Uanset årsagen – så skal der gøres noget!

Foto af Aristocrats-hatMed Michael Kasters indspark i debatten om ADHD er det de seneste dage kommet til at handle om årsagen til ADHD. Er der en genetisk årsag eller er det en masse andre fakterer, der spiller børnene et puds?

Jeg er faktisk lidt ked af, at jeg med mit indlæg i går kom til at lægge endnu mere ved på bålet. For der er noget andet der er vigtigere.

Det er i princippet fløjtende ligegyldigt om årsagen til at alle disse børn, unge og voksne har ondt i sjælen, er genetisk disponeret eller miljømæssigt forankret.

Det vigtige er at der gøres noget for de børn!

Jeg er meget enig med Michael Kaster og Carsten René Jørgensen i at det er helt afgørende at se på individdet. Du kan ikke med en pille og en masse statistik afkode, hvad der sker hos lige præcis dét ene barn eller hos den bestemte voksne.

Pillerne virker helt sikkert på nogle børn og voksne, og nogle forældre oplever at have prøvet alt andet inden de tager pillen som sidste udvej. Andre opdager at der skal nogle helt andre ting til, eller at pillen kun virker positivt på enkelte elementer af barnets oplevelse af verden og adfærd i den.

For at vi kan få den bedste mulige hjælp til hvert eneste barn, bliver vi nødt til at tage udgangspunkt i det enkelte barn, for hvert eneste barn oplever nogle vidt forskellige måder at have disse problemer på.

Forældrene, pædagoger og lærere kan med fordel tage på opdagelsesrejse for at opdage nye måder at omgås disse børn, så der opstår færre konflikter, så børnene føler sig mere trygge, og så børnene kan lære at håndtere deres følelser og tanker.

Og måske vigtigst af alt, så vil det være helt enormt hensigtsmæssigt at vores behandlersystem med psykiaterne som spydspidser opdager at langt hovedparten af disse vidunderlige menneskers problemer skal løses med andre metoder end medicin.

Vi skal ind og arbejde med problemerne på en ny måde.

Vi gør vores ADHD på hver vores måde. Og alle de problemer, der ligger rundt om kernesymptomerne, bliver meget ofte betragtet som en del af ADHD’en. Det er de bare ikke. Det er ting, der kan arbejdes med akkurat som alle andre kan arbejde med deres problemer.

Der er faktisk dokumentation for at samtaleterapi, gruppeterapi, kognitiv terapi, coaching, børneterapi og meget andet kan hjælpe børn, unge og voksne med diagnosen ADHD til at få bedre liv.

Og når jeg taler med mine vidunderlige klienter i alle aldre mellem 8 og 64, – så er det helt åbenlyst, at rigtigt mange får enorm gavn af et specifikt program udviklet til dem, hvor de lærer at håndtere tanker, følelser og adfærd på nye måder.

Så jeg vil læne mig op af min kæphest, som er: Hvis det ene ikke virker, så prøv noget andet.

Hvis det ikke hjælper på vredesudbruddene at tage piller, så må vi en tur på biblioteket og finde bøger om nye pædagogiske metoder.
Hvis det ikke hjælper at komme i specialklasse, så skal der måske en mere terapeutisk tilgang til for barnet.
Hvis det ikke hjælper på kommunikationen i hjemmet at komme på forældrekursus, så er det måske fordi der skal luges ud i kosten.

Eller omvendt…

Der er så mange muligheder, at det kan være let at blive frustreret. Hvor helvede skal jeg starte og hvordan kommer jeg igang, når jeg har et barn, der tager al min tid???

Der bliver desværre ikke givet nogen lette løsninger i systemet, som det er lige nu.

Og alligevel kan jeg love, at dit barn kan mærke forskel på om du fortsat kæmper for det eller om du har givet op og givet slip på håbet for at dit barn kan få det bedre.

Bliv ved med at håbe.

Bliv ved med at kæmpe.

Og hvis du kan gøre det til et eventyr og en opdagelsesrejse, som du kan tage på sammen med dit barn og din partner, så er I alle meget bedre stedt.

God rejse.

Mvh. Anders.

2 replies
  1. Kang
    Kang says:

    Thank you again Dr Kenny and Diane O’Reilly I am going to check for a Handout and hope to see your Meeting Format there? Although we are empty nester’s, I will share your susengtiogs with my son & dtr. for their families. Although no one besides myself is diagnosed with ADHD, I think there is a lot of behavior that is could be ADHD? The Family Meeting is an opportunity for everyone at home to take advantage of and support posative family interaction. Thank you.

    Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Du kan altid afmelde dem igen. Powered by WP Greet Box WordPress PluginFor nylig skrev jeg om at det vigtigste er at gøre noget. Og det kan vi jo sagtens nikke til, men hvordan fa’n gør vi noget, når vi har brugt vore […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.