psykolog – og hvad vil det koste?

  Det skal siges at symptomerne ikke er nyligt opståede – sådan har det været hele hans liv. Har bare ikke selv sat det i forbindelse med ADHD.

  mvh

  en bekymret mor

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej En bekymret Mor
   Den nemmeste vej er via skolepsykologen og det kan nogle gange gå lidt langsomt. Et alternativ er altid egen læge. Der er også privat praktiserende psykiatere som du kan opsøge for at få din søn udredt.
   Mvh. Anders.

   Svar
 131. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Belinda
  Psykiateren er din helt egen, så det står dig frit for at bede din egen læge om at sende dig til en anden. Det burde i mine øjne være psykiaterens opgave at sørge for at du har tillid til hende – ikke omvendt. Og hvis du har indvendinger mod hendes diagnoser og beslutninger, så vil jeg sige at det er hendes moralske pligt at lytte til dem og følge op på det.
  Hvis jeg var dig, ville jeg skifte med det samme.
  Tal med din læge og hør, hvordan journalerne deles mellem læge og psykiater. Hvis lægen får noget fra psykiateren, så bed om at det ikke kommer med videre til den næste, fordi du gerne vil starte med rent bord.
  Og så kan du da med fordel få gang i en bevilling så snart du ved om medicinen virker for dig.
  Mvh. Anders.

  Svar
 132. Jannie
  Jannie says:

  Hej Belinda
  Jeg vil lige tillade mig at smide en kommentar til dig, selvom jeg ikke er proffessionel. :-)

  Virker medicinen godt på dig – den du får i stedet for Ritalin?

  Har din psykiater søgt lægemiddelstyrelsen for tilskud, så du ikke betaler fuld pris?

  Hvis du har en egenbetaling højere end ca. 16.000 kr om året, så kan du få krnoikker tilskud gennem din kommune.

  Egenbetaling det er, når Der på CTR saldoen står, at du har betalt 16.000 kr.

  Hilsen
  Jannie

  Svar
 133. Belinda
  Belinda says:

  hej.
  Lige nu går jeg ved en psykiater for at få udredet om jeg har ADHD. Jeg har derudover en personlighedsforstyrrelse. I dette år tog jeg til en fest noget ritalin, og fik det efterfølgende ret skidt psykisk fordi det var en så stor dosis. Jeg fortalte så min psykiater om det, og troede ikke der kom mere ud af det.
  Nu er sagen den hun nu har sat mig på det dyreste medicin..næsten da..fordi hun har sat mig i bås som værende en misbruger eller en der vil give det til andre. Jeg er for det første studerede og synes ikke det kan være rigtigt at jeg på den måde skal sættes i bås med at være en misbruger og på den måde lide økonomisk mere end nødvendigt pga en fejltagelse. Jeg har prøvet at forklare sagen til hende, men hun mener af rent etiske årsager at det er den rette løsning i hvert fald nu.
  Det jeg vil spørge om man sådan uden videre kan skifte psykiater?…og om hvis jeg skifter sådan en holdning til mig bare vil forfølge mig? Synes det er vildt ubehageligt at blive umyndiggjort og mistænkeliggjort sådan, og har ingen anelse om hvordan jeg skal kunne modbevise at jeg ikke kunne finde på at misbruge det. Synes holdningen til mig er lagt. Og måske fordi hun ikke kender mig bedre. Men synes måske ikke det er den rette relation at have til sin psykiater-at relationen er baseret på mistillid.
  I det hele taget er der ikke den store tid til at følge mig op i den praksis, og er bare ved at være lidt opgivende med den udredning.
  Jeg har også overvejet om jeg kunne opgive tidligere psykologer som jeg har haft et tæt forløb med, og som kender mig, til at udtale at jeg er ikke er en misbruger.
  Men ja ved ikke om der er overhovedet er noget jeg kan gøre?..Og ville da gerne høre din mening om sagen?
  Og ja ved godt jeg kan få en bevilling. Men ændrer ikke på at det stadig er mange flere penge jeg skal ligge ud.
  Venlig hilsen Belinda

  Svar
 134. inge
  inge says:

  hej jeg er mor til er datter på 22 som jeg har stor mistanke til at hun har adhd hun har alle symtomer og har været depresiv i 8år kan ikke finde ud af livet, prøver at hjælpe men synes det er rigtigt svært, har vist også selv adhd hvordan hjælper jeg hende bedst.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Inge
   Det lyder som om, du bedst kan hjælpe din datter ved at få hende til en fagperson, der kan hjælpe hende. Om det så er egen læge, en psykolog, en coach eller en kropsterapeut. Læs evt. Guide til Alternativ Behandling af ADHD, som du finder under E-bøger øverst på siden. Der er forslag til hvordan hun kan få det bedre.
   Håber det hjælper lidt på vej.
   Mvh. Anders.

   Svar
 135. Jette Cortnum
  Jette Cortnum says:

  Hej Anders!
  Min datter på 16 har ADHD – hun er på mange måder velfungerende efter behandling med neurofeedback og indsigt i egen situation. Men lige nu er angst det mest dominerende problem. Kan du anvise nogen, som kan arbejde terapeutisk med det omkring Randers
  Hilsen Jette

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Jette
   Det er super godt gået, at hjælpe hende igennem problemerne med neurofeedback og selvindsigt. Jeg kender ikke nogen personligt i Randers, men en hurtig søgning på Google gør, at jeg nok ville søge ind til http://www.veogvelhuset.dk og tage en snak med Lise derinde. Det vil umiddelbart være mit bedste bud.
   Mvh. Anders.

   Svar
 136. Forvirret
  Forvirret says:

  Hej Anders
  Jeg har et spørgsmål til dig, som jeg håber du kan besvare.

  Jeg har meget svært ved socaile sammenhænge og har altid haft. Både i skole, på job, i parforhold og i venskaber. Jeg kan ikke holde interessen – kun i forhold til få emner der interesserer mig – og så fortaber jeg mig i detaljer og snakker derudaf og folk kan ikke holde mig ud. – (Jeg forstår dem godt, blir selv træt af mig selv)

  Jeg fik diagnose ADHD for ca. 2 år siden og får Concerta og det går rigtig godt med at fokusere i opgaver jeg laver- både på job og på studiet.

  MEN, problemet er, at jeg nu SLET IKKE er til at være i nærheden af, for jeg er endnu mere detaljeret i det jeg taler om,- og jeg kan simpelthen huske som en elefant og beskrive systemer som om at jeg ser det hele i et billede oppe i mit hoved – mens jeg forklarer.

  Så det sociale bliver værre – forstået på den måde, at jeg stiller større krav til andre, fordi jeg vil stimuleres mentalt.

  Nå,- ja jeg skriver jo også meget kan du se… kom til sagen.!!!

  Ham der diagnostiserede mig har kendt mig 7 år og han siger der ingen tvivl er. Men han er nu stoppet og jeg har fået en anden. Hun siger, Ja, du har ADHD,- MEN hun mener så jeg har borderline oveni. Og det er jeg faktisk lidt ‘overrasket over hun siger’…. Da ham den anden, sagde, at det troede de felste psykiatere INDEN de fandt ud af man havde ADHD.

  Jeg tror, at hun vurderer, på grund af at jeg er blevet mere asocia, detaljeret og ‘krævende’ … at så må min adfærdsforstyrrelsen blevet supplerede med en personlighedsforstyrrelse….

  har du erfaring med de symptomer jeg taler om her, i forhold til dem du har til talt med??? ER det fordi jeg får for meget medicin, eller måske så har jeg måske slet ikke ADHD..

  Jeg håber du kunne finde spørgsmålet i alt mit ord-gejl
  mvh
  Forvirret

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Forvirret
   Ja, jeg har erfaring med folk, der har mange tanker og oplever et stort behov for at få de tanker ud – meget gerne ud til nogle af de mennesker, der er rundt om en.
   Nogle gange kan selv ikke psykiatere finde ud af, hvad der skal til for at få diverse diagnoser, og det er lidt bekymrende i mine øjne. Jeg ville meget hellere have, at de var bare lidt fokuserede på at hjælpe dig til at finde ud af, hvordan du kan indgå mere konstruktivt i sociale sammenhænge.
   Jeg kan varmt anbefale dig at kigge lidt indad, og spørge dig selv hvad det er, der er så vigtigt ved at fortælle alting i stor detalje. Er det et reelt behov, eller kan du hjælpe dig selv til at forstå at andre måske gerne vil slippe for den detalje, eller måske gerne selv vil have et ord indført.
   Jeg kan varmt anbefale dig, at dyrke din interesse for andre mennesker. Begynd at stil flere spørgsmål og gå på opdagelse i alle de ting ved andre mennesker, som du er gået glip af i alle disse år.
   En enkelt bog, der kan være inspirerende er Dale Carnegies Mega-bestseller “How to Win Friends and Influence People”, der også findes på dansk med titlen “Vind venner og …”.
   Få den hér http://bit.ly/anPp2Q eller lån den på biblioteket.
   Mvh. Anders.

   Svar
 137. mivs
  mivs says:

  mangler vist noget tekst for efter hun er startet i skole er det i de sidste 3 uger en helt anden pige vi får hjem det er ikke de samme konfligter vi heletiden bøvler med hun høre efter mere og er mere stille hilsen mivs

  Svar
 138. mivs
  mivs says:

  hej jeg har en datter som lige er blevet 6 år, vi har fra start fået af bøenehaven af vide at de mente hun evt havde adhd og efter et par år kan vi nu godt se hvad de mener. vi er gået til lægen og er startet en proces nu hvor vi skal skrive om hende og skolen skal. mit spørgsmål er nu kan man som adhd´er have en periode hvor alt er godt alså ingen skrigen og hylen og høre efter ind i mellem alså en rigtig god pige eller er det noget som er der hver dag for efter hun er startet i skole. jeg er bare så meget i tvivl om det hele og det køre rundt i tankerne hilsen mivs

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Mivs
   Der er mange forskellige holdninger til det punkt. Nogle mener at ADHD’en så ligger latent under overfladen – kaldet Subklinisk ADHD. Andre mener at det betyder at hun ikke bør kunne få diagnosen ADHD. Ingen af delene er dokumenterede, så du er nødt til at køre med din egen mavefornemmelse.
   Det er væsentligt, at du taler med psykologer og psykiatere i udredningen om dine oplevelser af et andet barn. Og at lærerne inddrages i processen. Der er i mine øjne ingen grund til at hun får diagnosen, hvis hun er vokset fra sine problemer eller hvis de handlede om noget, der relaterede sig til børnehaven.
   Mvh. Anders.

   Svar
 139. Michael
  Michael says:

  Jeg har en lille pige der er en måned gammel. Når hun skriger, som små børn gøre, så er det som om at der er nogen der bor et hul, MEGET voldeligt, igennem mit hoved… ER der overHovedet noget en med ADHD – mig – kan gøre ved det her?!?!?!?!? PLEASE HELP!!!

