Dimseting til ADHD: Fidget Cube eller Spinner eller noget helt andet?

Det er normalt for børn (og voksne) med diagnosen ADHD at dimse og være rastløse. Det kommer til udtryk ved at folk klikker med kuglepenne, har benene i bevægelse hele tiden, kigger rundt, piller i ting, etc.

Det kan være enormt forstyrrende for andre, så tidligere fik børn at vide, at de skulle sidde stille. I dag – i de mere progressive klasseværelser – får børnene lov til at dimse.

Mange rapporterer at de faktisk bedre kan koncentrere sig, når de sidder med noget, de kan dimse med.

Det er endda bekræftet af forskere fra bl.a. University of Mississippi Medical Center i USA. Forskere fandt ud af, at når elever med diagnosen ADHD blev bedt om at udføre en opgave, der involverede arbejdshukommelse og -organisation, kunne de, der fik lov til at bevæge sige eller dimse, klare betydeligt bedre end dem, der blev bedt om at sidde og være stille. Omvendt klarede børn uden diagnosen ADHD sig bedre, når de sad stille, men værre, når de flyttede rundt.

Derfra handler det så om at hjælpe børnene til at dimse på en måde, så de ikke forstyrrer de andre – og får det optimale ud af dimsetingen. Den skal kunne dimse uden at være så meget et legetøj, som bringer fokus væk fra skolearbejdet…

Dimseting til ADHD

For år tilbage kom de første Tangles som mange børn har dimset med i skolen. Der er kommet andre dimseting, og nogle af dem kan købes i ADHD foreningens webshop.

Fidget Cube

Sidste år opstod der så et nyt fænomen – dimsetingen over alle dimseting: Fidget Cube fra Antsy Labs blev en af de mest crowdfundede ting på Kickstarter sidste år. 154.000 mennesker købte Fidget Cube for $6.5 millioner. Behovet er stort derude.

Fidget Cube har 6 sider, hvor hver side har en slags dimseting, så det er lige som at have 6 dimseting på sig, så man hele tiden kan finde nyt at tage sig til og holde hænderne i gang med. Den er så godt som lydløs, omend nogle af knapperne laver klikkelyde.

Jessica fra YouTube kanalen How To ADHD har lavet en skøn video med anbefaling af den.

I Danmark kan du bl.a. finde et stort udvalg af både cubes og spinners her. Brug koden “altomadhd”, når du køber ind der og få 20% rabat på alle produkter i shoppen.

Fidget Spinner

I år er der så kommet endnu et nyt fænomen: Fidget Spinners. Det er en dims, der kan snurre rundt mellem fingrene meget hurtigt og på den måde skulle have meget af den samme effekt som Fidget Cube. Det er i hvert fald påstanden. Min oprindelige overbevisning var (og i et eller andet omfang stadig er) at spinners i højere grad er et legetøj end en koncentrationshjælper.

Efter publikationen af denne artikel har jeg dog modtaget kommentarer og mails fra adskillige læsere, der beskriver at både voksne og børn har glæde af spinners.

Spinneren er ikke lydløs og kvaliteten af spinneren lader til at spille en vigtig rolle ift. hvor gode/lydløse de er.

Mit problem med spinners er at de kun har en funktion. Ganske rigtigt, så kan man dimse med dem, men man kan faktisk kun starte og stoppe dem. Så kan man lege med dem og kaste med dem og få ting til at flyve med dem og alt muligt andet, men det er svært for mig, at forstå hvordan det kan hjælpe med at holde fokus. Det hjælper til at have det sjovt, og umiddelbart virker det mere distraherende end fokuserende.

Amerikanske National Public Radio (NPR) har skrevet om hvordan lærere oplever at spinnere er ødelæggende for klassemiljøet. I artiklen står der at lærere klager over hvor meget de larmer, – og at mange amerikanske skoler allerede har bandlyst dem enten på skolen eller i klasseværelset.

Spinners kan også fås med 20% rabat med koden “altomadhd” hér.

Cube vs. Spinner

Fidget Cube’n er stille og forstyrrer ikke de andre børn. Den duer kun til at blive dimset med og den har rigtigt mange muligheder. Til gengæld bliver der ikke kastet med den eller lavet konkurrencer. Den er god under bordet og nede i lommen. Den er fantastisk!

Spinneren er i mine øjne et sjovt legetøj med begrænset levetid. Jeg har ikke prøvet den, og kommer heller ikke til det. Og jeg er bevidst om at det er en overbevisning hos mig, som flere af mine kære læsere har forsøgt at tale mig ud af. Mine piger får helt sikkert ikke en, med mindre de selv punger ud. (I dag har min datter i 0. i øvrigt spurgt om hun måtte få en, fordi “alle har dem nu!”)

Så min anbefaling er enkel:

Køb en cube, hvis du vil hjælpe dit barn til at få et bedre fokus i klassen.

Køb en spinner, hvis du vil give dit barn et sjovt legetøj, – og sørg for at de forstår at de ikke må lege med den i timen.

Lad mig høre i kommentarerne om dine erfaringer med tangles, cubes og spinners.

Kh. Anders.

PS: Hvis du køber din eller dit barns Fidget Cube via billedet lige nedenfor, så støtter du Alt Om ADHD’s arbejde med at skabe bevidsthed om mestring og mulighederne for at leve det gode liv med diagnosen ADHD. Og hvis du bruger koden “altomadhd” ved checkout, så sparer du oven i købet 20% på prisen! ?

