Sådan forandrer du fiasko til læring

Foto af gaab22Kender du det at have gjort et eller andet, og så stå bagefter og tænke: “Hvorfor helvede gjorde jeg nu det igen!? Idiot!”

De fleste af os kender det. Folk med diagnosen ADHD er notorisk kendte for at gentage fejl igen og igen.

Jeg har været rigtigt god til det, og har over de sidste år fundet ud af, hvordan jeg kan få en helt anden oplevelse ud af disse situationer. Og hvad jeg skal gøre for at undgå at komme til at stå i den samme situation igen.

Mange af mine klienter med diagnosen ADHD har kæmpet hele deres liv med deres mønstre, og de kommer ingen vegne længere, fordi de er så bange for at fejle – og skælder sig selv hårdt ud, når det så går galt.

Dette indlæg handler om, hvordan du kan udnytte situationer, hvor du har gjort noget uhensigtsmæssigt, – og bruge dem som læring, så der er større sandsynlighed for ALDRIG at komme til at stå i den situation igen.

Den rette indstilling

Hvis du vil kunne lære af dine fejl bliver du nødt til at se på dine fejl som muligheder.

Muligheder for hvad? Er manden rablende sindssyg? – kan du måske tænke nu.

Helt grundlæggende gælder det at ting, der ikke lykkes for os, er gode eksempler på, hvor vi skal gøre noget andet fremover.

Vi kan ikke ændre på det der er sket, så vi kan lige så godt begynde at tænke over, hvad der skal til for at vi kommer til at gå bedre igennem en fremtidig situation. Og den situation der lige har været, hvor tingene ikke lykkedes, har givet os en masse input til, hvad vi i hvert fald ikke skal gøre.

Det giver os mulighed for at se på, hvad vi så gerne vil gøre anderledes næste gang.

Når vi ser på disse situationer med det blik, så bliver ting, der ikke lykkes for os, pludselig til muligheder for at få flere succesoplevelser i fremtiden end i fortiden.

Så mangler vi bare at kunne se mulighederne.

Sådan undgår du at lære noget af dine fejl!

Når en anden person skælder dig ud eller påpeger dine fejl, så sker der typisk dét at du lukker dig selv af for hvad den anden person siger til dig. Det er en naturlig forsvarsmekanisme. Nogle får endda lyst til at pande den anden en, så vedkommende lukker kæften. Kender du det? ;)

Det virker på samme måde, når du skælder dig selv ud.

Så hvis du har tendens til at skælde dig selv ud for ikke at lykkes, når du forsøger et eller andet, – så har det ofte den effekt, at du bruger dine ressourcer – din energi – på at være vred og ked af det og skuffet.

Og hvem kender du som er helt vildt gode til at lære af sine fejl, mens de er vrede, kede af det og skuffede over sig selv?

Ingen.

Så hvis du vil være helt sikker på IKKE at lære noget som helst af dine fejl, – så skal du bare skælde dig selv ud på den hårdest mulige måde, lige når der er sket noget, du ikke ville have.

Lær som en barn

Du kender situationen – barnet er ved at lære at tage de første skridt – og du giver støtte til barnet:

Hov! Op igen, Skat. Bump! Jaaa, 3 skridt – op igen, Skat!

Prøv at forestille dig, hvis du til en baby istedet sagde: Nej dit fjols, du skal GÅ! Idiot! Du kan da heller ikke finde ud af en skid! Tror du at man skal sætte sig ned igen, når man prøver at gå? Lad nu bare være med at prøve mere, det er for pinligt. Sæt dig ned og leg med noget andet.

Et barn lærer med en ihærdighed, der får ethvert voksent menneske til at ligne en dinosaur. De går, falder, rejser sig igen, falder, rejser sig igen. Selv når de bliver sure, så kører de på igen og igen og igen. For det er jo vigtigt at kunne gå.

Voksne vælger typisk den modsatte strategi. “Jeg er bange for at jeg falder, hvis jeg prøver at gå, så jeg må hellere lade være med at prøve. Hvis jeg falder, så skælder jeg mig helt vildt meget ud, og de andre tror at jeg er idiot og griner af mig. Så hellere være sikker på at det ikke går galt.”

Læring hænger sammen med nysgerrighed og accept

Hvis du vil udvikle nye mønstre – hvis du vil gøre noget andet næste gang, du står i nogenlunde samme situation, – så kan du med fordel være nysgerrig.

Og du kan også med fordel acceptere at du kommer til at træde i spinaten. Mere end een gang.

Når du kan det, så har du taget et kæmpe skridt hen mod fremtidig udvikling i dine mønstre.

Sådan får du læring ud af den værste situation

Forestil dig følgende tankegang.

“Hov, der gik det da lige galt. Det var slet ikke sådan, jeg havde regnet med at tingene skulle gå.”
“Hvad skal der til for at minimere skaden lige nu?”
“Gad vide, hvad jeg kan lære af denne situation?”
“Næste gang jeg står i en tilsvarende situation – hvad skal jeg så gøre anderledes?”
“Hvordan gør jeg så det?”

Når du går til det man kan kalde en fiasko på den måde, så er det ikke længere en fiasko. Så er det et læringspunkt i livet. Så er det en mulighed for personlig udvikling. En mulighed for at lære noget om sig selv, og få fokus på, hvordan man kommer videre ud af det mønster.

Hvad skal der til for at du accepterer dine fejl og trækker en masse læring ud af dem?

Mvh. Anders.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.