  Desperate…

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Michael

   Hvis dit barn skriger mere end almindeligt for børn, så kan jeg varmt anbefale dig at tjekke flere ting. Hvis det virker som om hun har ondt eller er i ubalance med sig selv, så tag hende med til en kranio-sakral terapeut med forstand på babyer. Det hjælper både på maven og på andre ting i bevægeapparatet.
   Hvis der er problemer med maven og hun bliver ammet, så kan det være at mor og baby skal et smut omkring en biopat for at finde ud af, om der er problemer med maden.
   Og vigtigst måske er at I arbejder med søvnen. Hvis du/I er gode til engelsk, så køb bogen “Healthy Sleep Habits, Happy Child” og ellers så køb bogen “Sådan får du dit barn til at sove”. Du kan finde dem på denne side som nr. 18 og 19 på listen:
   http://www.altomadhd.dk/boeger-om-adhd/

   God søvn til babyen er den lige vej til at hun skriger mindre.

   En anden fantastisk bog er “Vidunderlige uger”, der handler om hvorfor børn nogle gange pludselig virker helt forandrede og er enormt krævende og skriger meget. Den giver forklaringer – og den giver anvisninger til, hvad du kan gøre på hvert alderstrin.

   Det første du kan gøre, er at finde ud af hvad der virker i forhold til at få barnet til at falde til ro og holde op med at skrige. Formentligt trænger hun til fysisk nærvær fra dig og din kone. Et par muligheder er: Læg hende i sin seng og læg en hånd på hendes hoved og maven og vug hende med hånden på maven. Tag hende i slynge og lad hende falde til ro der med fysisk kontakt. Bær hende på underarmen og vug hende i søvn. Det handler i sidste ende om at få hende til at sove så meget som muligt, hvis hun skriger.

   Det næste du kan gøre, er at opdage med dig selv, at det nærvær som hun tvinger dig til at være i overfor hende faktisk er ret dejligt. Der er færre tanker, når du er opmærksom på din berøring, der er mindre uro, når du synger, vugger og nusser på samme tid. Det er god træning for dig.

   Hun skal nok blive glad igen.

   Fysisk nærvær!

   God fornøjelse

   Mvh. Anders.

   Svar
 140. stjerne
  stjerne says:

  Hej Lis.

  Du spørger om det er rigtigt at der bliver stillet flere diagnoser nu end før.

  For mit eget vedkommende kan jeg fortælle dig, at jeg som over 60 årig kvinde fik stillet diagnosen, og at det har givet mig ro til at læse om den og bedre kunne forholde mig til mig selv.

  Og det er først i de senere år man har opdaget at kvinder/piger også kan have ADHD uden at de nødvendigvis hænger i gardinerne. Og derved kommer der jo også flere diagnoser.

  Mener du ikke at de kære børn skal hjælpes? Eller mener du som mange, at det er en modediagnose?

  Selv mener jeg, at diagnosen skal stilles af en person med kendskab til ADHD før der gives piller til børn. Der er jo bivirkninger.

  Svar
 141. Anne-Marie Conrad
  Anne-Marie Conrad says:

  HJÆLP!! Hvordan lever man med en person med ADHD?
  han er ikke dianostigseret, men får ritalin hos egen læge, da han ikke vil til speciallæge fordi:
  det er jo mig(hans kæreste)der gør ham mere syg,
  nu får han jo ritalin og så er alt jo fint…..
  Jeg kan snart ikke mere, de evindelige skænderier
  og diskussioner om ALT- jeg ved ikke hvad jeg skal
  gøre er der nogle der kan hjælpe?

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Anne-Marie
   Lad os slå en ting fast. Du gør ikke din kæreste syg. Det er noget i ham, der er problemet. Så kan det være at noget i jeres samvær trigger følelser hos ham, – og det er stadig følelser hos ham. Dem er han selv ansvarlig for.
   Det er ikke meningen at praktiserende læge skal uddele Ritalin, og det er jo i øvrigt ikke det, du spørger til.
   Der er nogen, der kan hjælpe, – og din kæreste skal være interesseret i at gå med til en parterapeut, – eller alene gå til en psykolog/coach. Ellers er det måske på tide at overveje alternativet til at blive sammen med ham.
   Mvh. Anders.

   Svar
 142. Maja Pedersen
  Maja Pedersen says:

  hej jeg er mor til en dreng på 7 1/2 år. siden han var helt bette har han altid været en vildbasse og haft et voldsomt temperament. men har altid troet at det bare fordi han er en dreng. men da han startede i 0, klasse begyndte hans adfærd at blive værre, han kan ikke koncentrere sig i skolen og har svært ved at sidde stille og forstå hvad han skal. han lukker tit helt af så lærene ikke kan nå ind til ham. nu går han så i 1. klasse og det er helt det samme, og han er tilmeldt noget ppr som vi skal i gang med.Derhjemme er han os vild og vil slet ikke hører og forstår ikke et nej eller at han skal tage tøj på uden at springe rundt. kan ikke sidde stille ved bordet og spise. og han bliver meget hidssig hvis han ikke får sin vilje, men samtidig os ked af det og han skriger og råber meget. spurgte hans lærer om hun tror han har adhd og det tror hun og mange jeg har snakket med tror det også. så har tænkt mig at snakke med lægen. vil så bare hører at efter hvad jeg har skrevet om du tror ud fra det at han kan have adhd?

  Han kan sagtens sidde og tegne og lege lego uden han bliver vild men lige pludselig farer han op og starter. og han laver en masse lyde hele tiden og siger masser af underlige ting som ikke passer sammen, han siger det er hans hjerne som han ikke kan styrer som siger han skal gør de ting han gør. håber du kan give mig lidt svar på hvad du tror det kan være for vil så gerne hjælpe ham og mig selv til at forstå hvorfor han er sådan og ikke ligesom andre børn.

  Hilsen Maja

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Maja
   Det er ikke til at sige udfra en kort beskrivelse, om din dreng kan få diagnosen ADHD. Jeg har sendt dig en mail, så vi kan snakke om hvilke muligheder du har.
   Mvh. Anders

   Svar
 143. Melanie.
  Melanie. says:

  Hej alle.
  Jeg er en pige på 15 år, som virkelig mangler hjælp! Min kæreste på 15 år med ADHD, er en forfærdelig kompliceret dreng…
  Det ene øjeblik elsker han mig, det andet hader han mig. Hvis han har haft en dårlig dag, evt. Været i problemer/diskussioner med klassekammerater, forældre eller lign. Er det helt sikkert at det kommer til at gå udover mig. Han kan gå en hel dag og være sur på mig, over noget jeg faktisk ikke er indblandet i. Og sjovt nok, når han ikke lige får hvad han vil have, eller ikke har det han skal bruge, går det også udover mig. Han bliver irriteret og faktisk nærmest ondskabsfuld… Hader når han er sådan, fordi det sårer mig så meget, og gør mig forfærdelig ked af det! Det rammer mig hårdt, fordi jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal stille op når han er sådan. Men vil ikke afslutte vores forhold, fordi han har jo også en god side… Og det er siden jeg er faldet for, fordi når han han har den side, er han så sød og kærlig… Og giver mig så meget kærlighed! Så mit spørgsmål er: Hvad skal jeg gøre? Og hvordan skal jeg takle de sværer situationer?
  Hilsen Melanie.

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Melanie
   Først og fremmest kan du med fordel fastholde dit eget fokus på, hvor skøn en person du selv er. Det kan nogle gange være svært, når ens kæreste har en uhensigtsmæssig adfærd, og det kan hjælpe dig til at huske, at problemet ligger helt på hans banehalvdel, og at du er et godt menneske uanse, hvad der kommer ud af munden på ham.
   Det er ikke altid lige let, og der skal gerne noget mere til.
   Det er væsentligt, at din kæreste kommer til at forstå, at du bliver ked af det. Det skal han kunne forstå, når I har det godt sammen, – og det er hér, at du kan finde ud af med ham, hvad der skal til for at han ikke lader det gå ud over dig. Det kan med fordel være ham selv, der kommer med forslagene. Spørg ham når han har det godt, om der er noget du kan gøre, for at hjælpe ham, når han er i det uhensigtsmæssige humor, som kan hjælpe ham ud af det længe nok til at han finder ud af at bruge sin energi på en anden måde. Nogle bruger et time-out tegn, andre et bestemt ord som skal være et ganske særligt ord der kun bruges til det. Andre vælger at trække sig eller beder den anden om at gå og komme tilbage, når det igen står klart at du er en skøn person som han elsker.
   Jeg håber, at det giver lidt perspektiv. Andre vil måske give andre råd. Spørg dem også og find ud af, hvad der virker for dig.
   God vind.
   Mvh. Anders.

   Svar
 144. Piet
  Piet says:

  Hej Anders
  Jeg har en søn på 5 år som jeg gerne vil have undersøgt om han evt. skulle have adhd,
  han adfærd og reaktioner ( symptomer ) lyder meget som det jeg har kunnet læse mig til og har fået fortalt fra min forlovede som selv har en dreng som har fået diagnosen stillet for en del år tilbage.
  men mit problem er at jeg ikke kan få min søn´s mor til at lytte for hun mener bestemt ikke han fejler noget.
  vi har fælles forældermyndighed og jeg vil meget gerne have ham undersøgt fordi jeg er bange for at han kan skade andre med hans reaktioner når noget går ham lidt imod( episode : at tage kvælertag på sin 9 årige kusine og hvis det ikke var blevet stoppet kunne det have endt galt,hun kunne slet ikke få luft og måtte ligge sig resten af aftenen på sofaen )
  jeg ønske blot at hjælpe min søn er der noget jeg kan gøre for at hjælpe ham uden hans mor kan stoppe det ?
  jeg har kontaktet børnehaven og bedt dem om at holde et extra øje med ham.
  Hilsen Piet

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Piet
   Pyha, jeg bliver simpelthen svar skyldig. Jeg ville tage en snak i fortrolighed med barnets læge og måske bruge ham til at få en dialog igang med barnets mor. Alternativt kan du bruge den feedback der kommer fra børnehaven til at starte en dialog.
   Vigtigst er det nok at begynde at hjælpe din dreng til at håndtere de situationer, som er svære for ham. Brug de gode stunder til at fortælle ham om, hvad du oplevede og fortæl en historie om, hvad du selv gjorde da du var på hans alder, og folk “gjorde den slags ting mod dig”. Det gælder basalt set om at hjælpe ham til at forstå at der er andre muligheder for handling end vold og aggression. Oftest er det lettest at forstå, når historien handler om en anden, og du er et forbillede, som han spejler sig meget i.
   Overvej at tale med en børneterapeut. Det kunne være en tegneterapeut eller andet, der tænder barnet.
   Håber det giver mening ellers er du velkommen til at ringe.
   Mvh. Anders.