9 replies
 1. Ann
  Ann says:

  Hej Anders
  Min knægt på 14 har i mange år haft svært ved at sidde stille og lytte. Vi fandt ud af at det fungerede meget nemmere for ham, når vi fx legede med modellervoks. Da modellervoks er farvet (og nogle gange sviner), har vi fundet en alternativ løsning. Tiger har noget elefantsnot til 10-20 kr for en pakke, det er lige så godt. Vi tager halvdelen deraf i en lille bøtte, der kan være i en bukselomme. Når så det er kedeligt at sidde og lytte, så sidder han og laver og nulrer modellervoksen eller laver små figurer. Det larmer ikke, det sviner ikke, og det er ikke spændende nok til at tage hans opmærksomhed – og så synes han at det bløde modellervoks er rart at have i hånden. Det virker nærmest beroligende i sig selv.
  Jeg har spurgt knægten, om han kunne tænke sig at vi skulle undersøge de der nye fidget-ting. Svaret var nej tak, modellervoks var rarere og han synes at de andre elevers fidget-ting larmede i timen.
  Elefantsnot-modellervoksen bliver kedelig i løbet af noget tid, men til den pris, så er det jo ikke svært at skifte det ud. Og de flade pakker med elefantsnot kan nemt ligge i solen eller i taske som ekstra.Dette er en utroligt billig løsning og for min knægt rigtigt rar.

  Svar
 2. Vibeke
  Vibeke says:

  Hej Anders
  Vi ledte længe efter den “rigtige” spinner til Frederik – en spinner med tyngde i hånden, bløde kanter og LYDLØS. Den fandt vi og han har stor glæde af den. I frikvartererne er det legetøj – i timen er det et roligt tungt anker, som han bevæger roligt rundt i én hånd. Kvaliteten er super lækker!

  http://raisingachildwithadhd.com/tyzest-spinner-toy/

  Skam vi ikke skal ses snart, så du kunne prøve den – og måske bløde lidt op i din holdning ?

  Bh
  Vibeke

  Svar
 3. Kewin nielsen
  Kewin nielsen says:

  Hej Anders
  Jeg kan godt se hvad du meninger med at spinner er for meget legetøj men jeg har så og det syn at det er blevet gjort til et legetøj og på en måde så ødelægger det.
  Så folk glemmer hvad formålet med den er har selv lide bestilt en spinner og venter på den kommer jeg stiller tit med mobil eller anden ting og drejer rundt i hånden ved at bruge en finger eller ved at slå det ned i ben eller bord og det bliver folk sure over når det lamer, så jeg tænker at den vil være god for mig.
  Men ved at det er blevet gjort til et legetøj der er så meget ballade over er jeg lidt bange for folk vil se ned på jeg bruger den fremfor min mobil, og på den måde er hjælpen ødelagt for os den er god for.
  Vi ønsker jo ikke folk skal se negativt på os med adhd, and og autisme bare fordi vi prøver at bruge de hjælpe midler som er der for os men vil gerne skrive igen hvad min erfaring med den er når den kommer.
  Hilsen kewin

  Svar
 4. Pernille
  Pernille says:

  Hej Anders
  I det daglige arbejder jeg i en ADHD-klinik og min erfaring er (og baseret udelukkende på daglig klinisk erfaring)
  1) tangles er gode at dimle med men skilles ofte ad eller sættes i farveorden ? Det er liiiige før de er diagnostisk afklarende da mange m en autisme føler stort behov for at sætte i system… Eller har været vant til plus-plus (Sagt m smil)
  2) cuben synes jeg ikke er helt lydløs – især ikke kontakten der klikker..
  3) fidget kan jeg se i vores ungegrupper at pigerne faktisk kan li. Og jeg oplever den god HVIS man kan undgå at “hyper-spinne”, lave race men blot nulre rundt m den…

  Og så er det jo individuelt m sansestimuli. Har ligeledes oplevet guitarplektre, det stive velcrobånd på undersiden af skrivebordet, piberensere (larmer ikke) osv osv… Ofte behøver det ikke være dyrt indkøbte fancy patent-tagede ideer ☺️

  Svar
  • Anders Rønnau
   Anders Rønnau says:

   Hej Pernille
   Dejligt at høre fra en med mange forskellige erfaringer med dimseting.
   Mine tangles er også blevet sat i system på mange forskellige måder af mine klienter (og mig selv!) Det kunne formentligt indgå i en udredning, hvordan sådan en bliver brugt og hvordan den ser ud efter 15 minutter. ?
   Det giver god mening at cuben giver lyd fra de små klikkere.
   Og interessant at spinneren faktisk har et formål, hvis de unge kan lade den køre i lidt lavere omdregninger. Tak for den indsigt. ?
   Jeg har også små snore, bløde bolde, tunge sten og andet liggende til fri afbenyttelse. De giver alle sammen noget forskelligt. ?

   Svar
  • Vibeke
   Vibeke says:

   Hej Pernille
   Jeg blev nysgerrig – du skriver, at du arbejder på en ADHD klinik. Må jeg spørge, hvad det er for er sted/hvor det ligger henne? Vi søger nemlig er kompetent sted til en second opinion på ADHD medicin/dosis.
   Bh Vibeke

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.