Learned Helplessness – og en invitation til at bryde fri af fortiden

Hvor mange gange er det mislykkedes for dig at nå dine mål?

Og hvor ofte har du sagt højt hvad dine mål og ambitioner, hvor mennesker omkring dig har rystet på hovedet eller direkte tilkendegivet, at det vil du aldrig nå eller kunne finde ud af?

Lidt for ofte?

Mange mennesker med diagnosen ADHD har oplevet en perlerække af nederlag fra tidlig barndom og godt ind i voksenlivet – ofte til en grad, hvor det har sat sig på identiteten, så dele af een begynder at tro på at der er noget om snakken. Måske kan jeg slet ikke?

Det betyder desværre også at vi kommer ud for et psykologisk fænomen, der hedder Learned Helplessness. Det betyder, at når vi har haft en række nederlag, så begynder vi at tro at det er sådan tingene hænger sammen, og at vi er dummere end de andre, og ofte mindre værd end de andre.

Det er en skræmmende mekanisme i det menneskelige sind, og den indtræder foruroligende hurtigt. Se denne video om Learned Helplessness, hvor en gruppe studerende påvirkes til at tro at de er dårligere end en anden gruppe, og lige efter faktisk opfører sig som om de er dårligere. Det er der nogle ubehagelige perspektiver i i forhold til diagnosen ADHD, og hvordan mange mennesker med diagnosen ADHD har oplevet deres skolegang!

Har du haft oplevelser i skolen og i livet i øvrigt, hvor du genkender fænomenet ovenfor, så er nu et godt tidspunkt til at bryde fri af fortiden – og af denne negative tankegang. Du kan formentligt meget mere, end du normalt går og udfolder. Har du lyst til at bryde de rammer som er tillærte?

Tænk lidt over disse spørgsmål:

Hvad går jeg og tror, at jeg ikke kan – uden nogensinde at forsøge at gøre det?
Hvilke mål har jeg ikke kunnet nå tidligere, – som jeg virkeligt kunne tænke mig at nå?
Hvad skal der til for at det lykkes denne gang?
Hvad skal der ske i dag, for at jeg er godt igang på vejen mod målet?
Hvad er første skridt på vejen?

God fornøjelse på vejen mod målet!

Mvh. Anders.

PS: I aften kommer der nyt om Forældrekursus ADHD

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.