   Svar
 145. Lis
  Lis says:

  Hej Anders.
  Jeg har et lidt mere generelt spørgsmål vedr.
  ADHD: Jeg oplever at der har været en voldsom stigning i antallet af diagnosticerede ADHD tilfælde de sidste, måske 20 år. Er Det korrekt? Findes der statistik over dette? Hvis der er korrekt, hvad skyldes det så? Og hvis der ikke er flere med ADHD end for 20 år siden, hvorfor er der så så mange som får diagnosen?
  Mvh. Lis

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Lis
   Jeg har ikke en samlet statistik, men vil være opmærksom på at finde en, hvis jeg kan finde den. Jeg ved ikke engang om der er en samlet oversigt hos psykiaterforeningen eller hos staten et sted. Det er der uden tvivl.
   Der er mange forskellige forklaringer på, hvorfor flere får diagnosen end tidligere. Svaret vil afhænge af, hvem du spørger og om deres overbevisninger på området. Hvis du spørger en typisk psykiater, så skyldes det at lærerne og forældrene er blevet bedre til at identificere ADHD. Andre vil påpege en stigning i de miljømæssige faktorer – mere forurening, dårligere madvarer, mens andre vil påpege en øget stresspåvirkning og højere forventninger og krav til børnene både i hjemmet og i skolen. Andre igen vil sige at medicinalindustrien er lykkedes med at gøre børns problemer til en sygdom for at tjene flere penge. Det handler om perspektiv og overbevisninger.
   Der er formentlig ikke nogen af dem, der har entydigt ret. Det er som altid en kombination af flere eller alle faktorer.
   Hvad tror du selv?
   Mvh. Anders.

   Svar
 146. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Kaja
  Tak for roserne. Det er højt værdsat. ;)

  Din psykiaters udtalelse er i mine øjne enten tåbelig eller misinformeret. Ritalin og de andre ADHD mediciner virker på alle mennesker, så man kan ikke bruge medicinen til at diagnosticere ADHD. Det er i mine øjne uetisk og forkert.

  Hvis jeg var dig ville jeg gå til en anden psykiater og få en vurdering dér også.

  Jeg har set folk før, der oplever diagnosen som forkert, og ofte har de kunnet identificere mentale og psykiske knæk, der har udløst en kortere eller længere periode med stress/angst/uligevægt. Det lyder som om, det er dér indsatsen skal lægges.

  Stress, angst og fysisk uligevægt giver ofte de samme symptomer, som man har, når man kan få diagnosen ADHD.

  Det lyder som om du har haft en voldsom stress periode, og det sætter sig i systemet – både fysisk og psykisk. Læs Guide til Alternativ Behandling af ADHD – afsnittet om kropsterapi og binyretræthed. Det kunne lyde som om noget kognitiv terapi, en kostgennemgang, et ekstra skud vitaminer – og masser af søvn og motion ville være gaven til dig.

  Mvh. Anders.

  Svar
 147. Kaja
  Kaja says:

  Hej.
  Jeg er temmelig forvirret over AHDH – denne side er bare helt fantastisk – du er et fantastisk menneske og tak tak for det.

  Jeg er på optrapning af Motiron efter rådgivning af min psykiater med ordene ” hvis pillerne virker så er det ADHD – så skal vi bare finde den rigtige dosis”
  Jo pillerne virker – mere engergi – mere overskud til bare at gøre rent – på styr på flere ting osv.
  Nu har jeg læst her på siden og prøvet at få mere info om emnet for jeg føler ikke jeg helt rammer målgruppen
  Jeg kan overhovedet ikke genkende at skulle have de gængse problember i min barndom. Eller teenage årene.
  Jeg er nu 34 år – for 8 år siden fik jeg et gevaldigt knæk og var sygemeldt en måned med depression/stress. herefter er alt gået ned ad bakke. jeg fik sværere og sværere ved at fastholde jobs – jobs jeg var glad for.
  Nu har jeg ikke arbejdet i 2,5 år og det ligger langt fra at jeg kan begynde snart igen.
  Har du erfaring med andre som mig? Som måske ikke kan genkende symptomer før senere i livet som mig? Eller hørt fra andre at andre “ting” kan blokere for AHDH at komme frem?
  På forhånd mange tak

  Svar
 148. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Mads

  Der er masser af gode historier, hvor børnene kommer godt igennem livet og bliver skønne voksne, så hold fast i håbet og forventningen om at jeres barn nok skal klare sig!

  Hér er listen over ADHD Coaches i Danmark:
  http://www.altomadhd.dk/adhd-coaches-i-danmark/

  Med jeres søns alder, ville jeg tage et smut til Herning og tale med Trish Nymark. Hun har gode resultater med børn på den alder.

  Jeg håber, at du finder en, der passer til jer.

  Mvh. Anders.

  PS: Hold øje med Alt Om ADHD’s Guide til Alternativ Behandling af ADHD, der kommer på hér på siden på onsdag.

  Svar
 149. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Hanne
  Jeg kan sagtens forstå din bekymring. Det må være hårdt at være forælder på den måde, og have forsøgt alt hvad der står i ens magt, og så oven i købet vide at det man gør ikke nødvendigvis er en hjælp på lang sigt.
  Der findes helt sikkert stadig muligheder for en 23 årig. Jeg har folk i min praksis i alle aldre, og jeg har gode resultater i alle aldre. Min oplevelse er at 23 er en fin alder til at udvikle sig, når man får de rigtige værktøjer og kommer i hænderne på de rigtige folk.
  Hvis han er i Københavnsområdet, så send ham ind omkring mig på:
  http://www.adhd-coach.com
  og ellers kan du tjekke på listen hér og se om der er ADHD Coaches andre steder i landet, der kan bruges:
  http://www.altomadhd.dk/adhd-coaches-i-danmark/
  Alternativt vil mange have glæde af en psykolog med fokus på det kognitive udviklingsarbejde.
  Mvh. Anders.

  Svar
 150. Mads Thomsen
  Mads Thomsen says:

  Hej.
  Vi har en dreng på næsten 5 med ADHD problematik. Det gør det svært for os at fungere som familie. Har læst om en adhd coaching og synes det kunne være godt for os at prøve. Kan du anbbefale nogen omkring Århus.

  Er der slet ikke nogen med nogle “gode historier”, hvor det går alligevel?.
  kh.
  Mathom

  Svar
 151. Hanne Storgaard Møller
  Hanne Storgaard Møller says:

  Hej!!

  Som forældre til 1 nu voksen barn (23 år), føler jeg en fortsat kamp, og er tilskuer til et liv som bestemt ikke er hensigtsmæssigt. Det handler om manglende ro, konsekvenstænkning, misbrug, depression, intet økonomisk overblik, impulshandlinger, kan ikke fastholde job, sygemeldinger m.m.
  Ofte må jeg træde til med økonomisk hjælp, men har jo en begrænset mulighed. Desuden fylder det – for er det egentlig at hjælpe……er faktisk overbevidst om at det ikke er at hjælpe, men… En følelse af afmagt og kampe i rigtig mange år. Min søn fik diagnosen allerede som 12 årig. Tålte ikke retalin. Han kan ikke læse og skrive.
  Sidder og tænker: findes der muligheder efter alle disse år – hvordan hjælper jeg bedst. Er bekymret for hans fremtid, og ikke mindst hans rolle som far.
  Jeg har to velfungerende sønner. En som er ældre og 1 yngre.
  Med venlig hilsen
  en mor

  Svar
 152. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Pernille
  Du har ret i at meget af det, jeg skriver om, handler om ADHD og ikke ADD.

  Det der sker inde i hovedet på disse skønne mennesker er ganske rigtigt vidt forskelligt.

  Folk med diagnosen ADHD beskriver deres følelser som vulkaner, eksplosioner, og andet med masser af energi.

  Folk med diagnosen ADD har typisk lige stå store følelser, de beskrives bare som glasklokker, mure, støj, filtre, og andet der holder dem mentalt adskilt fra verden omkring dem og derfor kan have svært ved at indgå i dialog og sociale sammenhænge.

  Mange kurser handler om konflikthåndtering, og vrede er måske den mest gennemgående følelser. Det er også ofte den, jeg bruger, når jeg skal forklare om mit arbejde, fordi vi alle kan forstå den.

  På mine kurser arbejder vi også med, hvordan man kan håndtere andre situationeer og følelser. Kurset er bygget om omkring at forældrene får værktøjer til at tale med deres børn om deres følelser og adfærd på en ny måde. Så vil du kunne snakke med din søn om, hvordan han har det, når han lukker sig inde i sig selv, hvordan han har det med andre mennesker, og hvad der skal til for at han får det lettere med sine omgivelser.
  Læs mere hér:
  http://www.adhd-coach.com/adhd-kursus/

  Det lyder som om jeres søn har lært noget af jeres måde at være sammen med andre mennesker. Det er helt fint. I kan med fordel træne nogle sociale kompetencer sammen med ham, så han om ikke andet “forstår” hvordan man gebærder sig sammen med andre. Lær ham det ved at fortælle ham om, hvad I tænker og gør, når I skal være sammen med andre mennesker og når I skal møde fremmede. Det er en god måde for børn at lære af deres primære forbilleder – forældrene.
  Mvh. Anders.

  Svar
 153. Pernille Buttenschøn
  Pernille Buttenschøn says:

  Hej
  Jeg har læst en del på denne super side men har svært ved at forholde mig til det. Min søn har diagnosen ADD og ikke ADHD, derved oplever jeg at det jeg læser om ikke passer så godt på vores situation for det vi kæmper med er jo bagateller i forhold til alt det som bliver fortalt om.
  Hvordan bruger jeg det jeg læser om ADHD i forhold til ADD? De kruser som bliver afholdt om ADHD kan jeg bruge dem? De virkser så målrettet på ADHD og virker voldsomme på en mor med et barn med ADD. Det er virker også som dem med ADD kun udgør en lille del. Jeg syns det er svært at være mor til et barn som ikke er som alle andre.
  Er det ok at min søn på 10 har nok i et liv på sin bondegård hvor han leger sine lege mens han høre lydbøger og passer sine dyr og resten af familien og er sammen med os? At han kun ser ganske få jævnalderne men er tit sammen med voksne? Det skal ses i lyset af at hans vi hans forældre ikke er til mange mennesker og nok ikke er så sociale – gæster er fint men det er fint de går igen.
  mange tanker fra min side.
  Mange hilsner
  Pernille

  Svar
 154. marly.
  marly. says:

  Hejsa.

