Sådan kommer du og familien godt igennem Juletiden

Foto af Evil Erin
Juletiden er godt igang, og mange er allerede godt oppe og køre over at skulle håndtere julegaver, indkøb til juleaften, rejser på tværs af landet, familien, og hvad der ellers kan være både dejligt og stressende på denne tid af året.

I denne artikel kommer jeg med et par forslag til, hvordan du kan komme lidt lettere gennem juletiden.

Det helt grundlæggende bag disse forslag er målet om at være mere nærværende. Når vi bliver stressede, forjagede, haster gennem kulden, så kører tankerne op i gear, følelserne bliver mere intense og ofte svære at kontrollere, – og vi glemmer at være til stede i øjeblikket og nyde situationen.

Skru ned for ambitionerne
Julen handler om at have det godt sammen, og Julen handler om at give. Den handler ikke om at alt skal være perfekt. Når du er ude og shoppe gaver, så læg et øjeblik gaveræset og hele den kommercielle side af Julen til side i tankerne.
Tænk istedet på Juleaften og på, hvor glad du selv bliver, når du giver netop denne gave væk.

Tag jakken af i supermarkedet
Dette er mit all-time bedste trick til at slappe af med indkøbene. Jeg får mig en vogn, og så tager jeg stille og roligt jakke og taske af og lægger op i vognen. Så føler jeg mig lidt mere hjemme og kan slet ikke lade være med at sætte tempoet ned og hygge mig lidt med indkøbene. Måske bruger jeg så et par minutter mere på indkøbene, og de er godt givet ud fordi jeg kommer ud af butikken mere afslappet end jeg gik ind. Har du børnene med, så er dette også en mulighed for at skabe en stabil base i butikken.

Hyg jer sammen
Mange af de ting, vi laver op til Jul kan med fordel involvere børnene. Spørg dem om hjælp til at løse specifikke begrænsede opgaver. Børn elsker at hjælpe og børn elsker at få ansvar for specifikke og overskuelige opgaver. Hjælp dem med at løse opgaver, hvis det bliver for svært.
Husk at gøre det klart for dig selv, at ting tager længere tid, når børnene hjælper. Accepter dette og mind dig selv om undervejs, at det er hyggeligere end det er vigtigt at blive hurtigt færdigt eller at det bliver gjort på en bestemt måde.

Tag jer ekstra tid til hinanden og børnene
Gør så meget som muligt sammen med børnene. Lav juleudsmykningerne selv. Hold konkurrence i længste guirlande, frækkeste juletegning, – eller hyg jer bare sammen med højtlæsning eller gåtur i sneen.
Det er mere vigtigt at tilbringe tid sammen med børnene, end at bruge en masse tid på at lave overraskelser og pakkekalendre til dem eller købe gaver og fise rundt i byen. Når dagen er omme, så vil dét der gjorde det største indtryk på dem og på deres fremtid være dig. Ikke pakkerne. Dig.

Syng mere
Julen er fuld af sang, og det er dejligt nærværende at synge. Syng alene, syng sammen, – eller hvis du ikke er en sangfugl: Nyn, fløjt, spil musikken på anlægget. Find sange som børnene kan synge. Skab stemning med lyd.

Grin
Latter er den største gave. Find noget at grine af. Det er lige meget om det er julekalenderen, en video, en god historie. Fortæl røverhistorier fra dengang du var barn. Det kan godt være, at de ikke er mærkelige for dig, men det er de for de små.

Vær nærværende
Julen er hjerternes tid. Nogle misforstår det og tænker honningskagehjerter og chokoladehjerter og andet godt. Det handler det selvfølgelig også om, og de vigtigste hjerter en nu engang vore egne. Hvad skal der til i din Jul, for at du kan mærke dit hjerte, for at du kan glædes i dit hjerte, og for at du kan forbinde dig til et eller flere andre mennesker på en måde, hvor I begge mærker efter og glædes over hinanden?
Det er dét det handler om.

Glædelig Jul

Mvh. Anders.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.