Gaven ved at give – sådan får du mest muligt ud af dit rod

Foto af Armando MaynezJeg har det sidste halve år skrevet om at rydde op og om at skabe ydre som indre ro i artikler på denne weblog, fordi jeg selv er i gang med at gøre alvor af netop de ting i mit eget liv.

På det seneste har jeg i stærkere grad adopteret en minimalistisk tankegang ind i mit liv, og jeg har prøvet det af i mit eget liv.

Allerede for 4-5 år siden havde jeg min første lille oplevelse med minimalisme. Jeg gik alle mine ting igennem – brugte 3 hele dage på det, hvor jeg sad på gulvet i min lejlighed – og så smed jeg alt ud, som ikke havde en specifik plads i mit hjem, mit hjerte eller i min fremtid. Alle projekter, der måske skulle blive til noget engang – ud. Alle gamle (kæreste-)breve og andet junk. Ud!

Det var en enorm befrielse for mig, og jeg var nærmest fysisk lettere, når jeg kom op fra baggården efter at have smidt endnu en pose ting og tøj ud eller til genbrug.

Nu er jeg i mellemtiden blevet gift og venter barn, og min kone og jeg har brugt anledningen til at gøre det samme igen. Vi har metodisk gået alle vores ejendele igennem over de seneste måneder med henblik på at lette os selv for den bagage, der roder både i hovedet og i livet.

Og det er en fornøjelse og en befrielse.

Hver gang jeg skal igang med sådan en proces er det nærmest en anelse angstfyldt. Det her var en god bog, da jeg fik den i 2003, – og hvad nu hvis jeg om engang får lyst til at læse denne bog igen? Jamen det kan godt være at jeg ikke har haft den liggende fremme siden 1999, men jeg har jo selv købt denne hér Gurkha Kniv i en lille landsby i Nepals bjerge, – hvad nu hvis jeg kommer til at savne den? Hvad nu, hvis jeg får brug for de her ekstra par bukser til sommer – selv om de ikke passer mig længere? Skal jeg virkeligt smide mine gamle designblade ud, selv om jeg ikke har læst dem andet end en gang – og formentlig aldrig kommer til at kigge på dem igen?

Kender du det måske fra dig selv eller din partner?

Det hedder sig, at mennesker med diagnosen ADHD ofte har svært ved at smide ting ud, har svært ved at tage valget om at skille sig af med ting, og generelt er gode til at samle og stable og pakke og gemme og lave bunker ud af deres alt for mange ting.

Hvis du bare har styr på den slags, så er denne artikel naturligvis ikke til dig. ;)

Hvis du har den slags problemer, så kan du overveje een ting:

Glæden ved at give ting væk.

Kender du det at finde den rigtige gave til den rigtige person – og opleve at de lyser op af glæde. Den glæde smitter og man får den lige tilbage igen.

Jeg elsker de øjeblikke, og når nu jeg ikke er rigtigt glad for alle de ting, jeg har i mit hjem, – hvad så med at give dem væk?!

For nylig tilmeldte jeg mig en mailingliste, hvor man giver ting væk til hinanden. Man sender en mail til en bestemt mailadresse, og så får alle på maillisten mailen. I mailen står der, hvad man gerne vil give væk. Så skriver folk tilbage, at lige præcis sådan en ting, har de brug for, – og så kommer de og henter den i løbet af et par dage. Super simpelt koncept.

Så da vi ville af med et par gamle kameraer, et bluetooth headset og mange andre lækre og mærkelige ting, så satte vi dem til afhentning. Vi kunne godt have solgt mange af tingene på den blå avis, og vi valgte at gøre os selv en ekstra tjeneste. Alle tingene er nu blevet afhentet af skønne mennesker med et stort smil.

Det er utroligt berigende at give ting væk.

Og når man kan have lidt svært ved at give slip på tingene, så er det rart at vide at de lander hos et andet menneske, som bliver glad for dem.

Og det har haft en fantastisk effekt på det lille hjem.

Udover at der er kommet orden i skuffer og skabe, at der er frigjort gulvplads og skabt struktur i en masse ting, så er der en væsentlig ting som vi hæfter os ved hver dag derhjemme for tiden.

Det er faktisk blevet lettere at være til i lejligheden.

Vil du prøve det af – om ikke andet i tankerne, så svar på disse spørgsmål:

Når du kigger rundt i dit hjem – hvad har du så virkeligt brug for?

Hvis dit hjem brændte ned i dag – hvad ville du så anskaffe dig igen?

Og hvad ville du have glemt at du havde – eller måske bare ikke gide at købe igen?

Hvis du nu aktivt skiller dig af med de ting – hvad vil det så forandre i dit hjem og i dit hoved?

Hvad skal der til for at du kan give slip på disse ting?

Hvis du skal starte ud med bare at smide en ting ud – hvad skulle det så være?

Er du klar?

Du kan give dine ting væk i den blå avis – eller du kan gøre som mig og tilmelde dig til Freecycle.org, som er en gruppe af folk, der gladeligt giver deres ting til hinanden.

Du kan med fordel gøre det lidt ad gangen. Lad være med at muge det hele ud i en blodrus, fordi du opdager at det er himmelsk at slippe for al den bagage. Tag først blade og aviser og alt det lette. Når det er væk, så kig på tingene, bøgerne og andet godt. Hvad vil du helt sikkert ikke savne?

Træn det op. Væn dig til følelsen af at give slip på tingene. Den kan være lidt grænseoverskridende i starten – og når du så har sluppet, bliver den til lettelse.

Hvis du vil have yderligere inspiration til hvordan du gør, så læs disse to artikler fra Zen Habits.

Simple living simplified – 10 things you can do today to simplify your life

A guide to creating a minimalist home

God fornøjelse med oprydningen.

Mvh. Anders.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.