  Jeg har et spørgsmål du måske kan hjælpe mig
  med. Min søn på snart 13 år har meget svært ved
  at koncentrere sig i skolen og er slet ikke på
  niveu med sine kammerater. han er på 3kl. niveu
  hvad angår fagene: dansk og engelsk. hvad mate-
  matik angår går det meget bedre. Og det er mild
  sagt en u-mulig opgave at stille regler op for
  ham hjemme da han ikke (kan) vil imødekomme dis-
  se. Får han tv-forbud i et par dage blir han
  vred og trodsig men overholder det alligevel.
  problemet er at han (tror) at det er iorden at
  svare igen. han tar ligesom ikke ved lære. han
  sir ikke til sig selv hov! det der gav mig tv-
  forbud sidst så jeg må nok hellere opføre mig
  ordentligt. Siden han gik i 1-2 kl. har jeg fået
  at vide at han ofte røg i konflikter med de
  andre børn da hans forsøg på at komme i kontakt
  med dem gav sig udslag i at de i stedet vendte
  ham ryggen. Kammeraterne udelukkede ham mere og
  mere fra legen i frikvarterende og i hans for-
  søg på at være med skubbede han til dem eller
  hev dem i tøjet..de blev selfølgelig sure over
  dette og han stod nu helt alene tilbage i skole-
  gården. Han kan sagtens opføre sig rimeligt for-
  nuftigt. Og kan ligeledes koncentrere sig om en
  ting i længere tid ad gangen. Han elsker at male
  og tegne samt at bygge lego. Men så snart der er
  andre mennesker tilstede forsøger han at få
  deres opmærksomhed ved at spille fjollet og blir
  som et lille barn på 4 år. han sir selv at det
  er et forsøg på at få dem til at grine….Og han
  forstår tilsyneladende ikke at det ikke er den
  rigtige måde at gøre det på. At de istedet ven-
  der ham ryggen. HVAD GØR JEG!!!!!!!!!!!!!!
  vær venlig at svare mig pr. mail…da jeg gerne vil være anonym. pft. marly.

  Svar
 155. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Maibritt
  Det kan helt klart anbefales at tage fat om din søns diæt. For mange af børnene er det supervigtigt, hvad de får at spise i forhold til, hvordan de har det og dermed hvordan de opfører sig.
  Du kan finde et par rigtigt gode bøger om det på denne side:
  http://www.altomadhd.dk/boeger-om-adhd/boger-kost-adhd/
  Jeg er ikke fagperson på det område, men har selv haft rigtigt gode erfaringer med at udelukke sukker fuldstændigt fra min diæt. Det samme har mange af mine klienter.
  Dertil har jeg så fjernet så mange hurtige kulhydrater som muligt, spiser så mange rå grøntsager som muligt, og bruger god tid på at spise dem. Det virker enormt godt for mig. ;)
  Mvh. Anders.

  Svar
 156. Maibritt Porsmose
  Maibritt Porsmose says:

  Hej
  Jeg har en 11-årig søn, som fik konstateret ADHD som 7-årig. Han har siden fået støtte i både skole og SFO. Han har fået Ritalin og siden jul 2009 fået Concerta. Det fungerer nogenlunde, men dog er jeg usikker på, om medicinen er den rigtige vej og om der findes alternativer. Han har meget lidt appetit og er meget kræsen. Har læst et par artikler om diæt for ADHD-børn – er det noget som kan anbefales og hvilke diæter er de bedste?

  På forhånd tak.

  Mvh.
  Maibritt

  Svar
 157. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Berit og Mathias
  Bøger der kunne være gode er:
  Secret Of Happy Children – giver dig nogle clues til, hvordan du kan håndtere dine udfordringer. Samme forfatter har skrevet om at være forælder til drenge.
  101 Healing Stories For Kids And Teens – kunne være god, hvis du og Mathias er komfortable med engelsk.
  Overcoming ADHD – har jeg selv lige købt og glæder mig enormt til at læse
  Lykkelig uden grund – anbefaler jeg til alle! Der er tanker og små øvelser deri, som kan være gode for både dig om Mathias – om at være lykkelig og tænke lykkeligt.
  Nærvær – sjove øvelser til at træne nærvær.
  12 Effective Ways to Help Your Add/Adhd Child – har jeg også lige købt og glæder mig til at læse – ser god ud. Igen – engelsk er et must.
  The Survival Guide for Kids with ADD or ADHD – er direkte til barnet – igen på engelsk.
  Bøgerne kan du finde inde på siden Bøger om ADHD øverst på denne side – ellers klik på en af de andre og find den på Saxo. Ganske få af dem kan findes på danske biblioteker. Søg evt. på Bibliotek.dk
  Kursusmulighederne er mere begrænsede. I kan læse mere om ADHD foreningens kurser på deres egen hjemmeside adhd.dk.
  Du kan også læse om mit forældrekursus, som er til forældre til børn med diagnosen ADHD.
  Eller du kan se nærmere på mig Familiekursus ADHD, som er et kursus kun for dig og Mathias. Så får I coaching og forståelse af, hvad der er på spil – og indsigt i, hvad der skal til for at I kan komme videre på en god måde.
  Du kan læse om begge kurser hér:
  http://www.adhd-coach.com/adhd-kursus/
  Ring eller skriv gerne igen, hvis du har flere spørgsmål.
  Mvh. Anders.

  Svar
 158. Berit Lunderskov
  Berit Lunderskov says:

  Hejsa
  Jeg har en søn på 12 år der har fået konstateret ADD, hvilke bøger og kursuser kan være nyttige for mig/os???
  MVH Berit og Mathias

  Svar
 159. Susanne
  Susanne says:

  Hej

  Jeg er pædagogstuderende og har lige færdiggjort en opgave om samfundets krav til børn med ADHD.Jeg kunne konkludere at der bliver stillet høje krav til børn generalt og at mange af disse krav er næsten umulige at leve op til for børn med ADHD. Jeg kom efterfølgende til at tænke på, hvilke krav børn med ADHD burde have til samfundet, altså vende problematikken. Har nogen herinde lyst til at kommentere på dette?
  Med venlig hilsen
  Susanne

  Svar
 160. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Vibeke
  Tak for dit indlæg. Jeg tror godt, at jeg forstår hvad du vil med det.
  Der er en gang imellem nogle kurser for teenagere, og det er ved at være længe siden, at jeg selv har hørt om et.
  Jeg har en del teenagere igennem hos mig til coaching, og det giver dem et frirum, hvor de dels kan tale med en anden deres forældre om deres problemer, dels kan de arbejde med deres problemer uden at de føler sig syge eller handicappede.
  Normalt, når jeg møder teenagere i min praksis, så er det enten kommunen eller forældrene der betaler for coachingen.
  Jeg tror måske, at det er ved at være tid til at jeg holder et kursus for dem… ;)
  Hold øje med kurserne på http://www.adhd-coach.com.
  Mvh. Anders.

  Svar
 161. Vibeke Pedersen
  Vibeke Pedersen says:

  Hej Anders
  Håber du kan hjælpe mig, da jeg har en teenager søn på 15 år som fik sin ADHD diagnose i november måned 2008, han har nemlig svært ved at forstå sin egen diagnose, om hvordan han kan bruge den både positivt og negativt(tænker her på de begrænsninger der kan være i forbindelse med hans handicap). Jeg har ledt efter kurser for teenager med samme problemstilling på nettet og har haft kontakt til ADHD foreningen, som ikke har noget for unge teenager. Samtidig vil jeg så hører hvorfor man ikke tænker på at unge teenagere har eller kan have problemer med deres diagnose og ikke har nogen at snakke med om deres problemer og forståelse, for netop i den alder er det jo ikke altid nem for dem at snakke med deres forældre om de ting de nu tumbler med i deres liv som halv voksen og barn.
  Håber du kan forstå hvad jeg ville med det indlæg.
  Mvh Vibeke

  Svar
 162. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Susanne
  Jeg ved ikke så meget om selvhjælpsgrupper og grupper for unge og unge voksne med diagnosen ADHD. Jeg er ikke bekendt med om der eksisterer nogen af dem i Danmark.
  Overvejer selv at starte en gruppe op her i København, og det er endnu kun på tegnebrættet.
  Du kan evt. spørge ud på Facebook siden, hvis du vil høre med de andre fans om de kender noget til selvhjælpsgrupper og ungegrupper.
  Du kan finde ud af mere om ADHD coaching på min coaching hjemmeside:
  http://www.adhd-coach.com
  Mvh. Anders.

  Svar
 163. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Dennis
  Det er godt gået, at du har holdt gang i kampgejsten i så lang tid – og meget dejligt at der er kommet ekstra skub i den med denne side. Det glæder mig meget, for det er jo netop den måde, jeg hjælper andre. ;)
  Hvordan du kommer til at hjælpe andre er et helt andet spørgsmål!
  Det vil afhænge af en helt masse ting – hvor gammel du er, hvor du er i landet, hvor tæt er du på de mennesker, du gerne vil hjælpe, hvilke kompetencer har du allerede, som du gerne vil trække på – og så videre.
  Vil du hjælpe enkelte mennesker i dagligdagen eller vil du ændre verden?
  Hvis det er det ene, så kan du jo i princippet gå igang med det samme. Dine mange bøger vil give dig en eller anden form for ballast, som du kan øse ud af.
  Hvis du vil ændre verden, så kan du læse A Brief Guide to World Domination, som er inspirerende læsning.
  http://chrisguillebeau.com/3×5/a-brief-guide-to-world-domination/
  Kontakt mig igen, når du har gjort det. ;)
  Du kunne overveje at spørge dine venner til råds. Hvad vil de foreslå dig at gøre, og hvem kender de allerede, der har brug for din hjælp.
  Giver rådene mening, eller er det noget helt andet du har brug for?
  Mvh. Anders.

  Svar
 164. Susanne
  Susanne says:

  ….hov kommer lige med en ekstra kommentar, til den kommetar jeg lige har skrevet, vedr. unge med ADHD/ADD.

  Jeg vil også meget gerne vide, mere om coach til ADHD, og evt. selvhjælpsgrupper :)

  Igen, håber jeg i kan hjælpe :)

  Mvh. Susanne

  Svar
 165. Susanne
  Susanne says:

  Hej! :)

  Jeg vil rigtig gerne høre, om der findes noget, hvor man kan komme i kontakt med andre unge, med ADHD/ADD, evt. over internettet, kursus, arktivter eller noget andet?

  Jeg kan mest finde noget om børn med ADHD, eller forældre til børn med ADHD. Men jeg synes altså ikke rigtigt, det har lykkes mig at finde noget for unge.
  Og med unge, mener jeg ikke kun de helt unge :)
  Jeg er nemlig selv 27 år, og jeg tror at jeg har meget brug for at komme i kontakt med andre unge. Da vi “ligger på grænsen”, til ikke at være børn/teenager, ej heller forældre med ADHD eller forældre til børn med ADHD. Og derfor har vi måske nogle andre emner, som hæmmer os mere/anderledes i hverdagen, (den periode vi er i i vores liv lige nu).
  F.eks. håndtering af kærlighed, (måske ensomhed), takle det “normale liv” så vi f.eks. nemmere kan opsøge kontakt til venner/kærester/fritidsarktivter, uddannelse, familie osv.
  Altså komme ud i “den virkelige verden”, og komme videre med livet (“begynde livet”).

