Interview med Carsten Sommerskov – om mental træning, ADHD og personlig udvikling

Billede af Carsten SommerskovForleden anbefalede jeg at lytte til Carsten Sommerskovs CD’er uanset om man er barn, ung eller voksen med diagnosen ADHD. Jeg spurgte Carsten om jeg måtte interviewe ham om hans arbejde og tanker.
Det måtte jeg godt. ;)


Hej Carsten. Tak fordi du vil være med i dette lille interview. Vil du starte med at fortælle lidt om, hvad det er folk kan bruge dine CD’er til?
Symptomerne på ADHD/ADD er stort set sammenfaldende med symptomerne på lavt selvværd og det er måske klart for enhver at et barn med ADHD symptomer ikke får den ros og de annerkendelser der skal til at opbygge et højt selvværd. Det meste af vores ballast i livet opbygges i barndommen. Hvis et barn f.eks. er hyperaktivt – tror du så at det får mere skæld ud end andre børn? Tror du det får følelsen af at være OK, elsket, ønsket til at ryge i top eller bund? Bund hedder lavt selvværd, top hedder højt selvværd. Hvis nu et barn ikke føler sig god nok (OK), ønsket eller elsket tror du så at det kunne finde på at reagere? Kunne en af reaktionerne være manglende koncentration? ”Krudt i røven” hyperaktivitet? Aggression? Jeg siger hermed ikke at alle der har ADHD har det fordi de har et lavt selvværd, men jeg siger for det første at jeg tror fejldiagnoseprocenten er meget høj. For det andet tror jeg og det er det vigtigste at mange med ADHD ville kunne dæmpe deres symptomer hvis de styrkede selvværdet og det er det mine Cd’er gør uanset om du har ADHD eller ej.

CD’erne til de små børn har karakter af små eventyr, hvor barnet er hovedperson. Hvordan er du kommet på den ide, og hvilken betydning har det for barnet?
Da min ældste søn var 5 år blev jeg ene far. Han fik et ordentlig knæk af vores skilsmisse og jeg vidste at det ville give ham en negativ påvirkning for livet. Jeg gjorde mange ting, men en af de ting jeg gjorde for at styrke hans selvværd var at lave historier hvor han var hovedpersonen og hvor han hele tiden blev rost. Jeg var på det tidspunkt psykiatrisk sygeplejerske og så dagligt konsekvensen af hvad et lavt selvværd kunne føre til. Så jeg gjorde virkelig mit bedste.

CD’erne til teenagerne forklarer en masse om hvordan vores forståelse af virkeligheden er skruet sammen. Hvor har du den forståelse fra?
Det er faktisk ret sjovt. Jeg lavede den Cd da min yngste datter blev teenager og hvor jeg så hvad det var hun og veninderne sloges med, gik op i osv. Det sjove er at min datters venner og veninder har hørt den og roser den, men min datter har aldrig gidet høre den, for det er jo bare far der har lavet den.

Hvordan startede det for dig med at indtale disse CD’er, og hvordan har det udviklet sig til at du nu laver dem til mennesker i alle aldre?
Mine Cd’er er i virkeligheden startet ud fra mit privatliv. Jeg blev for ca. 30 år siden (jeg er jo efterhånden en erfaren herre) kæreste med en kvinde der havde kræft – deraf kom min helt personlige interesse i psykologisk kræftbehandling – det affødte en lyst til at hjælpe mennesker med kræft og de lige så mange problemer som alle andre plus et alvorlige problemer mere. Da jeg begyndte at hjælpe dem med at løse deres problemer fik jeg faktisk en masse opskrifter, mange af problemerne kendte jeg fra mig selv og hver gang jeg løste et problem i mit eget liv prøvede jeg af om det også virkede for andre. Hvis svaret var ja, udgav jeg en Cd (dengang kassettebånd)

Dine CD’er handler ikke specielt om ADHD og det er de samme CD’er du sælger til mennesker uden diagnosen ADHD. Hvornår og hvordan opdagede du at børn med diagnosen ADHD kan have særlig god glæde af at lytte til dine CD’er?
Det har jeg faktisk svaret på i dit første spørgsmål, men for nogle år siden forklarede jeg det på en video der ligger på Youtube. Den kan ses her: www.youtube.com/watch?v=3kjBSzJjuxw

Hvad tænker du om ADHD i lyset af at dine CD’er virker for nogle mennesker med diagnosen ADHD?
Det eneste jeg tænker er at det er pragtfuldt at være med til at gøre en forskel for andre. Forleden havde jeg en møg dag, så besluttede jeg at bruge den på at udgive en gratis e-bog til mennesker med kræft og hvad skete der – jeg fik så meget positivt feedback at jeg blev utroligt glad. Konklusion: Har du det skidt, så fokuser på hvad du kan gøre for andre i stedet for at hænge fast i dit eget lo..

Der er spor af mentaltræning, mindfulness, personlig udvikling, positiv psykologi, guidede meditationer, hypnotiske metaforer og andet godt i dine CD’er. Folk der dyrker yoga vil genkende afslapningsproceduren med at gennemgå kroppen og sende fokus rundt i alle dele af kroppen for at grounde og afslappe både krop og sind. Det virker til at du har lavet dit helt eget mix. Hvor kommer din inspiration fra og hvordan har du fundet ud af, hvad der virker bredt?
Jeg har stort set prøvet det meste på egen krop: yoga, meditation, terapi i mange afskygninger og alt hvad du kan nævne af personlig udvikling og så er jeg vaccineret med en vaccine der hedder: Hvad kan jeg gøre. Jeg har opdaget at hvis jeg vender blikket bort far mig selv og ud i verden til hvilken forskel kan jeg gøre for andre, så bliver jeg glad. Vender jeg blikket indad bliver jeg bare navlebeskuende og selvhøjtidelig.

Hvor mange gange skal man lytte til dine CD’er for at de virker?
Enkelt svar: Til de virker. Længere svar: Det kommer an på hvilken Cd og hvem der lytter til den.

Hvad har du ellers gang i, der kunne være interessant for læserne?
Jeg har lige lavet en blog hvor jeg laver korte videosvar på alt muligt om positiv tænkning til børn og voksne der kommer et nyt indlæg mindst en gang om ugen. Den kan læses på Youtube Så er jeg pt. ret aktiv på Facebook – alle er velkomne til at blive venner. Jeg arbejder på min nye foredragsrække ”Tank op – tænk positivt” når jeg kommer til Danmark i efteråret se www.foredrag.sommerskov.dk hvor jeg har udvidet med ½ time om arbejdslivet.

Tak igen, Carsten.

Carstens side om ADHD, hvor du også kan finde hans CD’er findes på www.adhd-tourette.dk.

Mvh. Anders.

Læs mere om ADHD Professionel uddannelsen

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.