Forstå hinanden bedre i forholdet

- Good FriendsKender du det at din partner gør et eller andet, som irriterer dig? Måske kender du endda det, at din partner gør det igen – og igen? Som om det var med vilje og muligvis en provokation. Og det er bare sådan en lille ting, at du næsten ikke kan få dig selv til at sige det.

Eller du påpeger, hvor irriterende det er, – og det bliver udgangspunktet for en diskussion eller et skænderi? Fordi din partner ikke fatter at det kan være irriterende.

En af mine gode venner gav mig for nogle år siden en herlig inspiration til at håndtere denne hér slags problemer, og min kone og jeg har brugt denne metode med stor og meget positiv effekt lige siden.

Sådan går det galt
Vi går allesammen rundt i vores egen lille verden, og vi har hver især en tendens til at tro at alle de andre går rundt i den samme lille verden. Derfor kan det nogle gange virke virkeligt mærkeligt, når “de andre” overhovedet kan finde på at tænke som de gør – eller have nogle værdier der er modsatrettede dine. Det giver jo ikke nogen mening, kan man høre sig selv sige.

Sådan er det på verdensplan, og sådan er det i politik. Sådan er det bare også i hjemmet. Du og din partner kommer med vidt forskellige baggrunde, og vi tager enormt mange ting med os ind i voksenlivet, som er vaner eller tankemønstre fra barnsben. De mødes nu og bliver grundlag for konflikt.

Mange af os har holdninger til, hvordan tingene skal være i nogle bestemte situationer. Vi kan endda lave aftaler om at det skal være sådan i vores hjem, og så kan partneren alligevel finde på at bryde aftalen og gøre det på den “forkerte” måde igen.

Der er ikke noget rigtigt og forkert
Ofte når vi irriteres over vores partnere, så er det fordi de gør noget forkert. Det interessante ved den situation er bare, at det kan være at partneren synes at vedkommende gør det rigtigt. Den samme handling kan tolkes vidt forskelligt, og hvis man har tendens til sort/hvid tænkning, så er det et udmærket grundlag for konflikt.

Der er bare ikke noget entydigt rigtigt eller forkert. Der er måder at se verden på, og de er forskellige. Det er netop det, som dette enkle værktøj handler om.

Accepter din partners syn på tingene
I vores hjem havde både min kone og jeg en tendens til at se på hvad den anden gjorde og tænke. Nej, nej, nej. Ikke nu igen. Det kunne være små ting, som at jeg ofte glemte at lukke køkkenskabe og skuffer efter mig, eller at min kone næsten altid lod nogle ting stå, når hun tog opvasken. Og når nu jeg var meget i skabene og hun ofte tog opvasken, så var der ofte anledning til at irriteres.

Bare i det små, bevares. Og alligevel nok til at vi noterede os det hver især, og at det jævnligt kunne sparke gang i nogle andre ting, fordi der var kommet en dårlig stemning.

Mærkelig-listen
Min gode ven introducerede tanken om at det, den anden gjorde måske faktisk var ok, og at jeg bare skulle acceptere det som en del af den pakke, jeg havde købt ind på. Han udbyggede og foreslog, at jeg sammen med min kone lavede en liste over alle de her forskellige ting, som vi stødte ind i hos hinanden. Og i tråd med hvor alvorligt det hele er kaldte han det en Mærkelig-liste, som indikerer at det er der hvor vi er mærkelige – i vores egne eller i andre øjne.

Når man gør det, så kommer der nogle ting frem i lyset på en ny måde. Min kone og jeg formulerede en række punkter på min Mærkelig-liste – både nogle som hun ikke vidste var derpå og nogle som jeg ikke vidste var derpå. Det var faktisk en ret sjov proces, fordi vi nøjedes med at se på det som ting, der var mærkelige – i mine og i hendes øjne.

Jeg skal ikke trætte jer med detaljer om listens indhold. ;)

Effekten af en god Mærkelig-liste
Vi brugte listerne til dels at finde ud af, hvad der skulle være anderledes fremover, dels hvad der bare er sådan – og skal have lov til at være det. Det er ok at være mærkelig og at have sin egen måde at gøre tingene på. Så længe vi kan få tingene til at fungere.

Siden er der sket to ting. Den ene er at vi har fået fokus på nogle af tingene på en kærlig måde. Vi griner af hinanden og kommer nye ting på listen, som vi opdager dem. Vi griner også af det, når jeg kommer til at gøre noget, der står på min kones liste. Skal det så slettes eller skrives på min også?

Og så er der kommet en anden accept ind i husstanden. Vi irriteres meget mindre. Og det har jo den herlige sidegevinst, at så er det som om man ikke lægger helt så meget mærke til de dersens ting længere. Problemet er i et eller andet omfang forsvundet, selv om der stadig står en skuffe på klem og en kop, der ikke er vasket af sammen med resten af tingene.

Sådan gør du
Uanset om din partner er med på denne lille øvelse eller ej, så er det noget du kan få glæde af. Lav en liste – mentalt eller på papir – hvor du skriver nogle af dine egne mærkeligheder ned. Hvad tror du din partner går og undrer sig over, hvad undrer du dig over at din partner ikke fuldt værdsætter hos dig – eller direkte klager over til tider. Skriv det hele ned. Hvis du gør det sammen med din partner, så sørg for at I gør det på et tidspunkt, hvor I har det godt med hinanden. Det er en model, der skal hjælpe til at undgå fremtidige konflikter – ikke til brug midt i en…

Tjek ind med din egen liste, hvilke ting du ville blive irriterede over at den anden gik og gjorde. Og find ud af om det så er rimeligt at du ændrer nogle ting. Find ud af med dig selv, på hvilke områder du gerne vil have lov til at være excentrisk, mærkelig, helt din egen. Og italesæt det så overfor din partner på den bedst mulige måde, så han/hun forstår at du har gjort dig nogle tanker om det, og at du gør disse ting på din særlige måde – helt bevidst. Bed om den andens accept af disse forhold. Får du ikke den, bliver I nødt til at finde nogle kompromisser. Får du den har du carte blanche til at være mærkelig på din særlige måde med god samvittighed.

God fornøjelse med det.

Mvh. Anders.

Læs mere om ADHD Coaching

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.