  For mine “normale” vennner, kan ikke sætte sig ind i eller forstå hvad jeg kæmper med, og hvorfor jeg ikke bare gør som de og “alle” andre unge.
  Og jeg synes det er svært og beskrive for dem, hvordan jeg har det, og hvorfor jeg reagerer som jeg gør osv.

  Findes der noget hvor man kan komme i kontakt med andre unge med ADHD/ADD?
  Behandlingssteder?
  Arktviter?
  Kursus?
  (måske bofællesskaber?)

  …eller bare et eller andet, hvor man kan komme i kotakt med andre unge?

  Jeg bor selv i StorKøbenhavn, men ønsker om vide, hvad der er, (om der er noget), i hele landet og ikke bare København området :)

  Håber i kan hjælpe :)

  Mvh.
  Susanne :)

  Svar
 166. Dennis
  Dennis says:

  okay.. det sidste spørgsmål fik jeg svar på via din coach hjemmeside.

  hvordan kan jeg komme til at hjælpe andre?
  så det gør en forskel i deres liv.

  Svar
 167. Dennis
  Dennis says:

  Hej Anders..

  Først vil jeg sige rigtig flot arbejde med hjemmesiden, og 2 tommelfingre op for dit arbejde.

  Jeg fik stillet diagnosen adhd i januar 2010.
  var ked, fortvivlet, og havde mistet alt håb for fremtiden.

  De sidste mange år har jeg læst mig igennem en masse bøger og hjemmesider omkring selvhjælp, men da jeg ikke kendte til mine kerneproblemer, var det ikke til at finde ud af hvilke teknikker der var relevante/mest effiktive. Det har hjulpet mig meget på enkelte punkter, men har stadig haft følelsen af at støde hovedet imod en mur mange gange.

  Min indre figther er nærmest genopstået, i bedste rocky stil, for den viden jeg kan suge til mig via din side, og min viden om mine problemer, gør at fremtiden ser meget lys ud. Nu skal jeg have struktureret min hverdan så den passer til mig og min hverdag.

  Jeg beundrer dit arbejde meget, og vil gerne høre lidt om hvordan jeg kan komme til at hjælpe andre med at finde deres optimale dagsrytme, og give dem ambitioner, få deres fighter frem og leve et mere positivt liv.

  Står der evt et sted noget om hvordan du har nået den possition du har idag?

  MVH Dennis

  Svar
 168. Susanne Georgetown
  Susanne Georgetown says:

  Hej Anders
  Jeg fandt det jeg søgte, ved at følge dit link. Tusinde tak for hjælpen.

  Hilsen Susanne

  Svar
 169. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Birgit
  Det ved jeg faktisk ikke.
  Det kan være, at der er nogle af de andre læsere, der kender nogle selvhjælpsgrupper.
  Jeg har selv overvejet at starte en gruppe i København.
  Hvor er du henne i landet?
  Mvh. Anders.

  Svar
 170. Susanne Georgetown
  Susanne Georgetown says:

  Hej
  Har du viden om de danske og udenlandske ungersøgelser, der viser mellem 2 -5 % af skolebørn har ADHD. Jeg har læst det flere steder, men der er ingen kildeangivelser, hverken på ADHD.dk eller i bogen “Om børn og unge med ADHD” af Dorte Damm og Per Hove Thomsen. Da jeg regner med at skrive opgave om emnet, har jeg brug for en kilde. Håber du kan hjælpe mig.
  Hilsen
  Susanne

  Svar
 171. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Pernille
  Det væsentlige spørgsmål er helt sikkert – hvad vil du bruge det til?
  Det at få sat en label på kan ganske rigtigt nogle gange hjælpe folk omkring en til at i højere grad at acceptere den uhensigtsmæssige eller anderledes adfærd.
  Og diagnosen er på den måde desværre ikke forklarende, så den alene vil ikke hjælpe dig til at få det bedre – andet end måske i form af en accept af tingenes tilstand.
  Overvej om du vil have diagnosen, og hvilke konsekvenser (+/-) det vil have at du får den.
  Se evt. http://www.altomadhd.dk/2010/03/skal-jeg-ga-til-psykiater-og-finde-ud-af-om-jeg-kan-fa-diagnosen-adhd/
  Og find ud af med dig selv, hvad der skal til for at du får det bedre.

  Svar
 172. Pernille Buttenschøn
  Pernille Buttenschøn says:

  Hej
  Hvad med ADD? Min dejlige søn på 10 har diagnosen ADD og bare at få skolen til at forstå at det er et problem at han ikke faligt er med har været en kamp de sidste 2 år. Havde han været ADHD var der grebet ind før. Nu har ressource pædagogen skrevet en redegørelse og vi arbejdet på at skoleskifte. Jeg har selv en henvisning liggende til psykiater for at redegjort om jeg har en ADD. Så er det store spørgsmål hvilken psykiater skal jeg vælge, men er anbefalet en i Klaundborg af min søns psykiater. Hvad vil jeg bruge det til? Forståelse for handlinger og opførelse – psykolog har ikke hjulpet – måske kan familien få en forståelse for hvorfor jeg reagere som jeg gør. Men systemet er tungt at danse med.
  Med venlig hilsen
  Pernille Buttenschøn

  Svar
 173. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Erik
  Dejligt at høre, at du er kommet så langt så hurtigt. Godt gået!
  Nu gælder det så om at finde ud af, hvad der skal til for at du bliver ved med at have det godt, så du kan få styr på fremtiden.
  Hvis du er bange, så find ud af, hvad du er bange for, og find ud af, hvad der skal til for at du kan føle dig tryg og på rette spor.
  Måske kan du bruge dette indlæg til noget:
  http://www.altomadhd.dk/2010/03/sadan-kommer-du-i-malrammen-og-begynder-at-loese-problemerne/
  Fortsat god rejse.

  Svar
 174. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Tina
  Det er hårdt at støde hovedet mod en mur i 5 år! Jeg har desværre hørt din historie før, og jeg synes at det er superærgerligt at man skal have en diagnose for at man kan få ordentlig hjælp – og at det så oven i købet er svært at komme igennem til udredning er jo helt hul i hovedet.

  1) Når det er svært at komme igennem det kommunale system, så kan du undersøge, hvad der er af private muligheder for at støtte din søn. Det kan være en dygtig kognitiv psykolog eller en specialiseret ADHD Coach.
  http://www.adhd-coach.com

  2)Det er desværre et felt, hvor jeg har meget lidt indsigt. Der findes nogle private muligheder for at få udredt din søn uden om PPR, og jeg ved ikke hvor du skal henvende dig. Det må du lede efter på nettet – eller spørge på Alt Om ADHD’s Facebook side.
  http://www.facebook.com/AltOmADHD

  Svar
 175. erik rudolph
  erik rudolph says:

  jeg er 42 år started på ritalin for ca 14mdr siden kommer ud af alt medicin 40- 50 tab dag stopper med rygning 31/12-09 ca60-80 smøger.har altid haft fart på (meget).får nu 5gange 20mg uno daglig,for mig er det ikke nok mere,lægen vil se?.ritalin har gjort jeg for første gang i livet har så nogen lunde kontrol,vi har d10/4-10 er lynhurtig hvis nogle prøver lidt løgn eller jeg kan høre de snakker sgu bare.er meget bange for fremtid.er god til dansk,matematik:regning,rimlig engelsk og god til tysk,jeg lever.huraa

  Svar
 176. Tina Mattebjerg
  Tina Mattebjerg says:

  Hejsa,
  Jeg har en søn på 14 som i hele sin skoletid har haft indlæringsproblemer. Han har gået et klassetrin om og går nu i 6. klasse. En test via PPR har vist at han er normalt begavet (som forventet) men scorer lavt på koncentrationsevne og forarbejdningshastighed.
  Han har ingen koncentrationsbesvær ved f.eks. bygning af legomodeller, hvor han kan sidde koncentreret hele dagen. Men i forbindelse med skolearbejde, bliver han meget let distraheret af lyde og andre indtryk. Han har svært ved at modtage beskeder (flere ad gangen går slet ikke), han lever ofte i sin egen “osteklokke” glad og ubekymret. desværre resulterer det i at han ikke helt kan begå sig som sine jævnaldrende.
  Alt i alt kan jeg genkende rigtig mange af de symptomer der forbindes med ADHS opmærksomhedsforstyrrelse.
  Psykologen som har foretaget test foreslog kontakt til en læsekonsulent. Desværre kan vi ikke få kontakt med nogen da min søn går i en privat skole og kommunens læsekonsulent er overbebyrdet og ikke må tage flere elever ind.
  Hvilket leder til mit spørgsmål – Hvor går vi hen og får hjælp til at støtte vores søn i en positiv udvikling? Vi har kæmpet med det kommunale system i 5 år nu UDEN resultater overhovedet. Vi har brug for nogle værktøjer til at støtte hans udvikling i langt højere grad end en egentlig diagnose, men ofte kræves en diagnose for at få indsigt i de rigtige værktøjer.
  Vores egen læge siger at han er bundet på hænder og fødder, en henvendelse til et regionalt sygehus vil resultere i anmodning om at benytte det kommunale PPR, hvilket jo ikke har givet resultater overhovedet.
  Findes der muligheder for at få undersøgt/udredt min søn uden om PPR eller er der lovgrundlag for at presse kommunen yderligere for behandling?

  På forhånd tak for hjælpen.

  med venlig hilsen
  Tina Mattebjerg

  Svar
 177. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Kasper
  Hver eneste person, jeg taler med om medicin oplever nogle vidt forskellige ting med både effekter og bivirkninger.

  1) Jeg har snart hørt om alle de forskellige bievirkninger, som man kan forestille sig, så det vil være meget naturligt i mine øjne, hvis du oplever at du sveder mere.

  2) Jeg oplever at nogle folk kommer helt af med deres medicin, og at en del trapper ned, efterhånden som de får mere og mere styr på tanker og følelser, og får mere ro på i hovedet.

  3) Der er mange med diagnosen ADHD, der har mange bekymringer. Det har som udgangspunkt ikke noget med diagnosen at gøre, men er en naturlig konsekvens af at føle sig anderledes, utilpasset, og måske ikke have fuld tillid til sig selv og sine tanker/handlinger.

  4) Du kan sagtens søge om støtte hos din kommune til at komme ind til mig, hvis du har lyst til det. Det er så vidt jeg ved, ikke noget i Næstved.

  Håber det giver lidt svar – ellers ring.

  Mvh. Anders.

