Skab ro – så du kan fokusere

Foto af Orin ZebestFor et par uger siden holdt jeg Forældrekursus ADHD, og i perioden op til var der rigtigt mange ting, der skulle tages hånd om. Der skulle skrives og designes manualer, laves powerpoint præsentation, øvelser og opgaver skulle være på plads, og så skulle der også købes frugt og grønt, arrangeres lokaler, skrives navneskilte, – og alle de andre små og store ting, der gør et kursus til en god oplevelse for deltagerne.

Og når jeg i en periode har et rent ensidigt fokus, så ryger fokus på alle de andre ting. Det kender du måske fra dig selv?

Måske kender du så også det at komme ud af fokus og opdage, at der roder. Der ligger fine bunker med opgaver og ting, der skal tages stilling til, og der ligger små post-it’s med beskeder og ting, der skal eller skulle have været svaret på. Der ligger mails i indbakken, der skal tages hånd om, og der er sms’er og telefonbeskeder, som næsten men ikke helt er glemt.

Hvis du er en af dem, der bare har styr på det hele, så er du en af de heldige, der har overskud og fleksibilitet til at håndtere komplekse situationer. Hvis ikke, så læs videre, måske er der et tip eller to til dig på vej. ;)

Rod i rummet giver rod i hovedet
Når vi roder på skrivebordet, på sofabordet, på spisebordet, på køkkenbordet, og på alle de andre vandrette flader, der er i vores hjem og på vores arbejdspladser, så har vi også rod i hovedet. Din hjerne bliver næsten af princip nødt til at forsøge at holde styr på alle de ting, der ligger i alle bunkerne. Det betyder, at der bruges unødigt krudt på at forsøge at holde en indre organisering, der slet ikke er nødvendig, og som spilder dine ressourcer unødigt.

Rod i hovedet giver rod i livet
Når du spilder dine ressourcer på rod og på at forsøge at holde styr på alle mulige bunker med ting og sager, så afholder du dig også fra at få styr på de ting, der er vigtige for dig. Bunkerne er ikke vigtige. Du er vigtig. Dine børn er vigtige. Din tid alene og i godt selskab er vigtig. Og når du bruger energi på bunker med rod, så tager det tid fra de vigtige ting.

Ro giver mere ro
Når rod i rummet giver rod i hovedet – og det så giver rod i livet, hvor søren skal jeg så starte, – kan du måske tænke. Det er let. Du kan med fordel starte med at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig. Er det vigtigt at finde ro på til at være sammen med dine børn 100%? Er det vigtigt at være ude og nyde naturen? Hvad er vigtigt for dig?
Jeg vil vædde på at uåbnede rudekuverter, bjerge af tøj og bøger, opvasken i køkkenet ikke ville være vigtige for dig, hvis ikke det lige er fordi at de er der og fordi de er i vejen for at slappe af og nyde dit hjem og dit liv lige nu.

Hér kan du starte
Derfor er det også dér du kan starte. Tænk – hvad skal der til for at jeg kan nyde mit hjem? Og for nogle af jer, ved jeg at det kan virke som en overskuelig opgave at skulle nå i bund. Så sæt ambitionsniveauet ned. Det har taget lang tid at opbygge rutinerne med at rode, så tillad dig selv at bruge tid på at få styr på det igen.

Jo mere jeg rydder op, og jo mere jeg smider ud. Jo flere ting og bøger, jeg giver væk, jo lettere er det for mig at slappe af i mit hjem. Jo mindre der er på hylderne og i skufferne, jo lettere er det at rydde op.

Og i sidste ende – jo mere opryddet der er, jo lettere er det at trække vejret og bruge alle mine ressourcer på de mennesker, jeg elsker og de ting jeg virkeligt nyder.

Hvad gør jeg når det roder meget?
Jeg har tidligere skrevet om at rydde lidt op hver dag. Det er helt klart den mest effektive strategi, – at bruge 10 minutter hver dag på at rydde op, så der hele tiden er ryddet op.
Hvis det roder så meget, at du ikke kan nå det på 10 minutter, så gør noget andet.
Sæt nogle timer af til en oprydning. Måske en hel dag eller en hel weekend. Hvis du har børn, så inddrag dem og gør det til en leg at vurdere og fejre hver ting, der finder sin plads. Kast ting, som du ikke har brug for i skrald. Kør ting på genbrugspladsen. Eller giv ting væk på Freecycle.
Hold et lille loppemarked, hvor du og børnene kan tjene lidt penge på tingene og det gamle legetøj. Det er god læring for børnene at lære at give slip på ting, for at få plads til nogle nye.

På arbejdet har jeg tilsvarende måttet prioritere. Der har skullet være ro på skrivebordet, før jeg kunne tage mig at nogle af de opgaver, som jeg sætter meget højt – som at skrive disse artikler.
Det har taget tid, og det har været skønt. Jeg sørger for at fejre det i mig selv, når jeg fjerne endnu en gul lap fra skrivebordet. Jeg fejrer det, når jeg rydder en hylde for mapper med gamle opgaver, så det nye materiale fra Forældrekurset får sin helt egen hylde i reolen.

Skridt for skridt kommer der ro på.

Der er kommet ro på.

Og nu kan jeg vende blikket mod nogle af de vigtige ting. Der er Forældrekursus ADHD igen om tre uger, og jeg glæder mig enormt meget til at byde endnu en gruppe forældre velkomne i Huset 111C til spændende indsigt i deres børn og værktøjer til at håndtere dem på en anden måde, end de har gjort det tidligere.

Hvad skal der til for at du får ro på i dit hjem – i dit liv – og i dit hovede?

Hvor skal du starte? Hvad er første skridt?

Og hvordan vil du fejre dig selv og dine fremskridt, som du får mere og mere ro på?

God fornøjelse.

Mvh. Anders

2 replies
 1. pernille
  pernille says:

  Hej Anders.
  Åhhhh hvor jeg ved at du har ret. Og jeg er glad på dine vegne over at du har fundet et system der gør det lettere for dig at holde orden. Jeg ville så gerne kunne gøre dig kunsten efter. JA eller det vil sige de mennesker der er omkring mig ville SÅ gerne at jeg kunne gøre dig kunsten efter, for selv sys jeg faktisk ik det er SÅ slemt som de gør det til og da slet ik nær i den grad som eks poå det billede du viser i din artikel. Nå men how ever……. kunne man forstille sig at du kunne komme med en dybere gående artikel om HVORDAN man gør.
  MVH Pernille

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.