  Svar
 178. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Mie
  Hov, jeg fik da ikke svaret dig!
  Det lyder hårdt at leve sammen med en mand, der har den slags problemer, og oven i købet ikke vil gøre noget ved det.
  Du kan desværre ikke “tvinge” andre til at tage imod hjælp eller til at udvikle sig personligt.
  Det bedste du kan gøre i din situation, er at tage dig godt af dig selv. Mærke efter helt ind i dig selv og finde ud af, hvad du har brug for i dit liv, og hvad der skal til for at du får det.
  Det er din mand, der har ansvaret for sit eget liv, lige som du har ansvaret for dit.
  Hvis det betyder, at du går fra ham, så er det ok, for du skal leve dit eget liv.
  Du kan med fordel tage kærlig hånd om dit eget liv og din livsglæde, – og give slip på ansvaret for andres liv.
  Håber det bedste for dig.
  Mvh. Anders.

  Svar
 179. Kasper
  Kasper says:

  Hej, jeg er 25 og har haft diagnosen ADD i ca 5år. Jeg får ritalin uno, og oplever at jeg kommer meget hurtigt til at svede, og det er en stor gene for mig, når jeg laver styrketræning, eller når jeg har idræt på pædagoguddannelsen. Ved du om det er en normal bivirkning ved ritalin Uno? Min psykiater siger nemlig at det ikke har nogen sammenhæng, selvom mange informationer på nettet siger det har. Oplever du nogensinde folk der kan komme helt af med deres medicin? Og ses det ofte at man ved siden af sin ADHD, opbygger mange bekymringer, især forbundet med sociale aktiviteter ? Undskyld de mange usammenhængende spørgsmål, men det er nogle emner der virkelig går mig på iøjeblikket.

  Tak for at du vil kigge mit rodede indlæg igennem.

  MVH Kasper

  PS. Kender du til nogle gode hjælpemuligheder i nærheden af Næstved? Helst noget der er tilskudsberettiget, da min økonomi ikke er den bedste som studerende.

  Svar
 180. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Benny
  Det lyder meget sympatisk, at du ikke vil komme til ulejlighed. Husk blot at systemet er til for at hjælpe dig, så hvis du mener at have behov for en ny udredning, så kan du med sindsro søge til din egen læge og lade ham/hende hjælpe dig videre til en psykiater.
  Du kan også finde psykiatere, der tager klienter ind uden om sygesikringen, og der kan jeg desværre ikke hjælpe dig.
  Måske hvis du stiller spørgsmålet på Facebook-siden, at der er andre, der kan hjælpe?
  Mvh. Anders.

  Svar
 181. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Elise
  Ja, det er jo lidt af en udfordring! ;)
  Jeg prøver gang på gang at fatte mig i korthed, og jeg er godt opmærksom på, at det sjældent lykkes. Jeg håber, at du finder motivation til at gå dem igennem alligevel. Måske vil det hjælpe hvis du printer dem ud?
  Mvh. Anders

  Svar
 182. Bennny
  Bennny says:

  Hvor kan jeg få en udredning uden at involvere egen læge ?
  Jeg ønsker udredning fordi jeg lige har hørt om ADD og det ligner meget mig – har fundet WHO’s Adult selfreport scale-V1.1 screener og rammer ret rent. Har i en årrække været i medicinsk og terapeutisk behandling for depression og angst, og uagtet jeg har det bedre i behandling end uden, så har jeg ikke flyttet mig meget op over overlevelse.
  Jeg ønsker ikke at involvere egen læge i udgangspunktet – hvis jeg tager fejl så vil jeg helst ikke komme til ulejlighed.
  Hvis det viser sig at være “min” diagnose, så vil det være en kæmpe lettelse. Jeg er en klassisk under-performer, intelligent men lever på ingen måde op til mit potentiale. Har en erhvervskarriere så lang som en arm, men er idag selsvtændig for det er det eneste jeg kan få til at virke i længere tid af gangen.

  Svar
 183. elise
  elise says:

  hejsa
  det er meget godt med alle dine atikler osv,men jeg har bare ikke tålmodighed til at læse dem!!!
  jeg har ADHD,hvad skal jeg gøre????

  Svar
 184. Maibritt N.
  Maibritt N. says:

  Hej Mie,

  Kender du udtrykket:

  “Man kan trækket en hest til truget – men man kan ikke tvinge den til at drikke”!

  For mig lyder det somom du har forsøgt at være dér for din mand, undersøgt forskellige muligheder for hjælp osv.

  Jeg ved ikke hvorlænge du har kæmpet hans sag og jeres forhold – men på ét el. andet tidspunkt er man nødt til at standse op og se på hele situationen.

  1) har du et reelt håb om at han vil ændre sig og tage imod hjælp evt. medicin.

  2) hvordan vil det være for dig, at forestille dig 5 år ud i fremtiden – at du står i samme uændrede situation? Har du lyst til fortsat at leve sådan?

  3) Hvad er DINE ønsker og behov?

  Nogle gange må man indse at tingene er, som de er.

  Du kan ikke tage ansvaret for din mand, hvis han ikke selv ønsker det…..

  Det eneste du kan tage ansvar for – er DIT liv.

  Tanker fra
  Maibritt

  Svar
 185. Mie Tommerup
  Mie Tommerup says:

  Hej.
  Min mand har ADHD. 11 i hans familie har ADHD, deriblandt hans egen søn.
  Problemet er at han under ingen omstændigheder vil medicineres eller behandles på anden måde.
  Nu står vi for at skulle skilles, fordi én af hans symptomer er at han er meget følelseskold, og hvis man vil røre ved ham, spjætter han som om en bi har stukket ham. Han har også OCD symptomer, der viser sig ved at han laver konkurencer med sig selv heletiden. Han trækker ud i toilettet når han starter med at tisse, og så skal han være færdig med at tisse, inden vandet stopper med at løbe, osv…
  Han er meget hyperaktiv og kører i højt gear hele dagen igennem, med det resultat at han sover hver aften på sofaen kl halv otte.
  Jeg synes ikke at jeg kan være tjent med det liv længere, jeg har fået nok, men kan man på nogen måde overtale et menneske med ADHD til at få noget hjælp, hvis han ikke vil?
  Er der ellers noget jeg kan gøre, for at afhjælpe problemet?
  Mvh.
  Mie

  Svar
 186. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Eva
  Tak for roser. ;)
  Jeg har helt sikkert nogle forskellige bud, og det er jo meget forskellige ting, som skal adresseres.
  At komme igang med ting kræver ofte at du hver gang du vil igang med noget tager en diskussion med dig selv om hvorfor det er vigtigt for dig på kort sigt og på lang sigt at gøre det, du gerne vil gøre. Læs evt. Slug Frøen! fra adhd bøger siden.
  Modløshed kan du arbejde med på mange måder. Mindfulness meditation er godt til det, Nuets Kraft giver et godt perspektiv på modløshed, og bogen Lykkelig uden grund er en rigtig god ressource med øvelser, du kan lave for at finde ind nogle positive følelser i dig selv.
  I forhold til kommunikation med andre, så er en af mine favoritter bogen How to Win Friends and Influence People af Dale Carnegie. Den findes også på dansk. Oversættelse burde være: Hvordan du gør dig fortjent til venner og påvirker dine omgivelser. Jeg kan ikke huske hvad den er oversat til. Den giver et fantastisk indblik i nogle mekanismer mellem mennesker, som kan hjælpe dig til at få en meget mere konstruktiv kommunikation med andre.
  Alle bøgerne kan du finde på
  http://www.altomadhd.dk/boeger-om-adhd/
  og du kan låne dem på biblioteket.
  Hvis du vil have mere specifikke råd, så spørg igen! ;)
  Mvh. Anders.

  Svar
 187. Eva Dalsgaard
  Eva Dalsgaard says:

  Hej Tak for god information og gode artikler.
  Jeg er en dame på 36 med ADD og oplever at det er svært at finde hjælp til de specifikke ting jeg som ikke er hyperaktiv kæmper med. Kampen for at komme igang med ting, modløshed, kommunikation med andre osv. Jeg oplever at mine spørgsmål bliver tolket som invendinger og en almindelig kommentar om noget altid bliver fejltolket til kritik – selv når jeg forsøger at give en kompliment. Har du nogle tricks i ærmet?

  Svar
 188. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Ida
  Der er helt sikkert noget, du kan gøre for at få styr på dine tanker.
  Du kan ansøge din kommune om at bruge en ADHD Coach som mig eller en kognitiv psykolog til at hjælpe dig med at få styr på tankerne. Du er velkommen til at ringe, hvis du vil have en snak om mulighederne.
  Du kan også selv læse nogle bøger eller høre nogle CD’er, der kan hjælpe dig. Gå på dit lokale bibliotek og find nogle bøger og cd’er om mindfullness meditation.
  Du kan lade dig inspirere af boglisten på http://www.altomadhd.dk/boeger-om-adhd/
  Spørg gerne igen. ;)
  Mvh. Anders.

  Svar
 189. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  @Henriette Det ville bestemt være dejligt med et samlet system, hvor man kunne se ventelisterne for de forskellige psykiatere.
  Jeg har kun deres kontaktinformationer og er ikke i kontakt med dem selv, så jeg aner desværre ikke hvad deres ventetider er.
  Det er bare om at begynde at ringe og se hvor du kommer igennem hurtigst…
  Mvh. Anders.

  Svar
 190. Ida Christensen
  Ida Christensen says:

  hej :)
  jeg er en pige på 19 år og fik konstateret ADHD for nogle måneder siden.
  Det har hjulpet meget på mine tanker, men de er der stadig og jeg føler stadig de fylder meget.
  Jeg føler ikke at jeg kan styre mine tanker og det er mest når jeg er alene eller jeg skal til at sove.
  Tankerne er omkring ting jeg har gjort og ikke gjort og det går meget ud over min psyke.
  Er der noget jeg kan gøre for at få styr på mine tanker?

  Svar
 191. Maibritt N.
  Maibritt N. says:

  Hej,

  Jeg skriver idet jeg har en bror på 42 som hele sit liv har måtte kæmpe med sig selv og hans plads i verden.
  som barn gik han på børnepsyk idet “han ikke kunne sidde stille i skolen”.

  Med den viden jeg har i dag – vil jeg sige at han havde DAMP el. som det bla. nu hedder ADHD.

  Som mange andre med disse diagnoser har han kæmpet mod afhængighed til bla. alkohol – han var været lidt småkrinimel, han har aggressivitet og ofte kaotiske tanker.

  Jeg kan ikke “redde” min bror – det må han selv gøre – men jeg kan støtte ham.

  Kan du hjælpe mig med alm. kendetegn på voksne med ADHD – så jeg har det med mig når jeg tager en snak med ham.

  Mvh,
  Maibritt

  Svar
 192. Jesper Navgård
  Jesper Navgård says:

  Hvornår skal man lade sig teste?
  Hej,
  Jeg har en søn på 14 som har fået konstateret ADHD for 1 år siden, og jeg kan selv kende en del af symptomerne for eksempel glemsom, sjusker, irritabel, skiftende humår, let afledelig og ikke at gøre ting færdige jeg er begyndt på. Derudover har en en slag uro eller indre rastløshed og ofte svært ved at koncentrere mig eller holde koncentrationen. Men jeg har taget en god uddannelse, som tog lidt længere end normalt, og har et godt job. Så jeg ville nok ikke have tænkt at der var noget galt, hvis ikke min søn fik det konstateret det. Jeg har talt med flere (også læger) som siger, at når jeg kan klare arbejde og uddannelse, skal jeg ikke tænke på ADHD. Har du nogle holdninger til hvornår man skal lade sig teste og hvornår det giver mening at tænke i de baner?

  Svar
 193. henriette aagaard
  henriette aagaard says:

  Hej Anders. Kunne du evt tilføre siden VENTELISTER på de forskellige psykiatere.
  Jeg har store problemer med bare at få en tid til min søn på 6 år. Her i Holbæk er der over 6 md ventetid til en privatpraktiserende psykiater. Så min sidste mulighed er at blive henvist til det etablerede system, hvor de har en regel der siger max 2 md til undersøgelse og kan de ikke levere det,så har man ret til andre private tilbud…. men men men de har jo allesammen enorme ventelister… mvh Henriette

  Svar
 194. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Gitte
  Jeg sidder her med ICD-10 foran mig, og her hedder det Hyperkinetiske forstyrrelser (F90), og har kriterier, der svarer nogenlunde til de amerikanske.
  I ICD-10 findes der underkategorierne Forstyrrelse af aktivitet og opmærksomhed (F90.0) og Hyperkinetisk adfærdsforstyrrelse (F90.1) samt et par underkategorier, der svarer til noget restgruppe.
  Der er altså kun en to-deling i ICD-10 så vidt jeg kan forstå det.
  Det er i den amerikanske DSM (Diagnostics and Statistics Manual) at man dels kalder diagnosen ADHD, dels bruger tre-delingen.
  Håber det giver svar. ;)
  Mvh. Anders.

  Svar
 195. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej A-M
  Det lyder helt sikker som om, det vil være godt for dig at finde en at tale med om det hér, så du kan få det bedre med dig selv og din datter.
  Selvmedicinering med alkohol er meget almindeligt, og det er desværre en rigtig dårlig måde at få det bedre på, fordi det giver problemer med dit sociale liv, der er afgørende for at du har det godt.
  Dine tanker kan du godt lære at håndtere på en anden måde.
  Du kan overveje en kognitiv psykolog eller en ADHD coach.
  Begge dele kan du få støtte til via kommunen, når du har diagnosen ADHD.
  Mvh. Anders.

  Svar
 196. Danny
  Danny says:

  hejsa Anders Rønnau
  jeg har prøvet om jeg kunne smide et debat indlæg ind på facebook gruppen “alt om ADHD”
  et jeg selv har skrevet en dag på, hvor jeg følte overskud til at samle tankerne om min egen fortid og mit voksenliv med ADHD, en historie der forklare lidt for mig forskellen på en der måske tænker lidt meget og får strattera, idag får jeg kun 2 piller dagligt af 40 mg, men vil gerne prøve at sende det til dig det screenshot, og ligge til debat derinde, i forhold til om man tager strattera eller ritalin og hvad man har bedst gavn af, jeg ved mit strattera virker positivt for mig, men tænker på om det kunne give andre noget i forhold til hvad de skal høre lægen om hvilket middel de helst vil prøve og måske noget feedback…

  kan jeg sende dig det screenshoot jeg har skrevet? også kan du se om det kan bruges, i et debat emne derinde???

  har smidt lidt andre info i tråden derinde til andre folk?

  med venlig hilsen
  Danny

  Svar
 197. Gitte Løgstrup
  Gitte Løgstrup says:

  Jeg har et spørgsmål ang. diagnosticering. Så vidt jeg har kunne læse mig til bruger man i Danmark ICD-10, men samtidig syntes jeg at jeg læser, at man bruger 3-delingen af ADHD med at børnede enten har primært ADhd, adHD eller den kombinerede ADHD, med både opmærksomhedsforstyrrelser og hyperaktivitet. Men bruger man ikke kun den 3.deling i DSM-IV systemet?
  Mvh Gitte

  Svar
 198. A-M Nygaard
  A-M Nygaard says:

  Hej! Jeg fik dianosen ADHD i år 2008? Jegt har ikke rigtig gået så meget op i hvad det var, før en nabo havde fat i mig, med hensyn til min opførelse eller mangel på samme, så jeg gik på biblioteket og lånte en bog ved navn at håndterer livet. Jeg fik et chok, og det er jeg stadig i. Før nytår sidste år var jeg meget modbydelig over for min datter, som bor hos min mor, jeg siger som regl hvad der passer mig, så jeg tror at på et tidspunkt, meget snart, skal jeg nok tale med nogle der har mere forstand end mig, jeg har en psykiater, som ikke ved noget, de piller jeg får ( motiron ) fungere ikke, i øjeblikket er jeg på antabus, så mine indvolde kan få noget ro. Fordi jeg har det bedst når jeg har en lille en på, så har jeg ikke noget uro oven i hovede. Men det er jo heller ikke den bedste løsning.

  Svar
 199. Mette
  Mette says:

  Hej Tanja!
  Det er bare nogle rigtig gode råd som jeg virkelig kan bruge til noget! Jeg vil helt klart anbefale forældrene at ringe dagen før så de har mulighed for at forberede deres barn. Og så er det en rigtig god idé kun at lave det de er forberedt på. Og så vil jeg helt klart sørge for at give aftaler tidligt på dagen.
  Men jeg synes også du har været god til at fortælle din tandlæge hvordan det fungerer bedst for dit barn. Og det er guld værd for tandlægen, der jo kun vil gøre sit bedste for at gøre det nemt for alle. Det er svært at vide hvordan man skal gribe det an hvis ikke forældrene selv hjælper med at give nogle råd.
  Tak for din kommentar!
  Vh Mette

  Svar
 200. Tanja Esp Nielsen
  Tanja Esp Nielsen says:

  Hej Mette
  Vi har aldrig haft kriser hos tandlægen og hos os foregår som følger:
  For min knap 10 årige Jonathan er der 3 ting der skal være i orden, inden vi gør noget der ligger ud over de daglige rutiner og det er;
  1. Forberedelse 2. Forberedelse & 3. Forberedelse
  Så, når vi får indkaldelsen ringer jeg til tandlægen og får at vide, hvad der skal laves.
  – Jonathan har været der så mange gange at han godt kan huske proceduren, men for et yngre barn kunne det være rigtig godt med billeder; af tandlægen, stolen, instrumenterne osv.
  Dagen før fortæller jeg så Jonathan at; “Imorgen skal du til tandlæge .. og der skal ske …”
  For Jonathan er det også bedst at det foregår fra morgenstunden af. Når han først har været i skole har han svært ved at rumme mere den dag.
  Skal der så gøres mere end hvad vi regnede med, så skal der laves en ny aftale og der er det godt hvis tandlægen fortæller hvad der skal ske næste gang.
  Håber du kan bruge det til noget:-)

  Bedste hilsner
  Tanja

  Svar
 201. Mette
  Mette says:

  Hej Anders!
  Tak for dit svar. Jeg kan godt bruge dine råd. I min daglige behandling af børn bruger jeg i forvejen meget min fantasi til at gøre det sjovt at være i tandlægestolen. Er der mon nogle forældre der har haft gode erfaringer med deres børn hos tandlægen?
  Mvh Mette

  Svar
 202. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Mette
  Uden at være blevet konfronteret med problematikken før, så vil jeg tro at den bedste måde at hjælpe dem, er ved at give dem mulighed for at fokusere på noget andet.
  Hvis du har overskud i situationen, så ved at fortælle så visuelt og livligt som muligt om det du laver, og fortælle historier om andre børn, der har gode tænder og hvad de har gjort for at få det. Jo mere liv, der er i historien, og jo bedre barnet kan leve sig ind i den du fortæller om, jo lettere vil det være at holde barnets opmærksomhed.
  Du kan have små historier, der spiller ud i lokalet, som de kan lytte med på, og/eller du kan have spændende og komplekse tegninger i loftet, som de kan ligge og kigge på og forundres over. Til dem kan du have et par standardspørgsmål – “Kan du finde Holger?”-agtigt.
  Giver det mening? ;)
  Er der andre der har et bud?
  Mvh. Anders.

  Svar
 203. Mette
  Mette says:

  Hej! Jeg er tandlæge og vil gerne have nogle gode råd til, hvordan jeg kan gøre et tandlægebesøg til en god oplevelse for at barn med ADHD?
  mvh Mette

  Svar
 204. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Jon
  Jeg ved ikke hvad forskningen siger, men blandt mine egne klienter står det klart at flere bruger hash som selv-medicinering – og da der er forbundet mange gode ting med hashen kan det være svært at give slip på den igen efter man har fået diagnosen og får Ritalin.
  En søgning på Amazon giver to interessant hits:
  http://bit.ly/5xRJsr
  http://bit.ly/6VrOkf
  Og jeg har ikke nogen anelse om, hvorvidt det er gode bøger eller ej.
  Mvh. Anders.

  Svar
 205. jon
  jon says:

  Hej ville høre om du evt kunne hjælpe mig jeg arbejder på en døgninstitution for unge med ADHD,en af vores beboere har fået sig et forbrug af rusmidler særligt hash og jeg søger noget litteratur eller viden omkring emnet. Altså hvordan spiller hashen ind på ADHD og det retalin han får. håber du kan hjælpe
  mvh Jon

  Svar
 206. steen
  steen says:

  kan i hjælpe mig, har lige fået at vide min søn har ADD, hvor finder jeg et forældre kursus, jeg søger og søger men har åbenbart svært ved at finde det :o)

  Svar
 207. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Tania
  I første omgang kan I ringe til ADHD foreningen, der giver råd om hvad I kan gøre. Du kan finde dem på http://www.adhd.dk.
  Dernæst kan I finde ud af, hvilken støtte der er behov for og hvilke ADHD kurser I vil på.
  Det tager I en snak med jeres socialrådgiver om, der så kan vælge at bidrage med alt fra støtteperson, penge til kurser, coaching og andet, afhængig af jeres situation.
  Giver det dig svar?
  Mvh. Anders.

  Svar
 208. Tania
  Tania says:

  Jeg har et spørgsmål. min mand har adhd, med andre diagnoser selvfølgelig, da han er fra den årgang hvor der overhovedet ingen fokus var, og nu sidder vi her, og der er rigtig meget fokus på børnene, men hvor går vi hen og får støtte og vejledning, som vi kan bruge til noget?

  Svar
 209. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Jacob
  En stor del af mine klienter, der er studerende får handicaptillæg.
  Jeg kender dog ikke de præcise kriterier for at blive tildelt handicaptillæg. I princippet burde du kunne få det, hvis du ikke har tid/overskud til at tjene penge ved siden af dit studie, hvis denne mangel på tid/overskud skyldes din ADHD.
  Det vil formentlig blive vurderet om du har overskud til at arbejde ved siden af dit studie.
  I din ansøgning skal du derfor gøre det klart, at du bruger al din fritid på at læse PÅ GRUND AF vanskeligheder, der kommer af at have ADHD. OG DERFOR kan du ikke finde tid til at arbejde som andre “normale studerende”.
  Hele systemet er der for at støtte dig, selv om det nogle gange kan virke frustrerende at finde vej og få afslag. Du må igang igen. Få gerne en studievejleder til at hjælpe dig, og argumenter for hvorfor du ikke har tid/overskud til at lave et arbejde ved siden af dit studie.
  Det vil være mit bedste bud.
  Mvh. Anders.

  Svar
 210. Cecilie
  Cecilie says:

  og forresten tak for rådene til i andre :)

  Jeg har et STORT problem der hedder “at læse”. Jeg har altid afskyet at læse, jeg kan bare ikke få mig selv i gang med det (måske kun det med koncentrationen, jeg ved det ikke..) det er en stor blokade for mig specielt fordi jeg studerer.. Så jeg tror jeg har brug for noget personligt terapeutisk hjælp. Min mor er selv uddanet NLP-terapeut, så hun kan sagtens se det fornuftige i at jeg kan få hjælp inden for det felt. Jeg er nu nået til det punkt at jeg vil rejse langt for at få hjælp. Så giv mig en tid, eller et nummer :) så vil jeg med glæde tage toget i flere timer for at få hjælp.

  Mvh Cecilie

  Svar
 211. Cecilie
  Cecilie says:

  Hej Jacob.
  Jeg er selv lige startet på en uddannelse som 22-årig, og har i den forbindelse ogsp søgt om handikaptillæg. Jeg søger endvidere en SPS-person, som man også kan få tildelt i forbindelse med studiet når man har eks. ADHD. Det drejer sig om sekretærhjælp og en hjælp til at overskue studiet. Jeg venter stadíg på afgørelsen, men min vejleder snakker meget positivt om det. ´
  Jeg kan ikke forstå at du har fået afslag på din ansøgning? – for hvad har tidl. fysisk arbejde at gøre med at du nu studerer og har brug for hjælp. Jeg har da også meget nemmere ved fysisk arbejde, da ADHD og lign. bl.a. er et koncentrationshandikap. Det er vel klart at vi ikke har overskud til en masse ekstra arbejde ved siden af? Er du blevet hjulpet igennem ansøgningen? jeg fik masser af hjælp fra min vejleder, så jeg er virkelig optimistisk på et ja.
  mvh Cecilie

  Svar
 212. Jacob
  Jacob says:

  Hej,

  Jeg skriver fordi jeg er i gang med at søge Handicap støtte til min SU. Jeg er lige begyndt på universitetet som 23-arig. Jeg tager Concerta for at kunne bevare koncentrationen til forlæsninger og mens jeg studere hjemme.
  Jeg har en bror som modtager Handicapstøtte mens han studere.
  Jeg har dog fået afslag på min ansøgning på grund af tidligere fysisk arbejde som jeg har gjort i en længere periode.

  Jeg vil høre om du har noget kendskab til handicapstøtte til SU’en til folk med ADHD.

  Svar
 213. Stig Brandt
  Stig Brandt says:

  Kære Cecilie

  Har selv ADHD tæt inde på livet, og kan sagtens genkende dine frustrationer og ved hvor svært det er at fastholde mønstre.

  Jeg er begyndt atlave åndedræts øvelser der tømmer mit hoved, og giver ny energi, måske du skal prøve dette, prøv evt. flere gange om dagen i ca. 3-5 minutter:

  1) Fokuser på området omkring hjertet
  2) Træk vejret langsomt ind og ud
  3) Prøv at genkalde en positiv følelse

  go’ fornøjelse

  Svar
 214. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Cecilie
  Det lyder godt nok, som om du kunne have gavn af at få styr på tankerne, og gjort den en anelse mere konstruktive.
  Jeg kender ingen NLP-terapeuter omkring Sønderborg. Hvis du vil prøve noget andet, så kunne hypnose være en mulighed. Jeg kender Jan og Birgitte, der driver adhdværkstedet, og de kan muligvis hjælpe dig.
  Find dem hér: http://adhdvaerkstedet.dk/
  Alternativt ville jeg selv gå igang med nogle af de bøger, der er på siden:
  http://www.altomadhd.dk/boeger-om-adhd/
  hvor flere af dem vil kunne hjælpe dig med at få mere konstruktive tanker.
  Eksempelvis:
  Nuets kraft – af Eckhart Tolle
  Lykkelig uden grund – af Marci Shimoff
  Slip tanketyranniet – tag fat på livet – af Steven C. Hayes
  og mere NLP specifikt:
  Neurolinguistic Programming – af Steve Andreas
  Den sidste er en bog, der guider dig igennem en række øvelser samtidig med at du lærer, hvordan dine tanker er konstruerede, og hvordan du kan forandre dem.
  Mvh. Anders.

  Svar
 215. Cecilie
  Cecilie says:

  Hej Anders. Jeg har lige, som 22-årig fået stillet diagnosen ADHD. Jeg er begyndt som lærerstuderende i år, og ønsker brændende at det skal fungere. Jeg har læst mange af dine artikler, med speciel interesse på hjernertæning med NLP. Jeg har længe haft den idé at jeg kan ændre mine tankemønstre, men problemet er, hvordan jeg sætter disse nye tanker ind i min hverdag.. det at kunne huske/overskue at være obs på visse tanker. Jeg kan måske huske det kort efter jeg læser om det, igen.. men ellers er det væk, så falder jeg tilbage til mine ustrukturede, trættende, negative tanker. Kender du til nogen NLP-terapeuter omkring Sønderborg? Jeg føler at min ADHD går mest ud over mine tanker, jeg føler at jeg er blevet mere og mere ødelagt nu ældre jeg bliver, jeg var så livsglad og optimistisk engang… Mvh. Cecilie

  Svar
 216. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Christina
  Er der en grund til at du ikke taler med din psykiater om dette? Dér burde du kunne få et svar.
  Hvis du læser om Ritalin på http://www.medicin.dk står der under graviditet: “Bør ikke anvendes, utilstrækkelige data.”
  Jeg kan læse mig til at Ritalin i USA er kategoriseret C til kvinder under graviditet. Dvs. at det har vist problematiske effekter på dyr, men ikke er blevet studeret (af etiske årsager) på kvinder. Derfor er det i USA op til egen læge/psykiater at anbefale at nedtrappe eller fortsætte med Ritalin afhængigt af om den mulige skadelige effekt på offeret er mindre eller større end effekten af ikke at tage medicinen.
  Læs eksempelvis her:
  http://blogs.webmd.com/adhd-medications-and-treatments/2006/08/adhd-medications-during-pregnancy_07.html
  og her:
  http://adhd.emedtv.com/ritalin/ritalin-and-pregnant-women.html
  Hvis du ønsker at stoppe med Ritalinen kunne du evt. overveje alternative måder at få ro på eller styr på dagligdag og tanker.
  God held med det hele! ;)
  Mvh. Anders.

  Svar
 217. Christina Svensson
  Christina Svensson says:

  jeg er i tvivl om hvor vidt det er muligt at være gravid på ritalin uno. Jeg har læst om kvinder i andre lande der med succes (altså sunde børn) har beholdt medicinen under graviditeten, men har svært ved at finde ud af om vi i danmark helt udelukker muligheden og om risici er for store? hvis ikke, hvor lang er en udtrapningsperiode fra ritalin uno typisk? -jeg får 2x30mg dagligt

  Svar
 218. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Hej Charlotte
  Som du kan se i indlægget:
  http://www.altomadhd.dk/2009/09/sandheden-om-fiskeolie-er-at-der-ikke-er-en-sandhed-om-fiskeolie/
  er der ikke nogen endegyldige sandheder om fiskeolie, – og om hvor meget man skal have som funktion af kropsvægten. Sundhedsmyndighederne mener at det er ganske lidt, mens folk i helsebranchen mener at olien er grundlaget for at have det godt.
  Spørg dig omkring – Karinas råd er godt – og læs på pakker og flasker. Og vigtigst af alt: prøv dig frem og tag stilling selv, når du finder ud af hvordan det virker for dig/jer.

  Svar
 219. charlotte
  charlotte says:

  Er der nogle retningslinjer for, hvor meget fiskeolie, en person har brug for pr. kg kropsvægt, for at det skal have effekt på fx ADHD

  Svar
 220. Anders Rønnau
  Anders Rønnau says:

  Kære Tina
  Jeg er ikke i stand til at lave en diagnose, og umiddelbart lyder det ikke som om hun kan få diagnosen ADHD. De problemer hun har skal hun have i flere forskellige situationer – dvs. både i skolen og hjemme såvel som ved klinisk undersøgelse, for at hun kan få diagnosen ADHD.
  Jeg vil anbefale dig at tage en snak med din datter på et tidspunkt, hvor hun har det godt, – og prøve at hjælpe hende til at fortælle dig, hvad det er hun prøver at opnå ved at være voldsom overfor sin yngre søster. Gå på opdagelse med hende for at høre med hende, hvad der er så vigtigt, at hun kan finde på at gøre noget, som hun godt ved at hun ikke må.
  Hvis du vil have hjælp udefra, så vil jeg foreslå dig at tale med egen læge og høre om mulighederne ad den vej, eller finde ud af om der er en børneterapeut i nærheden der arbejder med eksempelvis SandPlay terapi.
  Skriv endelig igen.
  Mvh. Anders.

  Svar
 221. Tina
  Tina says:

  Vores datter går i 0.kl. og følger fint med socialt og fagligt (ligger i den bedste 3.del fagligt), hun sidder stille og holder fint orden på bordet.
  Men hjemme bryder verden sammen for hende, og hun opfører sig på mange punkter som sin ADHD fætter. Holder absolut ikke orden på sit værelse, og er voldsom overfor sin yngre søster.
  Kan hun have ADHD og være så velfungerende socialt og i skolen?

  Svar
 222. Helen Grube
  Helen Grube says:

  Hvordan finder jeg den rigtige PDA til den yngste af mine 3 ADHD drenge. Han skal starte på SOSU – med håb om at ende som pædagogmedhjælper (modsat brødrene, der er henholdsvis pensionist og kontanthjælpsmodtager). SU styrelsen har givet afslag på IT-rygsæk, da drengen er rimelig god læser (kun i 10 min af gangen; men det fanger en test jo ikke). Så jeg vil søge om en PDA; men har problemer med at finde anbefalinger fra andre brugere.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.